Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
PIP - майстор
В uk масово все се ползват тухли в основите. Налива се бетона в земята до ниво по-ниско от кота нула (кратно на бетонно блокче) и за да не се прави кофраж разликата се зида с инженерни тухли и бетонни блокове.
HRS9 - напреднал
ср сеп 24, 2025 2:20 amchapara написа:
Според мен питащия се изгуби в терминологията, наблюденията и познанията си.
Питащия изобщо не се е изгубил нито в терминологията, нито в наблюденията, нито в познанията си - просто липсва конкретен отговор на въпроса. Въпроса беше следния: "В тази връзка бих искал да ви попитам, дали при съвременните условия е възможно да се направи подобен вид фундамент, или няма да издържи изискванията по ЗУТ или пък е финансово неизгоден или някоя друга подробност?".

Относно строителството в Англия, не е хубаво да правим сравнения, тъй като там сеизмичната дейност няма нищо общо с тази в България.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Питаш дали ивичен фундамент изпълнен с тухли ...
За ЗУТ не знам, но ще пофантазирам върху финансово неизгоден или някоя друга подробност :-)
Железобетонът е най-евтиният строителен материал. Ако и да намериш подходящи тухли, те ще са доста скъпи
HRS9 - напреднал
Благодаря за точния и ясен отговор. Уточнявам, че въпроса е теоретичен на база видяното и дали е възможно да се направи в днешните условия, а не, че аз ще го използвам. Добавям, че това е правено като алтернатива на каменната зидария( тя също не е никак евтина), а не на железобетона.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
ср сеп 24, 2025 11:16 amHRS9 написа:
Благодаря за точния и ясен отговор. Уточнявам, че въпроса е теоретичен на база видяното и дали е възможно да се направи в днешните условия, а не, че аз ще го използвам. Добавям, че това е правено като алтернатива на каменната зидария( тя също не е никак евтина), а не на железобетона.
Няма какво да добавяш. СЕГА, в днешно време, няма кой да ти прави каменна зидария, няма и кой да ти произведе тухлите с нужните качества
MamaMy - майстор
Истинската керамична тухла тип рингова също не пие вода. Тя е изготвена от глина подобно на съдовете от онова време (Римските градежи). Масовите тухли в БГ обаче са тип кирпич. Той се е правел на место с каквото е имало под ръка. Пръст, слама, животински екскременти, козина, вълна и др. По тази причина кирпича пие вода и не е подходящ за основи. Нашите предци това са го знаели чудесно. По тази причина масово основите са правени с дялан камък до определена височина. Защо не са правили от подходяща глина тухлите? Защото не е имало такава, а ако е имало е било скъпо да я транспортират. Защо например и в момента в Троян не правят големи глинени съдове? Всички ще ми скочите, но ще ви кажа, че бъркате. Гювечите продавани в Троян не са правени там каквото и да ви убеждават търговците. В Троян няма подходяща глина. Няма да ви издавам повече от кухнята за да не развалям търговийката на хората. С тухлите е същото. И сега ако си намерите количества рингови тухли и майстор който да ги зида, може да си построите къща без грамче бетон. Знам едни болни мозъци които вярвайки на всичко прочетено в интернет всячески се опитват да избягат от бетона. И накрая нали са много умни и екологични, изпраскват едни плочки навсякъде без да разберат какво са направили. :lol:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
ср сеп 24, 2025 3:11 pmMamaMy написа:
...
Какво е рингова тухла? Знам рингова пещ
MamaMy - майстор
Например тези: https://bazar.bg/obiava-50713631/ringowi-tuhli
Те си стоят на дъжд и слънце без опасност да се разсипят. Кирпича за разлика от тях не носи на дъжд. Водата го размива доста скоропостижно. Той не е толкова печен колкото сушен независимо на огън или на слънце.

ПП поправих линка :wink:
Последна промяна от MamaMy на чет сеп 25, 2025 1:46 am, променено общо 2 пъти.
За кирпича ли обяснявате? Че и тежко някак звучи, баси!
Едно време си беше просто кирпич и никой не е претендирал да се ползва за основи.

Тема "Зидани ивични основи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: