• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
prasse - специалист
пет сеп 26, 2025 4:27 pmDMN написа:

Да не би в този момент товарът неправилно балансиран да е "легнал" в повече на централата.
Ако е така, както предполагаш, няма да се получи подобна графика с максимум.
Правилният термин е НЕ "в повече", ами точно, колкото трябва (виж поста ми по-горе).
Мониторингът на системата (централата) е отчел в този времеинтервал максимално съгласувано предаване на активна мощност от източника към товара, т.е. максимално приближени (или изравнени) стойности на съпротивленията на свързаната система източник - товар. И двете съпротивления са неконстантни величини и се променят на случаен принцип във времето - флуктуации на стойностите в зависимост от всички външни, разбира се - некорелирани във времето фактори.
Както е споделил Авторът, имало е и други такива времеинтервали през годината (годините).

Темата е интересна... :partyman:
hidrazin - майстор
Щом ви е интересна, ето още малко "странности".
Друга централка. Ето данните от 14-ти септември за единия инвертор.
Инвертора е 100kW и към него са включени 222 панела по 450W (еднолицеви) или общо 99,9kWp инсталирани.
Вижда се че в един кратък момент панелите успяват да отдадат ... 110kW или с 10% повече от обявената им мощност. :)
(Панелите са си някакви китайци. Нищо супер, хипер и т.н.т.)

Изображение

:partyman:
DMN - майстор
prasse написа:
Правилният термин е НЕ "в повече", ами точно, колкото трябва
Съгласен. Не съм го написал много точно, но като цяло, нещо такова имах предвид, което ти обясни много по-добре :supz: .
Сега..."точно колкото трябва" е интересен термин. Какво става, когато не е колкото трябва - къде в графиката е не колкото трябва? :)
Baлepu - специалист
Хидразин, не ми отговори, дали ако насочим с огледало слънчева светлина към панел (т.е. увеличим потока светлина примерно двойно), производителността му ще се увеличи ли? Това вероятно принципно не е добре, но ако се случи (да речем експериментално, за кратко)?
Lux Æterna - специалист
Абонирам се за темата. Няма да се пречкам на специалистите с по-големи и по-умни мултицети с размер на четвърт куфар да внесат яснота по казусите.
hidrazin - майстор
нед сеп 28, 2025 1:39 pmBaлepu написа:
Хидразин, не ми отговори, дали ако насочим с огледало слънчева светлина към панел (т.е. увеличим потока светлина примерно двойно), производителността му ще се увеличи ли?
ЗАПОВЯДАЙ

А да се увеличи с огледало слънчевия поток двойно е мисия почти невъзможна.
Или нерентабилно финансово.
Иначе да, производителността му се увеличава (започва да прозвежда повече от обявеното).
Този бонус от огледалата частично се компенсира от евентуално увеличената температура в следствие от допълнителния поток светлина.
Baлepu - специалист
За температурата го очаквах. Не го засягам като идея за повишаване на ефективността от колектор. Иначе слънчевия поток би могъл да се увеличи и много повече от двойно - с повече огледала, с по-голяма площ.
Мисълта ми е за някаква аномалия в атмосферата, при която се отразява слънчева светлина, да е причината за явлението от темата ти?
prasse - специалист
нед сеп 28, 2025 7:50 pmBaлepu написа:
За температурата го очаквах. Не го засягам като идея за повишаване на ефективността от колектор. Иначе слънчевия поток би могъл да се увеличи и много повече от двойно - с повече огледала, с по-голяма площ.
Мисълта ми е за някаква аномалия в атмосферата, при която се отразява слънчева светлина, да е причината за явлението от темата ти?
Ефективното производство на Енергия (НЕПРАВИЛЕН ТЕРМИН!!!, да не се приема буквално - по-правилният термин е "ПРЕДАВАНЕ"!) при наличието на несъгласуван приемник (товар) е напълно безпредметно в рамките на системата. И хиляда огледала да имаш и гигантска осветеност да имаш и ако щеш огън да и палиш, нямаш ли постигнати условия за пълно предаване на активната мощност в приемника (товара) - все тая.
hidrazin - майстор
нед сеп 28, 2025 7:50 pmBaлepu написа:
Иначе слънчевия поток би могъл да се увеличи и много повече от двойно - с повече огледала, с по-голяма площ.
Максимална енергия от соларен панел имаме когато слънчевите лъчи попадат под 90° спрямо повърхността на соларния панел.
Би ли нарисувал/надраскал поне грубо как, къде и колко огледала ще са нужни за "само" двойно увеличение на слънчевия "поток"? :)
Ще ми е интересно и забавно.
Разбира се говорим за масови и стандартни конструкции и разположение на панели...
(Щото има панели с лещи, в Космоса...Ма там бирата е друга.)
ЖОКЕР:
Във всички случаи които съм описал никой не е слагал или инвестирал в огледала, няма двулицеви панели, терена си е нашенска трева а не бял пясък или сняг...
Просто стандартна централа, със стандартни панели и инверори. Нищо в повече. Масовка...
radius - майстор
Някоя конформна френелова леща няма ли да помогне, говоря за конкретен панел, на за една централа да правим инсинератори.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Соларни аномалии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: