Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
Открих наличност, купих и монтирах към старите сонди.
Даже слънчо за малко се показа, та имаше и топла проба.
ESPACE - майстор
Кондензаторите смени
kozl - майстор
вт сеп 30, 2025 8:10 amESPACE написа:
Кондензаторите смени
:2thumbs:
Кондензаторите са саботьорите, но стана от втория и третия път :roll:

Е то от това се почва, пък и са стотинки, но "Бързата ражда, слепи ги кучка". :-D
Не знам що, но вероятно от бързане да пусна соларната инсталация и идеята да видя захранването през осцилоскопа в работно положение, извадих платките от пластмасовия корпус, при което съм нанесъл повреди в логическата платка и така бегах до магазина за нов диф.термостат.
След като се успокоих, че соларната система работи с най-новия д.термостат, с доста ровичкане изнамерих първия дефектирал диф.термостат (2019 г.).
Цялата сглобка е на клик. Първо се "откликва" задния панел. После се налага "откликване" на захранващата платка. За да се следи работата в работно положение трябва да се "откликне" и логическата платка, на която е дисплея. И по невнимание съм прекъснал 2 писти на платката с логиката и така фалирах с първия опит.
Втория опит почнах с първия повреден от 2019 г. д.термостат и се ограничих само до подмяна на кондензаторите. Т.е. не съм вадил логическата платка. Кондензаторите и на двата дефектирали са Фуджикон. Тези де запоих са United и последва неуспешна борба по клик сглобката.
Еми Фана ме нервата и срязах контрите на клика, които задържат дъното на пластмасовия корпус. Изрових мини рапидки и с тях направих контрите и д.термостат проработи.
И след като събрах, кураж и време се заех и с другия неработещ д.термостат. Открих кои писти съм прекъснал и възстанових връзките.
Подмених кондензаторите и вече с натрупания опит и покачено ниво на увереност, "кликнах" склобките по "чалъместия" начин и така достигнах до трети успешен рунд :supz:

В обобщение:
И в двата д.термостати имаше по един изфирясал електролитен кондензатор. В единия беше след регулатора на напрежение, в другия преди него, но на тези с позапазен капацитет esr беше над 2 ома.
Третият най-новият д.термостат има някои разлики по свързването спрямо другите два.
На старите модели към помпата и към нагревателя са изведени само фази през контактора на релетата НО и НЗ.
На новият модел е изведен само НО + нула вместо НЗ и са разменени местата на свързване за помпа и нагревател, спрямо предните модели.

Тема "Поцинковани и неръждаеми фитинги" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: