• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
iliya_i - майстор
чет мар 23, 2023 6:21 pmkotse82 написа:
съб фев 13, 2021 10:47 amkotse82 написа:
Някой ако ми обясни каква е разликата между обезвлажнител Rohnson R 9616 и R 9816 ще му стисна ръката :?
Сега съм загледал ето тоя https://maxair.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0 ... n-r-91416/. Всяка година отлагам, а стават все по-скъпи. :shock:
Човече, след като от предното питане си изкарал 2 години без влагоуловител дали мислиш, че действително ти трябва?
И дали не може да се замени с 2 х 5 минути отваряне на прозореца на ден?
Какъв ефект очакваш да постигнеш?
d.ivanov - напреднал
Здравейте,

Имам стар влагоуловител Тротек(10+ год) дават го 100 м3/ч , 0.34kwh. Преди се е ползвал от дъжд на вятър сега се ползва 24/7 и го хващам ,че вдига сметката с един климатик може би (отопляваме/охлаждаме с 3бр.- 3 стаи).

Мисля до сменя с нещо по-ново и актуално понеже сме с малко дете(затова сега работи 24/7 в спалнята).Според формулата която намерих в нета ми трябва нещо около 135 м3/ч(кубатура*3).

Моля за съвети съотношение цена/качество/енергоефективност.

Мерси
Последна промяна от d.ivanov на чет окт 02, 2025 10:13 pm, променено общо 1 път.
Имам преки впечатления от Inventor Eva 2 Pro WiFi, 20 л/24 ч- смятам, че е подходящ според заданието.
Смятам също, че е добър.
Лично аз избрах друг- с по- голям капацитет.
От сметката няма как да се избяга.

Щом се ползват климатици, те изсушават помещенията през лятото, а когато се ползват на отопление, обикновено влажността е по-ниска.
От няколко дни съм включил климатик на отопление. Влаоността в помещението е с 8-10 пункта надолу.

За да изсушава въздуха (на охлаждане), климатикът трябва да работи сравнително интензивно- разликата в температурите между питата и въздуха да не е много малка. Иначе влагата не кондензира и не се изхвърля.
kr1100 - майстор
чет окт 02, 2025 9:30 pmТрифон П.Трифонов написа:
....От няколко дни съм включил климатик на отопление. Влаоността в помещението е с 8-10 пункта надолу.
От какъв зор при добри външни температури над 20 гр, а бил пещерняк и рибар устойчив на студ . :?
пет окт 03, 2025 1:19 pmkr1100 написа:
чет окт 02, 2025 9:30 pmТрифон П.Трифонов написа:
....От няколко дни съм включил климатик на отопление. Влаоността в помещението е с 8-10 пункта надолу.
От какъв зор при добри външни температури над 20 гр, а бил пещерняк и рибар устойчив на студ . :?
Устойчив само когато се налага. Иначе съм МНД.
Освен това, температурите никак не са над 20гр. Реалните 8-12 може да са добри, но не за домашни приложения.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Избор на влагоуловител/обезвлажнител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: