• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
stefanjor - специалист
Здравейте,
Проблемът е следния:
На 8 последен етаж съм, панелен блок.
От воронката протече в къщи.
Случи се преди 1 г. Тогава подлепих старата воронка с показания по- долу силикон на Wurth.
След това нахлузих отгоре още една воронка, която залепих и уплътни със същият силикон.
Една година нямаше проблем, но явно летните жеги са "втвърдили нещата" и при последните валежи протече леко- воронката се беше отлепила по ръба.
Понеже нямах много време за реакция между дъждовете напръсках с тези спрейове с течна гума, но нямаше резултат- от 3 дни сменям легени с вода :(
Питането ми е следното- ако взема течна гума и намажа около воронката, ръбовете около нея и ръбовете на хидроизолацията на покрива където се образува локвата дали ще си реша временно проблема докато организирам майстори?
Ще съм благодарен ако препоръчате и друга марка течна гума, че тази на Вълков се намира трудни места в София.

Прикачен файл

Silikon.jpg

Прикачен файл

okt_2024.jpg

Прикачен файл

okt_2025.jpg
MamaMy - майстор
Това не е силикон, а е полиуретан. Това си е полу-течна гума и е най-доброто на пазара. Явно това което правите не е правилно. Този полиуретан държи и на слънце и на химии. Където съм го сложил не съм повторил.

ПП За вашата цел по-правилно е да се използва битумен уплътнител тъй като единият материал си е битумна хартия. Освен това при нагряване от слънцето битума се размеква, разтича се и уплътнява още по-добре фугите. Естествено като здравина и износо устойчивост е в пъти по-назад, но това е уплътнител все пак докато полиуретана е и лепило.

Изображение
Последна промяна от MamaMy на ср окт 08, 2025 2:53 pm, променено общо 2 пъти.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср окт 08, 2025 2:24 pmMamaMy написа:
Това не е силикон, а е полиуретан. Това си е полу-течна гума и е най-доброто на пазара. Явно това което правите не е правилно. Този полиуретан държи и на слънце и на химии. Където съм го сложил не съм повторил.
Силоконът е бил миналата година, сега пита за другия материал.
Почистете от старите ремонти и си го направете с това. Подсушено. :-) Ако няма как другояче, подсушава се със спирт...
MamaMy - майстор
ср окт 08, 2025 12:48 pmstefanjor написа:
Здравейте,
Проблемът е следния:
Случи се преди 1 г. Тогава подлепих старата воронка с показания по- долу силикон на Wurth.
[-X Кака
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср окт 08, 2025 2:55 pmMamaMy написа:
ср окт 08, 2025 12:48 pmstefanjor написа:
Здравейте,
Проблемът е следния:
[-X Кака
Еми, да се оправят, кат' не знаят езика ;-(
Показания полиуретан има известни ограничения при приложение. Възможножно е ситуацията да е точно такава.
Учуден съм, че е компрометирано само година по-късно. Имам уплътнявания на 15+ години, все още в кондиция.
stefanjor - специалист
Благодаря за отговорите и насоките.
Явно нещо съм оплескал първият път. Предполагам не съм почистил добре повърхостта.
Купих същото на WURTH с идеята този път да се постарая повече.
Взех и това на SikaLastic 685. Имам съмнения, че освен покрай воронката може да има някой компрометиран шев и ще омажа наоколо пък да видим.
Иначе виках и човек с термокамера (изключително кадърен), който обследва целия покрив и каза, че проблемът идва от воронката.
MamaMy - майстор
Предполагам, че полиуретана е дръпнал нагоре хартията и я е скъсал защото е прекалено твърд за това точно изпълнение. Не слагайте от него. Свалете втората воронка и изчистете всичкия полиуретан. Той е станал твърд като гума на кола. След това нагрейте с пърлачка, пистолет за горещ въздух или бензинова лампа хартията покрай воронката. Целта и майсторлъка е бавно и равномерно да се нагрее повърхността без да се прегаря хартията, но битума отдолу да се разтопи. Има едни бодливи валяци като тези за боядисване. Минете многократно и в различни посоки нагретия участък. Ако е достатъчно нагрят, битумът под хартията се е размекнал и "бодлите" на валяка ще го разтикат насам натам като изгонят въздуха и презалепят хартията към основата. Не се притеснявайте ако някъде пропадне или се скъса, тя вече го е направила зимата като е замръзвала водата там под нея. Сега вече започвате да мажете с тясна шпакла битумния уплътнител. Постарайте се да няма шупли. Накрая също го нагрейте да се разлее. Ако всичко е както трябва, няма да мръдне повече. При нужда от следващ ремонт само нагрявате отгоре и разливате с въздуха. Не слагайте повече полиуретан или течна гума. Не са подходящи за това покритие.

Изображение

полезно: https://muhtarov.com/useful/single/14
kr1100 - майстор
Има битумни ленти с различна широчина, а дължината 10 м . Широчината започва от 50мм
Жокер - Flachband
kozl - майстор
Изображение

Тази воронка нямам идея от какъв материал е. Или може би е от полиетилен висока плътност (PE-HD) :? А това не го лепи нищо, както и полипропилена (PP).
Скоро купувах не воронка, а барбакан. Купих и черен и бял, защото белия бил PVC. Питах търговците с какво лепило да лепя барбаканите към двукомпонентна хидроизолация на циментова основа. Не знаеха, но ми продадоха BOSTIK H550 All-in-one - най-лепящия "силикон" #-o .
Аз също имам разни лепила и направих проба в-у черния и белия барбакан и нищо от това което нанесох не се залепи. Ни Бостика, ни полиуретановия уплътнител на Вюрт, ни Тангита за PVC.

Тези воронки и барбакани са предназначени за залепване към битумна мембрана, но профитата препоръчват воронки със заводски прикачена битумна мембрана. Е по-скъпи са.
Исвен това HL имат воронки с неръждаема гривна, която се притяга с шпилки към залепената битумна мембрана и така се постига и механичен натиск + залепването на материала на воронката към битумната мембрана.
  • 1
  • 2

Тема "Воронка покрив панелен блок" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: