От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
ср окт 08, 2025 1:18 pmTofu написа:
Между другото тия жични резистори не са ли с манганинова тел? Освен да си го пренавия ако изобщо има смисъл.Нещо ми червено-жълта жичката навита на резистора....
Не се лъжи по външния цвят. Все пак тези проводници не са "голи" ами изолирани с лак.
А лакът може да промени цвета...
Иначе да, манганин-ът е червениикъв на цвят и масово се е използвал за такива приложения заради малкия термоелектрически ефект.
Ефект на Seebeck ...
Така че да, по-вероятно е да е от манганин а не от константан....

В тая връзка - използването на някакъв си тример ще понижи температурната стабилност и от там точността на измерване.
И няма да е толкова незначително... Е, зависи от изискванията де.
Ама каква точност от тоя уред от края на 60-те от миналия век и предназначен за училищни цели - да се учат децата. :?
:partyman:
MamaMy - майстор
АВО-то си беше сериозен уред. За децата имаше Ц20.
hidrazin - майстор
ср окт 08, 2025 10:53 pmMamaMy написа:
АВО-то си беше сериозен уред. За децата имаше Ц20.
[-X

Изображение

То и двата са си деЦки ама Ц-20 удря отвсякъде АВО-63.
Все пак е по-съвременен и скалата му е с по-голям формат(размер). Демек по-точно отчитане.
И Ц-20 има по-голям обхват на измерване - 600 срещу 500 волта и 750mA срещу 500 mA ...

Да не говоря че Ц-20 имаше в комплекта и приставка за изгаряне(измерване) на транзистори.
А си измерил транзистор, а си го гръмнал... :-D
Па имаше и поялник в комплекта. С пакетче колофон и няколко парчета припой за улуци - Ф10х40мм или нещо такова.
С много олово и поялника от комплекта не искаше да го разтопи.
Нооооо... Ц-20 си беше по-добрия деЦки уред.
P.S. А поялникът на Ц-20 си беше УБИЕЦ по сегашните закони/разбирания...
Поялника беше нисковолтов но "адаптора" към него беше кондензатор в пластмасова кутия.
Демек гасящ кондензатор - галванична връзка с мрежата.
MamaMy - майстор
Имах служебен АВО https://ebay.us/m/UMUTWz
Беше си много прецизен уред. За времето е бил супер. Тези ученическите не съм ги виждал. Като ученик имах Ц20 но без поялника. Купих го точно за 20лв от Млад техник което си беше сериозна сума тогава.
kozl - майстор
Аз доста време му ползвах поялника, но през трансформатор, по спомени 24V :?
За напрежението може и да съм в заблуда, защото ползвам и разпоител на 24V, та може да съм се заблудил, че е бил същия траф.
ср окт 08, 2025 10:39 pmhidrazin написа:
ср окт 08, 2025 1:18 pmTofu написа:
Между другото тия жични резистори не са ли с манганинова тел? Освен да си го пренавия ако изобщо има смисъл.Нещо ми червено-жълта жичката навита на резистора....
Не се лъжи по външния цвят. Все пак тези проводници не са "голи" ами изолирани с лак.
А лакът може да промени цвета...
Иначе да, манганин-ът е червениикъв на цвят и масово се е използвал за такива приложения заради малкия термоелектрически ефект.
Ефект на Seebeck ...
Така че да, по-вероятно е да е от манганин а не от константан....

В тая връзка - използването на някакъв си тример ще понижи температурната стабилност и от там точността на измерване.
И няма да е толкова незначително... Е, зависи от изискванията де.
Ама каква точност от тоя уред от края на 60-те от миналия век и предназначен за училищни цели - да се учат децата. :?
И аз си помислих че е с лаково покритие. Между другото някакъв младеж ми предложи 50 жични резистора за 100 лв,от същия уж дето го смених :shock: :lol: Че уреда не струва толкова бе
Между другото имам и китайски на Лео купен преди много години като ученик,сега ги има същите под марка Хама за 20 лв.Елеменните му са ок но на дисплея изписва 1,и не хваща нищо.Освен чипа да е повреден :lol: (от онези заляти с черна смола)
чет окт 09, 2025 8:11 amMamaMy написа:
Беше си много прецизен уред. За времето е бил супер. Тези ученическите не съм ги виждал. Като ученик имах Ц20 но без поялника. Купих го точно за 20лв от Млад техник което си беше сериозна сума тогава.
Интересен дизайн но не бих го купил разколачен от индийски магазин. :lol: Запазени има доста в страните от бившия СССР
hidrazin - майстор
чет окт 09, 2025 8:11 amMamaMy написа:
Беше си много прецизен уред. За времето е бил супер.
Говориш за съвсем различен уред! Тоя дето си показал е АВО-5М1 - лабораторен уред.
Даже се е използвал за калибриране и проверка на други уреди.
Само му погледни обхватите - до цели 6000V и 12А както за АС, така и за DC ...
Общото между двата е "името" АВО - Ампер Волт Омметър.

P.S. Между другото и тоя който показа е имал вариант АВО-5М1-Ш
Ш - школьный (ученически).
Вероятно с по-големи допуски/точност.
MamaMy - майстор
Не знаех такива подробности. Благодаря, че ме ограмоти! Просто съм го ползвал при ремонтите и дори ми харесваше повече от някой много по-нови Ц-та дори с огледало. Водеха ми се 10-тина най-различни. Към всяка радиостанция по 2-3. :)

ПП За 6000волта имаше специална сонда с високоволтов делител. Помня, че трудно му намирах една от батериите.
hidrazin - майстор
чет окт 09, 2025 11:54 amMamaMy написа:
Просто съм го ползвал при ремонтите и дори ми харесваше повече от някой много по-нови Ц-та дори с огледало.
Е, дойдохме си на думата. :-D
Колегите недооценяваха АВО-тата като тоя дето показа.
Все гледаха да се докопат до нещо по-ново като Ц4353 подобни. Все пак в алуминиева кутия, лек...
Аз лично пропуснах АВО-тата. Първо Ц-20 купен с пари от бригада за гроздобер. Май беше 30 лева пълен комплект.
После един Ц4317М от руския пазар в началото на демокрацията.
Докато някъде в средата на 90-те или малко след това не си купих MY-68 - още бачка...
Това в личен план. На работа преди години основно с Ц-та. Такова имаше в склада.
sstefanov - майстор
чет окт 09, 2025 11:01 amTofu написа:
...Между другото някакъв младеж ми предложи 50 жични резистора за 100 лв,от същия уж дето го смених :shock: :lol: ...
Избери 50ppm от тук и си поръчай каквото ти душа иска за твоя мултицет:
https://store.comet.bg/Catalogue/RES/Re ... tors+0.6W/

Тема "Оригинал или негов заместител на телен резистор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: