Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
martin31hv - специалист
Здравейте, накратко имам едно наводнено панелно жилище, където съответно кабелните трасета са положени в пода и от влагата са започнали да се разпадат гофрите, а кабелите дават на късо, като проблема с късото го реших.

То се е видяло, че ще се прави нова ел. инсталация, но ми прави впечатление, че входната врата се офазява на периоди, което ме кара да се чудя какъв е проблема. Преди два дни я проверих с фазомер, тестер и тн. и нямаше офазяване, но днес отново бие ток, което е лошо. Като изключа главния на апартаментното табло отново имам фаза на вратата съответно проблема най-вероятно е в захранващия кабел, но ако е захранващия кабел допира металната врата би трябвало да имам постоянно офазяване, а от време на време изчезва, та вече се чудя дали проблема не идва от някой съсед.

Ако някой има желание да сподели своите мисли над въпросния проблем да заповяда. :))))
Djack - специалист
Може като са навивали големите видии с които укрепват касата да са докоснали някой кабел.
iliya_i - майстор
пет окт 10, 2025 8:02 pmDjack написа:
Може като са навивали големите видии с които укрепват касата да са докоснали някой кабел.
Сега тука не е ясно, дали касата е оригиналната върху която е излят бетона на панела без видии или както ти предполагаш е сменяна и монтирана с анкери или дюбели с видии.

А арматурата е обща за целия блок от първия до последния етаж и свързана със заварките между панелите.

Но източника може да се установи с развиване (ако са оригиналните) или изключване на бушоните в електромерното табло.

Очакваме повече яснота по питането!
hidrazin - майстор
пет окт 10, 2025 6:56 pmmartin31hv написа:
Като изключа главния на апартаментното табло отново имам фаза на вратата...
Когато имаш фаза на входната врата (установено с уред а не с фазомер) изключи предпазителя на стълбищното осветление в главното табло на входа.
От там е другата вероятна причина.
Преди два дни я проверих с фазомер...
Престанете с тея "фазомери". С него можеш да проверяваш други неща (евентуално). В случая не е приложим.
И по принцип е добре въобще да не се използва...
:partyman:
martin31hv - специалист
Утре ще отида до апартамента и ще пробвам, като спра главния да стълбите, ако имам утечка от някой друг апартамент би трябвало да има ток пак и което обяснява, че преди 3 дни имаше пак офазяване и изчезна, а сега пак се появи. Поне ако е от друг апартамент да не къртя около вратата, че голяма хамалогия ще е.
Иначе нарочно подчертах, че съм използвал освен фазомер и тестер за напрежение. Ако случайно ме чака офазена вратата ще замеря с тестера да видим какво ще покаже.
martin31hv - специалист
пет окт 10, 2025 8:08 pmiliya_i написа:
пет окт 10, 2025 8:02 pmDjack написа:
Сега тука не е ясно, дали касата е оригиналната върху която е излят бетона на панела без видии или както ти предполагаш е сменяна и монтирана с анкери или дюбели с видии.

А арматурата е обща за целия блок от първия до последния етаж и свързана със заварките между панелите.

Но източника може да се установи с развиване (ако са оригиналните) или изключване на бушоните в електромерното табло.

Очакваме повече яснота по питането!
Ще проверя дали е оригиналната врата и каса утре, но не съм сигурен. Ще пиша пак :)
prasse - специалист
...имам едно наводнено панелно жилище...
...което означава, че етажното табло ти е много близо и от там ще си пуснеш (издърпаш) едно СВТ 3х10кв.мм (многожичен!!) до апартамента и ще си направиш НОВА 3-проводна инсталация с ДТЗ-та на всички кръгове. "Наводнено" - значи правиш "НОВО"!!!
hidrazin - майстор
пет окт 10, 2025 9:55 pmprasse написа:
"Наводнено" - значи правиш "НОВО"!!!
+1000
Особено когато става дума за "кабелните трасета са положени в пода".
Това в едно недоразумение от време ОНО дето хич не е GOOD.
Онези тъпи белгийци продължават да се дърпат от истината и продължават с простотиите.
Продължават да пускат километри кабели в пода на жилище, най-обикновено жилище...
:partyman:
P.S. И точно белгийците ни натресоха преди десетилетия "белгийската схема" от която още ме сме се отървали напълно.
Белгиец и електротехника - НИЩО ОБЩО. Патладжани съъър...
И не само електротехника де.
prasse - специалист
пет окт 10, 2025 8:36 pmmartin31hv написа:
Иначе нарочно подчертах, че съм използвал освен фазомер и тестер за напрежение. Ако случайно ме чака офазена вратата ще замеря с тестера да видим какво ще покаже.
Не ползвай тази простотия, която наричаш "тестер за напрежение"! Същото е като "фазомера".
Положението ти е много опасно! Не дай си Боже, някой нищо неподозиращ или още повече - някое дете да се допре до шибаната "входна" врата!!!
Действай светкавично! Викай лицензирана фирма (специалисти)!!! Парите са без значение в случая... ПЛАЩАЙ!!!!! Опасността е за хората отвън!!!
Djack - специалист
пет окт 10, 2025 10:25 pmprasse написа:
пет окт 10, 2025 8:36 pmmartin31hv написа:
Не ползвай тази простотия, която наричаш "тестер за напрежение"! Същото е като "фазомера".
Положението ти е много опасно! Не дай си Боже, някой нищо неподозиращ или още повече - някое дете да се допре до шибаната "входна" врата!!!
Действай светкавично! Викай лицензирана фирма (специалисти)!!! Парите са без значение в случая... ПЛАЩАЙ!!!!! Опасността е за хората отвън!!!
Тия отвън са обути, по-опасно е за тези дето са вътре!

Тема "Офазена входна врата на панелен апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: