От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
ЦЪЪЪК

То няма много какво да се обяснява...
Някои си мислят че някой китаец слага елементите по платката...
Това (подобно) в БГ съм го гледал някъде през 80-те - преди 40-тина години.
Ноооо...
:partyman:
kozl - майстор
Тия почнаха от технология "направи сам".
Усъвършестването на "китайските работници" обаче затрива технологията "направи сам" :sad:
Затова днес пуснах в кофата един китайски мултицет на 30 г Лео ЕМ390,залят чип със черна смола и микроскопични писти не подлежащ на ремонт.Винаги съм харесвал винтидж техниката защото винаги може да се ремонтира колкото и да са дървени
iliya_i - майстор
съб юли 26, 2025 9:56 pmhidrazin написа:
Това (подобно) в БГ съм го гледал някъде през 80-те - преди 40-тина години.
Аз пък в края на 80-те в Толбухинския (Добрички) завод ЗЕНА (Завод за Електронна Навигационна Апаратура) съм виждал полуавтоматична машина за насищане на платки.
Машината отваря чекмедже под масата със съответният елемент и с червена светлина линия показва къде да се постави на платката. Работничката го взема от чекмеджето и го поставя в отворите на платката.
Та жалтухите не са чак толкова назад.
hidrazin - майстор
пет окт 10, 2025 8:25 pmiliya_i написа:
Машината отваря чекмедже под масата със съответният елемент и с червена светлина линия показва къде да се постави на платката. Работничката го взема от чекмеджето и го поставя в отворите на платката.
Та жалтухите не са чак толкова назад.
О, тая дето гледах (на техническия панаир в Пловдив преди средата на 80-те) беше "по-модерна".
Пак имаше светлинна индикация къде да се постави елемента ноооо...
Елементите падаха в една чашка от където работничката го взема и слага където показва маркера.
Това го помня много добре. Защо?
Ми защото като си поставиш ръката над чашката елементите падат в ръката ти.
Тръгнах си щастлив с няколко транзистора и резистора. :-D
То машината не работеше постоянно пък и ме досрамя да стоя повече с ръка над чашката...
(Машината ги пускаше по някакъв алгоритъм а не първо резистори, после транзистори, после кондензатори...
Демек не беше ясно какъв ще следващия елемент.)
P.S. Жълтухите хич не са назад. Ние и ЕС сме назад. Безкрайно назад...
Кофтито е че 80-те ние изнасяхме за Китай транзистори, резистори, кондензатори и произвеждахме компютри и изчислителни центрове.
А внасяхме от Китай китайски кецове и ученически тетрадки (И двете много качествени.) Вероятно и порцелан...
Сега внасяме от Китай не само обувки, дрехи... ами и електрониката. И не само ние ами и целия ЕС.
Щото ни накараха да си нарежем заводите (да ги приватизираме де...). После и ЕС си наряза заводите.
То май в целия ЕС се броят на пръсти пещите за силиций - ако въобще са останали такива.
prasse - специалист
пет окт 10, 2025 9:29 pmhidrazin написа:
P.S. Жълтухите хич не са назад. Ние и ЕС сме назад. Безкрайно назад...
Кофтито е че 80-те ние изнасяхме за Китай транзистори, резистори, кондензатори и произвеждахме компютри и изчислителни центрове.
А внасяхме от Китай китайски кецове и ученически тетрадки (И двете много качествени.) Вероятно и порцелан...
Сега внасяме от Китай не само обувки, дрехи... ами и електрониката. И не само ние ами и целия ЕС.
Щото ни накараха да си нарежем заводите (да ги приватизираме де...). После и ЕС си наряза заводите.
То май в целия ЕС се броят на пръсти пещите за силиций - ако въобще са останали такива.
Да... Изтока победи Запада!
hidrazin - майстор
пет окт 10, 2025 10:41 pmprasse написа:
Да... Изтока победи Запада!
Ми щото имат политици а не мафиоти в правителствата си.
И политиците им мислят за държавата, а не както политиците у нас - единствено за собствените си джобове.

Тема "Китайски "работници" насищат печатни платки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: