• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pipilica - майстор
пет окт 10, 2025 6:56 pmmartin31hv написа:
Като изключа главния на апартаментното табло отново имам фаза на вратата съответно проблема най-вероятно е в захранващия кабел, но ако е захранващия кабел допира металната врата би трябвало да имам постоянно офазяване, а от време на време изчезва, та вече се чудя дали проблема не идва от някой съсед.

Ако някой има желание да сподели своите мисли над въпросния проблем да заповяда. :))))
Пробвай да изключиш главния бушон при елмера в таблото.
Аз преди доста години имах подобен случай, слагах метална врата и случайно уцелих кабелите в пода, както и да е оправих ги но пък кучето се научи да препиква вратата ако се забавим от работа и така от време на време имах ток по вратата, после разбрах що, щото снадката с изолирбанд я бях замазал с гипс и те тека.
Вземи уред дето открива кабели и виж къде около вратата минават жици, няма начин да е от стълбищното осветление, от съсед също няма как да е.
prasse - специалист
Престанете да го карате да прави глупости за неща, които не са в неговата компетентност! Освен изключването на предпазителя...
Веднага (сега е късно), но още утре сутринта в 8:00ч да вика фирма и да им ПЛАЩА да оправят проблема с офазената врата! Докато някой не е "светнал"!
Всякакви идеи тук, може би са верни и резонни, но са напълно излишни! Случаят може да придобие криминален оттенък!!!
martin31hv - специалист
пет окт 10, 2025 10:25 pmprasse написа:
пет окт 10, 2025 8:36 pmmartin31hv написа:
Иначе нарочно подчертах, че съм използвал освен фазомер и тестер за напрежение. Ако случайно ме чака офазена вратата ще замеря с тестера да видим какво ще покаже.
Не ползвай тази простотия, която наричаш "тестер за напрежение"! Същото е като "фазомера".
Положението ти е много опасно! Не дай си Боже, някой нищо неподозиращ или още повече - някое дете да се допре до шибаната "входна" врата!!!
Действай светкавично! Викай лицензирана фирма (специалисти)!!! Парите са без значение в случая... ПЛАЩАЙ!!!!! Опасността е за хората отвън!!!
Че какво му има на тестера за напрежение? (WIha 45217) Малко ми е странен коментара ви. Така или иначе ще извикам професионалист с опит да реши проблема.
pipilica - майстор
Бе то хубаво да викне фирма и да дойдат техници, ма ако случи на "техници" като тия дето идваха при мен с мултицед за 1000лв проблема може и да не се реши, на мен поне пари не ми взеха, още повече че той каза че ток има от време на време.
Поне да махне бушона при електромера долу в таблото, или на етажа ако е, не каза къде са електромерите.
Много е съмнително тока да е по арматурата на панелите, въпреки че не е невъзможно, на тъщата във входа комшията на първия етаж решил да прави асмалък пред входа и забил тръби до блока едната уцелила малко СВТ-то което отива в таблото, пък той заварил тия тръби за винкела на терасата та беше офазил неколко тераси, нямаше утрепани но енергото бая разкопа пред блока.
mika - специалист
Щом сте измервал с тестер, това значи ли, че между входната врата и нулата в таблото има 230V?
Напрежението запазва ли се под товар?
prasse - специалист
съб окт 11, 2025 12:21 ammartin31hv написа:
Че какво му има на тестера за напрежение? (WIha 45217) Малко ми е странен коментара ви. Така или иначе ще извикам професионалист с опит да реши проблема.
ОК, остави коментара ми за тестера... По-важното е, че си взел правилното решение!
Успех с отстраняването на проблема!!
Baлepu - специалист
Кажи му де. Може да е полезно за други.
Напрежението може да е по индукция. Може би затова се появява по някога (само когато тече ток по съседен проводник). Ако е така, въпросното напрежение не е опасно. Ако свържеш активен товар, примерно крушка (ЛНЖ), тя няма да светне и напрежението ще изчезне.
Това не означава, че не трябва да се намери безусловно причината за появяващото се напрежение от проесионален електротехник. Има вероятност да е през някакво високо съпротивление (нагар, инертен материал), което при намокряне (примерно) да се понижи чувствително.
Lutchezar - майстор
Ако занули както трябва вратата някъде ще падне някой бушон, стига да не е индукция.
Идиотска идея, но ако няма кой с какво да търси и мери...
  • 1
  • 2

Тема "Офазена входна врата на панелен апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: