Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Привет, имам къща близнак с 2 стаи около 45/50кв подово и другата страна още 4 стаи 80кв с радиатори, махнах радиаторите и направих подово и там. 2 колекторни групи, едната с 4 кръга а другата с 9 кръга (кръговере са г/д по 70м.)
Пелетен котел 25кв FireSrar. Преди управлявах със стаен термосрат, който беше зададен на 22градуса и всичко беше добре но от както е на всякъде подово помпата се включва и изключва постоянно и не може да поддържа една температура на водата. Задал съм температура на котела 45градуса и да включва помпата на 43 но температурата варира 42/43 и постоянно включва и изключва (с 2 помпи е системата).
Може ли да ме посъветвате как ще бъде най добре да настроя котела и ако трябва да се направят подобрения?
speka_rs - майстор
Колега без 3-пътни клапани няма да стане. Има няколко неуспешни такива случея във Форума. При подово и пелети няма как да стане хубаво и ефтино. Дай някоя схема как си вързал всичко, да видим дали ще можем да помогнем.
пет окт 10, 2025 1:42 pmspeka_rs написа:
Колега без 3-пътни клапани няма да стане. Има няколко неуспешни такива случея във Форума. При подово и пелети няма как да стане хубаво и ефтино. Дай някоя схема как си вързал всичко, да видим дали ще можем да помогнем.
Ето една схема, която начертах дано да добиете представа.
Прикачен файл:
20251010_163006.jpg
Ето по разбираемо
Прикачен файл:
Messenger_creation_E15B1543-4364-43B7-9ED1-FC67E5F169B5.jpeg
LazarGanev - "Велик майстор"
Чукча не читатель, чукча писатель! Преди да вземе човек да твори, не е ли по-добре да прочете и да се поинтересува за готови работещи и препоръчителни схеми. Жокер - котелът на твърдо гориво не трябва да работи с температура под 60°С (даже над 70 е добре да бъде(, а подовото трябва да работи с температура около 35°С. Необходим е малък буфер или поне хидравличен изравнител, една помпена смесителна група за котела и една или две (за всеки колектор) помпени смесителни групи за подовото. Всичко друго е БРАК

Прикачен файл

IMG-80036672f96336ddb34ae73c37b585b4-V.jpg
IMG-80036672f96336ddb34ae73c37b585b4-V.jpg (19.05 KиБ) Видяна 42 пъти

Тема "Подово отопление на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: