пон ное 07, 2022 6:35 pmТрифон П.Трифонов написа: Следващият препоръчвам да е разглобяем.Благодаря, ще имам предвид
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jaspet
- специалист
31 мнения в "Мистериозно падане на налягане в затворена система"
kozl
- майстор
Заглавието е мистериозно, но и аз скоро изпаднах в мистерия заради очилите.
Иде отоплителен сезон. Аз отговарям за абонатната станция на ЕС. Видях, че на предпоследния етаж смениха радиатори и влязох в сутерена да погледна какво е статичното налягане във ВОИ.
Без очилите гледам налягането в отоплителната система спаднало. Отворих автоматичната пълначка не се вдига. Пуснах през байпас на пълначката шурна от предпазния клапан. Аз изпаднах в мистерията, че предпазния клапан е повреден, а автоматичната пълначка блокирала в затворено състояние. По инерция извиках районния отговорник от Топлофикацията.
Оказа се моя заблуда, защото без очилите съм гледал неква курсорна стрелка, дето да си я нагласяш на мин. или макс. налягане. Аз я бях изместил в крайно положение, но мистерията е, че някой я е местил.
Другата мистерия, че някой неизвестен за мен е затворил крановете на колекторите, което не очаквах. И третата мистерия, че след като в квартала копаха и подменяха части от водопровада, налягането на водата и през деня станало по-голямо от това на предпазния вентил.
Та комбинацията от трите мистерии и оглед без очили ме доведе во заблуда
И все пак мистерията е дали некой от ЕС не си е намерил ключ за абонатната ставция. Райония техник потвърди, че кранове не е сперал, ключове за абонатната би следвало да има само при нето и при мен. Преди години сменях бравата, че някой бъзикаше контролера, но изглежда някой друг пак е придобил трети ключ.
Иде отоплителен сезон. Аз отговарям за абонатната станция на ЕС. Видях, че на предпоследния етаж смениха радиатори и влязох в сутерена да погледна какво е статичното налягане във ВОИ.
Без очилите гледам налягането в отоплителната система спаднало. Отворих автоматичната пълначка не се вдига. Пуснах през байпас на пълначката шурна от предпазния клапан. Аз изпаднах в мистерията, че предпазния клапан е повреден, а автоматичната пълначка блокирала в затворено състояние. По инерция извиках районния отговорник от Топлофикацията.
Оказа се моя заблуда, защото без очилите съм гледал неква курсорна стрелка, дето да си я нагласяш на мин. или макс. налягане. Аз я бях изместил в крайно положение, но мистерията е, че някой я е местил.
Другата мистерия, че някой неизвестен за мен е затворил крановете на колекторите, което не очаквах. И третата мистерия, че след като в квартала копаха и подменяха части от водопровада, налягането на водата и през деня станало по-голямо от това на предпазния вентил.
Та комбинацията от трите мистерии и оглед без очили ме доведе во заблуда
И все пак мистерията е дали некой от ЕС не си е намерил ключ за абонатната ставция. Райония техник потвърди, че кранове не е сперал, ключове за абонатната би следвало да има само при нето и при мен. Преди години сменях бравата, че някой бъзикаше контролера, но изглежда някой друг пак е придобил трети ключ.
Здравейте,
аз имам подобен проблем.... Днес смених разширителен съд на затворена система с нов... Установихме че стария е качил вода,ясно е изпуснал
И сега се случва следното и не знам дали е нормално.... Налягането в системата постоянно играе... беше на 1,2 бара при максимална температура на водата от 70(толкова е настроен и преминава горелката в режим подържане) След спадане на водата до 60,налягането намаля драстично на около 0,2
При достигане на 70 отново покачи на около 0,8 бара
До сега не беше ми се случвало такова нещо,нормално ли е ?
аз имам подобен проблем.... Днес смених разширителен съд на затворена система с нов... Установихме че стария е качил вода,ясно е изпуснал
И сега се случва следното и не знам дали е нормално.... Налягането в системата постоянно играе... беше на 1,2 бара при максимална температура на водата от 70(толкова е настроен и преминава горелката в режим подържане) След спадане на водата до 60,налягането намаля драстично на около 0,2
При достигане на 70 отново покачи на около 0,8 бара
До сега не беше ми се случвало такова нещо,нормално ли е ?
kozl
- майстор
Колебанието на налягането може да е от неподходящо съотношение между работно налягане на системата и налягането в РС.
В случай, че налягането в системата е по-малко от това на празен, свободен РС, който в последствие е закачен в системата, то на практика РС е паметник и няма да поеме никакво налягане.
Какво е препоръчителното работно налягане на затворената система?
В случай, че налягането в системата е по-малко от това на празен, свободен РС, който в последствие е закачен в системата, то на практика РС е паметник и няма да поеме никакво налягане.
Какво е препоръчителното работно налягане на затворената система?
Ивелин Петров
- специалист
Имам подобен проблем трета година БЕЗ теч никъде. Камина с пелети и радиатори, водна риза, затворена система, разширителен съд само вграден в камината, няма буфери, няма бойлер. Ситуацията:
Налягане забило на 0. При запалване и достигане на 60 градуса - качва на около 1.2 бара, при угасване и изстиване на водата - отново 0.
Системата е обезвъздушена, допълвана, пак обезвъздушавана отвсякъде, няма студени площи нито по радиаторите, нито по лирата, въздух НЕ излиза от никъде.
Ако напълня системата на студено до 0,8 примерно бара, при достигане на 60 градуса вече е скочила на 3 бара и отваря предпазния клапан да я изпусне, след това се повтаря същото описано горе. Какво ли не я правих, не и не, трета година вече. иначе топло навсякъде, грижи няма, но това си ме мъчи, така да го кажем. Г-н Трифонов ако има мнение бих се радвал да го сподели, тъй като преди по други теми ми е помагал с предположения.
Налягане забило на 0. При запалване и достигане на 60 градуса - качва на около 1.2 бара, при угасване и изстиване на водата - отново 0.
Системата е обезвъздушена, допълвана, пак обезвъздушавана отвсякъде, няма студени площи нито по радиаторите, нито по лирата, въздух НЕ излиза от никъде.
Ако напълня системата на студено до 0,8 примерно бара, при достигане на 60 градуса вече е скочила на 3 бара и отваря предпазния клапан да я изпусне, след това се повтаря същото описано горе. Какво ли не я правих, не и не, трета година вече. иначе топло навсякъде, грижи няма, но това си ме мъчи, така да го кажем. Г-н Трифонов ако има мнение бих се радвал да го сподели, тъй като преди по други теми ми е помагал с предположения.
Трифон П.Трифонов
- майстор
- На линия
чет окт 23, 2025 11:24 amИвелин Петров написа:Разширителният съд е причината според мен.
Две причини;
- напомпен до прекалено високо налягане.
- спукана мембрана.
Предполагам е второто.
Освен това има голяма вероятност да е малък по обем за системата.
Ивелин Петров
- специалист
чет окт 23, 2025 12:21 pmТрифон П.Трифонов написа:Благодаря! Тъй като е вграден в камината, мисля, че с разглобяване ще стигна до него, какво може да се направи? Смяна? И още нещо, спукана мембрана значи ли, че изтича вода от там? Предполагам, щеше да има или в камината, или под нея. Реално какво се случва, на 14 ти октомври изигравам упражнението, а след това до края на април, т.е. 6 месеца отопление, си играе така - 0 на студено, 1,2 на топло без да мърда. Нямаше ли това 1,2 в даден момент да стане примерно 0,9 за 6 месеца ако изпуска вода?чет окт 23, 2025 11:24 amИвелин Петров написа:Разширителният съд е причината според мен.
Две причини;
- напомпен до прекалено високо налягане.
- спукана мембрана.
Предполагам е второто.
Освен това има голяма вероятност да е малък по обем за системата.
Трифон П.Трифонов
- майстор
- На линия
чет окт 23, 2025 1:38 pmИвелин Петров написа:
Направено е така, че де не те наводни.
Като го смениш, правиш налягането в него 1 атмосфера. После допълваш системата с вода до 1.3 атмосфери и това е.
Колко етажа се отопляват?
Тема "Мистериозно падане на налягане в затворена система" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература