• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lux Æterna - специалист
:finga: Прекрасните американски инсталации са вдъхновили групата PANTERA да запишат "Goddamn Electric"! И римейк има от 2003 г.

Белгийската трифазна система защо Ви е "крива"? :?: Има писано във форума. Пускате в търсачката "белгийска схема" и четете. Не са виновни белгийците, ами българите за повсеместното разпространение на тяхната система по територията на България! Защо им се вменява вина? Тези хора са си изпълнили проекта и са си отишли. След тях, който не внимава между двете си ръце да си бере гайлето!

Поздрави
Baлepu - специалист
До колкото знам "белгийската схема" е била актуална, когато захранването е било "двуфазно". Това че след преминаването към трифазна система със заземена неутрала, някой не си е оправил инсталацията (таблото), си е лично негов проблем. Може и на всеки друг, но точно на белгийците да се вменява вина и да се обявяват за глупави ... нямам думи.
hidrazin - майстор
ср окт 15, 2025 8:14 pmBaлepu написа:
До колкото знам "белгийската схема" е била актуална, когато захранването е било "двуфазно". Това че след преминаването към трифазна система със заземена неутрала, някой не си е оправил инсталацията (таблото), си е лично негов проблем. Може и на всеки друг, но точно на белгийците да се вменява вина и да се обявяват за глупави ... нямам думи.
Ще ме извинявах ама в написаното няма нищо вярно.
1.Някой не си бил оправил таблото... Ми утре местното ЕРП мое да реши пак да мине на белгийската схема - реже ти земното в таблото, сменя трафовете а ти се оправяй...
Нещо подобно се е случило у нас. Вместо линейно 220V ти пускат фазно 220V и заземяват звездния център на новия траф.
Ама НЯМА кой да каже на хората да си махнат бАшона на нулата...
Това е нещо като дойдат да ти изкарат електромера на улицата (за къщи), просто да му отрежат жиците и да го преместят на улицата.
Пък ти се оправяй... :-D
2. Я да видим какво знаеш за Белгия и електриКите там:
- Белгия член ли е на ЕС?
- Трябва ли да хармонизира стандартите си с общо европейските и да ги вкара с собствените си закони, норми и стандарти?
- Към ДАДЕНИЯ момент КАКВИ са стандартите за напрежение в Белгия и какви съществуват.
- Към ДАДЕНИЯ момент какви са системите за заземяване в Белгия?
- В монета си около Брюксел и си решил да си купиш от Австрия (примерно) трифазно стругче. Какво трябва да направиш за да го захраниш.
3. Мога и още въпроси да задам, ама за сега са достатъчни.
4. Като си отговориш (правилно) на тези въпроси сам ще разбереш колко са назад и колко са глупави.
:partyman:
P.S. ЖОКЕР. В Белгия от 15-десетина години в електриките им е пълен хаос.
И преди това пак подобен цирк със смешната им (тогава но все още съществуваша) система... :)
Baлepu - специалист
Нищо не знам за белгийците и не ме интересуват. Въпросната схема е взета от тях щото това е било актуално към онзи момент. Това че Ганьо развивайки се, после си е засрал работите, какво да са му виновни белгийциите?!
valentino76bs - майстор
вт окт 14, 2025 1:48 pmkozl написа:
вт окт 14, 2025 11:44 amBaлepu написа:
Инсталацията на жилищен блок беше изпълнена точно по този начин.
И сте положили кабели за ламБите на долния етаж в пода на горния апартамент :shock:
Аз не бих допуснал подобна практика, доколкото зависи от мен.
Всички панели са така!
Махаш замазката и ще ги видиш.
Baлepu - специалист
Тока е по комунистически и може. По западному не може :lol:
prasse - специалист
Какво става с офазената врата?
Мълчанието на автора по въпроса е плашещо! Да не би...?? [-o<
Baлepu - специалист
Не бе, търси си майстор, ти нали така му каза. Само дето не му каза, къде да го намери такъв веднага.
DMN - майстор
Baлepu написа:
По западному не може
Винаги ми е било интересно от къде идва коренът на думата "зАпад".
Ако се смени ударението на същата дума става "запАд".
Както и за "Белгия" - ударението е на първата сричка, а в нашия край се среща и думата "белгИя", аз я знам като много фин камък за заточване.
Интересно е - как едно ударение променя смисъла, както е интересно и по коя система може да го удари човек токът. Важно е ударението.
И за вратата по темата важи.
Последна промяна от DMN на пет окт 17, 2025 12:04 am, променено общо 2 пъти.
hidrazin - майстор
Ми дай да видим как в било по капиталистически с енергетиката:
Довоенен период:
- Около Втората Световна Война в БГ има цели 111MW генераторна мощност.
- Дължина на преносната мрежа 650 километра
- През 1939г сме произвели цели 266 000 MWh - за за цяла година в БГ... По 42 kWh ГОДИШНО на човек...
- Липсвала е държавна енергийна система и всичко е било на "парче" - разни локални системи нямащи никаква връзка една с друга.
- Даже и не споменавам липсата на каквото и да е обучение и държавни стандарти... :)

Гадния следвоенен, комунистически период:
- През 1989г имаме към 9500 MW генераторна мощност че и отгоре, за разлика от ония 659 MW
- Дължината на преносната мрежа към 1989г е към 11 700 километра - "само" с 11 000 повече от 1944г.
- През 1989г сме произвели 40 135 000 MWh - над 150 пъти повече от началото на периода.
- Създава се обща, държавна, енергийна система. Въвеждат се стандарти и регулации.
- Появява се обучение - техникуми, СПТУ, учебници и предаватели.

Готиния демократичен период:
- Сега имаме 2000MW АЕЦ, към 7200 MW ТЕЦ, 3000 MW водни дето голяма част от тях са частни и не работят заради липса на вода. Грубо към 11-12 000 MW сигурни, читави и управляеми/предвидими.
- Като капак имаме към 4500 MW неадекватни солари и перки дето произвеждат когато могат а не когато трябва. (И нарастват с главоломна сила, неконтролируемо.)
- За последните 35-36 години преносната ми мрежа се е увеличила и станала от 11 700 до към 15 400 км - с "цели" 3700 километра повече, за цели 35 години... :shock:
(Същото както и магистрали + пътища - буквално символично строителство в сегашния период. Плюс липсата на каквото и да е качество и пълната липса на контрол.)

Таааа... точно от предвоенния период идват простотиите с белгийската схема.
Разбира се и част от периода след 1944-та, когато са карали по "инерция" и са се съобразявали с наличното, натресено още от началото на миналия век.
Първата централа в Шопско е построена до с.Панчарево в края на 1900г с френско-белгийски капитал... :wink:

Още от онези години България е налазена от белгийците и разбира се от френската банка Париба дето ни донесе толкова злини и загуби.
:partyman:
P.S. Историята трябва да се познава. А не да се да се вярва на платените медии и тъпия ФЕЙС-БОЗА. :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Офазена входна врата на панелен апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: