Напишете въпрос свързан със санирането.
thegmin - специалист
Здравейте форум. Тунингът по моят дом продължава. Живея на втори от три етажна къща в София. Има и таванско над третия, както и сутерен под първия, демек 5 етажа тотал. Тухлена къща с бетонни плочи от 30-те с 3м високи тавани. По апартамент на етаж. След външен балтон от 10см стиропор, вътрешна изолация от експандиран корк 2см и нова дограма остава да си сложа нещо на таваните. В търсене на максимална ефективност съм се спрял на вариант - фибран 5см лепен с пяна и после шпакловане или пък лепене на декоративни панелчета на него. Другото което мога да направя е гипскартон и вата 10см на конструкция. Плюсове и минуси на двата варианта да ми кажете.

ПС. Обикалям с един термометър лазерен. Най- много топлина ми бяга точно от таваните. Миналата година налепих с корк и входната врата - там също беше зле. :rock:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Най на плюс ми се вижда вариантът гипсокартон и вата. Еко-био, модерно диша, не пуши при пожар, можеш да си вкараш вътре всякакви комуникации
gogo7777 - майстор
съб окт 18, 2025 9:50 amthegmin написа:
ПС. Обикалям с един термометър лазерен.......
Остави термометъра. Направи си салатка, мезе и си сипи нещо за пиене. Седни си на задника и не се занимавай с глупости. Достатъчно си се опаковал, не ти трябват още гащи под балтона.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
съб окт 18, 2025 12:02 pmgogo7777 написа:
Остави термометъра. Направи си салатка, мезе и си сипи нещо за пиене. Седни си на задника и не се занимавай с глупости. Достатъчно си се опаковал, не ти трябват още гащи под балтона.
Не е така, от таван най-много топло се губи. Аз не разбирам външна+вътрешна, но...
Вместо, или поне преди вътрешната е трябвало да си направи таваните.
Дори преди да се организира външното саниране.
gogo7777 - майстор
Между два етажа е.
:drinkers:
thegmin - специалист
съб окт 18, 2025 12:10 pmn_a написа:
съб окт 18, 2025 12:02 pmgogo7777 написа:
Не е така, от таван най-много топло се губи. Аз не разбирам външна+вътрешна, но...
Вътрешната беше преди да се организираме със съседите за външна. Беше и преди дограмата, че финанси нали знаете. Определено от тавана губя много. Съседите отдолу и отгоре не отопляват цялото жилище, възрастни хора са. ГК и вата знам че е по учебник. Защо обаче е по-добро от фибрана? То въобще диша ли нагоре през бетонна плоча? Или влага само през стените излиза? Фибрана ме блазни щото мога сам и без цапане.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
съб окт 18, 2025 1:27 pmthegmin написа:
... ГК и вата знам че е по учебник. Защо обаче е по-добро от фибрана? То въобще диша ли нагоре през бетонна плоча? Или влага само през стените излиза? Фибрана ме блазни щото мога сам и без цапане.
През бетон всичко минава ;-) Бавно, но минава.
Шегата настрана, но минеш ли с латекс, леко позабрави за дишането.
Направи си го с фибран, това, да го правиш сам, много натежава в ползата
thegmin - специалист
А за фибран 5см са достатъчно според мен. И после ще налепя декоративни панелчета те са към 1см. И ще мина без цапане на апартамента засега. Как обаче да го укрепя. Ако сложа дюбели ще надигнат. Какво мислите за винтове директен монтаж тук-таме?

Тема "Избор на изолация за таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: