• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Всички имаме коли, нали ?
zz_stefanov - майстор
Една година с тези бюджетните.
viewtopic.php?p=1179554#p1179554
То МТО'то през годината не ги постави на сериозни изпитания. Шумни са, ако не и по шумни от предишните ми зимни.
Пак се ходи по гумаджии щото два пъти вадих такова от тях https://api.mr-bricolage.bg/medias/?con ... BkZDg5MmYy
Нови японски гуми в БГ само с нова кола, след като видях пет годишни бриджитки нацепени като на стара баба петата. Не погледнах къде са произведени.
Адмирации, че споделяш откровено!
silent - майстор
Всесезонната гума винаги е компромис малък или голям. Навигатора преди 20г когато го карах беша мега компромис за нищо не ставаше. Вредещайна беше малък компромис добра балансирана гума. Мишлена среден компромис страхотна на сухо и мокро и слаба за зимата. Важно е да избереш малкия компромис за твоя профил на използване. Моят настоящ профил на ползване не позволява всесезонни гуми. В миналото съм карал с изброените.Дори при избора на сезонни има компромиси в зависимост на какво държиш. Хубави гуми за всякакъв терен са Скорпион мисля на Пирели. Доста съм карал с тях и са ок и за асвалт и за магистрала и за офроуд но зимата в сняг и лед на асвалт не са най-доброто.
kr1100 - майстор
пон мар 31, 2025 9:26 amwalko написа:
... без сняг по камънака пак е добре а и не ми се къса сърцето както късам гумите по пътя за х.Отовица, х. Яворов или х.Безбог, защото са евтини.
Щом ходиш на Безбог на ски ми е ясно. Там не е каране на ски , а мазохизъм. Няма и 5 мин .от Безбог до междинна и после към 15-20 мин на седалката набиване на клинци.
А и пътя си е добре и без вериги.Качвал съм го с ван само на предно със зимни Bf Godrich gForce Winter2 до паркинга на х.Гоце Делчев.
Сутрин първи надолу и чакам лифтаджиите да пуснат лифта пиейки резервното кафе. :)
hidrazin - майстор
Поне 5 годишен опис със всесезонните на NOKIAN и Michelin - покриват параметрите на собствените си зимни гуми поне на 85-90%.
На зимните марки среден клас 100% а на евтинджоса - над 100% ...
С вече ясните климатични проблеми, за да сложиш висок клас зимни Michelin, NOKIAN - трябва да си екстремен състезател.
Или да живееш в Норвегия, Швеция, Чукотка, Финландия, Аляска, Сахалинск... или в Гренландия. :-D
Зимни гуми висок клас в БГ отдавна са неоправдани и не само финансово.
Но всесезонни гуми висок и даже среден клас са едно добро решение и никога няма да ви подведат при условията в БГ.

За тези дето пътуването не им е свързано с работа и могат да отлагат - каквито и да е всезезонни.
Разбира се стига да не са на кокал - на амнайсе годни и добре изпечени...
:partyman:
silent - майстор
Ще си позволя да опонирам Кросклимат 2 е далече от всяка добра зимна гума покриват на 90 лятната им гума което е супер. Да не говоря че на втората година са още по зле. За третата версия не зная но се съмнявам да са направили голяма крачка.Пък нека всеки си преценява. И не е нужно да си на север ако живеш в район със стръмни улици коиото не се чистят и на които пада сняг.
hidrazin - майстор
съб окт 18, 2025 10:42 pmsilent написа:
И не е нужно да си на север ако живеш в район със стръмни улици коиото не се чистят и на които пада сняг.
Колко стръмни и колко да не се чистят? Я виж ТАЗИ УЛИЦА
Тук наклона е към 25 градуса и нагоре се увеличава и има ОЩЕ гаражи... Минавам я ПЕШ веднъж годишно - до данъчното.
И нагоре Фърлям поне две кутии фасове след мен... А надолу ми се подбиват табаните...
Ти да не мислиш че ония хора там карат с шипове? :-D И дали общината я чисти?

НЕ МОЖЕ от 1-2-3% частни случаи да се вади заключение за цяла България!
съб окт 18, 2025 10:42 pmsilent написа:
Пък нека всеки си преценява.
Е тъй де, да си дойдем на думата...
За МАСОВИЯ шиФьор в БГ всесезонната гума е един добър избор...
За останалите - всеки сам си "преценя".
:partyman:
P.S. Абе я да те питам... Тия с електокарчетата ... Сменят ли си редовно гумите с летни-зимни? :)
Нокиан само летни съм карал.
Кросклимата е "добър" само до кафето, магазина, детето от училище и само след предварителна справка с метеорологията. Донякъде и за имиджа на собственика, особено ако това е от значение.

С моето ползване на автомобил, по планини, поля и паланки, целогодишно и по безпътието редовно, само подарени и с автомобил 4 на 4. Ще имам оправдание за псувните на френски, както и повод да си вдигна адреналина.
silent - майстор
Нямам идея електромобилите дали сменят гуми.
gnt69 - майстор
Сменят гуми тия дето не могат да карат или живеят в планински райони. Аз преди 5 -6 години минах на всесезонни и се родих. Едно време кога нямаше гуми когато вземеш нови ги слагахме отзад плюс торба цимент ама от старите 50 кила да върви в снега, отпред нямаше смисъл накъде завива. Иначе вкарваш по 200 лева на сезон за смяна на зимни летни ако нямаш джанти, зариваш си гаражите с гуми и караш с гуми на 5-6-7 сезона щото като ги сменяш не можеш да ги износиш. По добре с нови всесезонни отколкото със стари зимни. Аз за мене съм решил никога да не купувам зимни и летни гуми само всесезонни, да ги сменям на 2-3 години и почти винаги да карам с меки нови гуми не с твърди дърти като балатум гуми. :partyman:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Всесезонни гуми ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: