Съвети за начинаещи готвачи.
hidrazin - майстор
Някой друг фен на ананасите?
Днес па ме прихванаха лудите и правих "компот" от ананас. Нещо дето скоро не бях правил.
Компот е силно казано. Обикновено от един ананас правя 2-3 буркана които много-много не се старя да стерилизирам.
Ако някой фане вакуум - добре. Но по принцип няма значение.
Слагам в хладилника и за няколко дни са изпразнени.

Пиша "2-3 буркана" защото обичам да има сок/сироп и гледам от един ананас да изкарам 3 буркана.
Който му харесва повече плод и концентрация, може да докара максимум към 2 буркана от един ананас 1-1,2 кг.

Тааа... може да обменим опит...
:partyman:
zz_stefanov - майстор
- А на нас ананас?
- За вас няма ананас. :)

Купувал съм консерва ананас на шайби. като се охлади е добра.
Много зелени идват по нашите магазини ананасите, а аз не се научих да ги познавам.
hidrazin - майстор
нед окт 19, 2025 10:39 pmzz_stefanov написа:
Много зелени идват по нашите магазини ананасите, а аз не се научих да ги познавам.
Нормално е да идват зелени - идват от май...ната си.
За познаването е лесно.
Например ТОЯ си е баш зелен и не узрял.
Онези ромбовидни пластини трябва да са кафяви или поне тъмно жълти.
А "каналите" между тях да не са зелени като на снимката а поне жълти.
И друго, като му хванеш отгоре листата и се опиташ да ги завъртиш - трябва да усетиш че подават а не стоят като чукундур.
При натискане с палец по тялото трябва да се усеща че поддава леко, но не много.
Ако е много - вече е тръгнал да гние.
Ако е корав като чурук - зелен е.
Абе малко сложно изглежда ама не е така. Бързо се свиква с определянето на узрял и зелен.
:partyman:
P.S Даже ананаса излиза по-изгодно за компот от ... хубави, български праскови. :)
torbalan - Дървен философ
И аз го обичам, но като ми се дояде, купувам си готови консерви. :)
hidrazin - майстор
Това с консервите само когато ме мързи или няма читави ананаси наблизо... :)
:partyman:
torbalan - Дървен философ
пон окт 20, 2025 6:15 pmhidrazin написа:
Това с консервите само когато ме мързи или няма читави ананаси наблизо... :)
:partyman:
Аз по рождение съм мързелив, а читавите ананаси са много далече от тук.
Брал съм праскови за износ за Полша, та знам колко читави ги беряхме. :)
zz_stefanov - майстор
В моето детство (началото на 70'те) батковците от сортировъчната в ТКЗС'то ги бяха инструктирали така: домата за вътрешния пазар, червен с зелено петънце, за външния пазар зелен с червено петънце. Дядо ми караше от търновско до Варна половин камион (с ортак) зрял дворно отглеждан домат, който се продаваше за един/два дни . Другите караха по един камион. Ние ядяхме от градината само зрял прясно набран сутринта. :)

Тема "Ананас" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: