Най - вълнуващия въпрос зимно време.
transportna - специалист
Ще използвам темата защото и аз се замислям сериозно да си "присадя" термопомпа към котела на сл. пелети. Питането ми е какви сметки да направя, за да избера правилно мощноста на термопомпата. Живея в къща на 2 етаж и отдолу не ме топлят. Тръбите ми са с алуминиева вложка/ф16 и ф20/, но без поставена изолация и са вкопани в стените на стаите. Ако се реша да ползвам термопомпата и за охлаждане няма ли да се получи конденз, там където преминават тръбите? Ако поставя конвектор на мястото на обикновения радиатор /панелен или алуминиев/ как се отвежда конденза от конвектора? Охлаждането не ми е приоритет, тъй като имам поставени 2 климатика и тях ползвам за през лятото. Къде да попрочета още, за да не се налага да задавам още въпроси и да не досаждам?
Благодаря на тези, които ще отговорят.
Здравейте, с каква марка ел. котел сте? Интересувам се за къща на село на 2 етажа, общо154 кв.м. Има изградена отоплителна система с камина с водна риза и на дърва. Къщата се ползва 4 дни през ноември, 10 дни през декември и 10 дни през април (ученическите ваканции). Искам дистанционно да пусна отоплението 2- 3 дни преди да отидем, за да се затопли къщата и целта е да се премахнат дървата. Ако за месец е 435 лв. звучи иделно за моя случай. Идеята е да се използва вече изградената система и само да се смени котела от дърва на ток. Но в един форум ми изчислиха около 1440 лв. на месец ако котела е 10 кв., спрямо сегашната камина която е 12 кв. Която като затопли на трети ден не се диша...отваряме прозорци.
quote=PIP post_id=1191156 time=1740213397 user_id=481]
Лазаре, уж с това се занимаваш, а пишеш глупости. Как ще изплати термопомпа за 2-3 години от разликата в сметките? Имам котел на ток и сметките са си като за цена 26ст/квтч, най-високата сметка, която съм плащал за отопление на 150м2 в къща е била 435лв за януари 2023г (явно не е било много студено, но все пак сметката не е в космоса). И на три да падне с термопомпата няма как да се избие за 2-3г.
Ако инсталацията е с радиатори/лири в баня и коридори бих ползвал котел, така навсякъде ще е комфортно. Ако не е все тая.
[/quote]
stoy@n - специалист
Сметките от цитата ми се виждат реални. Аз съм с пелетен котел плюс електрически 12 kW. Етажа е 110 кв.м с изолация-планинско градче 1000 м н.в. В началото и края на отоплителния сезон ползвам електрическия, тъй като затопля по-бързо и не е неоходимо да работи 24/7. Котела е на отделна трифазна партида и най-много за месец съм плащал 380-400 лева. Ползвам го почти на първа степен само и температурата на водата ми е 45-50 гр. Отоплявам хола,кухнята,банята и коридора. Спалнята и детската радиаторите са на снежинка. Миналата година му сложих стаен термостат с Wi-fi контрол. Нагласям температурата на 22 гр. пускам и като се прибера кеф :-D Котела няма марка. Правен е някакъв човек в София, който не познавам. Момчетата, които ми правиха системата са го купували и монтирали....преди 20 години :-D

:partyman:
PIP - майстор
Моя ел. котел е viessmann vitotron 100, 24kw трифазен,версията с датчик по външна и вътрешна температура. Ограничил съм го софтуерно на 12квт. За съжаление не идва с вграден модул за wifi и не може да се управлява с vicare приложението, с което управялвам газовия коте (също висман). Вече може и да предлагат, не съм се интересувал, защото не съм го пускал от доста време. На практика котела на висман е правен от полска фирма, не помня името и полската версия се продава с wifi модул, но висмана не, като го купих питах един служител във висман защо е така и ми казаха, че не продавали достатъчно бройки, което е абсурдно, но...

Тема "Електрически котел или конвектори." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: