Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
zz_stefanov - майстор
Пружините са за да се докара вратата до нулево тегло (до колкото е възможно).
С тях вратата тежи минимално на ръкохватката и на механизма.
Ал_ - специалист
Малко по-различно ми е мнението, особено за случая с шпилка и винтоверт, т.е моторизирано отваряне. Иначе надали върши работа, но ето и една схема

Прикачен файл:
IMG_1171.jpeg
IMG_1171.jpeg (107.12 KиБ) Видяна 566 пъти
При моторизирането скоростта на отваряне и затваряне е една и съща, та разликата с усилията е голяма, ми се струва
MamaMy - майстор
Това с винтоверта не е моя идея. Има я нейде из форума реализирана и работеща без проблемно. Няма нужда от крайни изключватели, а от съвсем проста лостова система с палци в двата края, превключваща лоста за посоката на въртене. Доброто на тази система е, че имате и резервно захранване чрез батериата на винтоверта. За шпилката не знам дали ще провисне. Има възможност системата да се изгради вертикално ако има място в някой ъгъл, а вратата да се изтегля през елементарна система от ролки и телено въже. Все пак благодарение на пружините са постигнали почти неотрално тегло. Ако ги няма тях няма да може да я отлепите на ръка. Отделно при спускане ще пада като изобретението на французина Гилотен.
kozl - майстор
пон окт 20, 2025 12:03 pmzz_stefanov написа:
Има моторни задвижвания в които цялата тази автоматизация сие включена вътре. Не знам колко можеш да избягаш от оригиналнито. Точно заключването на монтираната врата все създаваше проблеми въпреки уж точния монтаж. Първоначално ходът на мотора първо отключва ключалката, после издърпва вратата. После обратно. Бяха се натрупали луфтове, сменях някаква планка. Оправи се до момента в който един я блъсна при затваряне понеже бяха икономисали фотоклетките. Та изправяне на шини и реглаж наново. Беше преди 10 години. Губи ми се марката и модела, но всичко беше много марково. :)
Според мен при тези врати Хьорман, тип летящо крило, при автоматизация заключването в рамката отпада. Добавя се жило към ключалката, което отключва зацепването на крилото към веригата/ремъка.
Имах такъв случай с летящо крило и допълнителен монтаж на автомат Хьорман, но жилото към ключалката си остана опция, а бравата непотребна, защото гаража има изход към стълбището на блока, та при проблем се дърпа въженцето вътре в гаража, което разкача крилото. Това въженце е част от автоматиката, но може да се ползва само отвътре.
zz_stefanov - майстор
Бате, вече ми е мъгла. Тази която съм пипал с си заключваше вратата. Най вероятно е било функция на самата врата. Като започне издърпването да се отключи.

За мен правенето на електромеханиката и автоматиката по направи си сам е безсмислено.
Има автомати под 1000 лева. Ако толкова нямам парите ще си я отварям ръчно.
kozl - майстор
пон окт 20, 2025 11:31 amvlax написа:
Интересуваме какво ще препоръчате,каква автоматика може да се приспособи,че оригиналната е пара.
Трябва да има дистанционно,автоматично заключване и евентуално и аварийно захранване.
:partyman:
То това е въпросът, но аз нямам отговор :sad: .
Монтажници на автомати за гаражни врати предлагаха други марки автомати, с които работеха, но вече и аз нямам спомен - кои , какви.
Та има вероятност да е възможна употреба на автомати друга марка, но отговора може би не трябва да се търси само във форума :roll:
Ал_ - специалист
пон окт 20, 2025 11:53 pmMamaMy написа:
Все пак благодарение на пружините са постигнали почти неутрално тегло.
Прнципно е така, но - опитай да я отвориш и затвориш напълно с еднаква скорост. После опитай същото, но като я избутваш/изтегляш от горе :partyman:
Фен съм на diy изпълненията, но в случая мисля като zz_stefanov.
MamaMy - майстор
Няма значение накъде буташ или теглиш вратата. Стига това да е средата и. Нарочно и е оставено малко тегло. Виждал съм не регулирана която с отключването се вдигаше сама нагоре. Беше тип ролетка. Майстора после казал, че е била пренатегната защото са и сменяли пружините и тези били за по-тежки ламели. Има различни системи и всяка се бори за живот. Мен ако питате системата с въженцата и противотежестта се е доказала през вековете. Ако тежестта е кофа пясък, финната настройка се прави с чаша пясък и не зависи от времето, сезоните или теглото на вратата.
Jacomo - специалист
Моя съвет е да смениш вратата с моторизирана секционна. Летящото крило е компромис.
hidrazin - майстор
Трябва да автоматизирам тази гаражна врата...
Нещо не разбрах... Ще я взимаш като "втора ръка" ли?
Поне според написаното така излиза...
Честно, не те съветвам ама ти си знаеш де. Може и да е подарък... :?
оригиналната е пара.
А може ли някакъв линк?
:partyman:

Тема "Гаражна врата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: