От мобилни телефони до цифрови камери
batkoce - специалист
чет окт 30, 2025 12:37 pmTofu написа:

Та мисълта ми е 15 волта траф с ток поне 10 мА а там на вторичната пише 5 мА но и това става.Защото е по-добре да е галванично отделен от мрежата а не с импулсно и да има заря 1300 години България...
Импулсните захранвания обикновено също са галванично разделени от мрежата. При използване на посоченото трафче, трябва да се добавят изправител, филтър и стабилизатор. Трябва да се вземат предвид напреженията на празен ход и под товар, също така и отклоненията на мрежовото напрежение, които могат да достигнат по 10% в едната или другата посока...
prasse - специалист
15VAC на трафа е по паспорт ефективната стойност при номинален товар. При тази конструкция на празен ход, напрежението е от порядъка на 18-19VAC. Изправено и филтрирано VDC е още повече без товар (при двупътно изправяне е 25-27VDC). Нямаш и никаква стабилизация.

Много по-елегантно е решението от видеото на Хидразин.
Tofu - напреднал
.
Последна промяна от Tofu на чет окт 30, 2025 3:48 pm, променено общо 1 път.
Tofu - напреднал
чет окт 30, 2025 3:46 pmTofu написа:
чет окт 30, 2025 1:09 pmhidrazin написа:
чет окт 30, 2025 12:37 pmTofu написа:
Дайте предложения

:partyman:
Да мислил съм го този вариант ама няма ли да се изтощят бързо? но ще стане в краен случай в картонена тръба :? Днес гледах тука https://proton-ms.com/product/8775/adap ... azmer.html ама трябва да видя поне презареждаеми да сложа или цяло ново гнездо с 10 батерии по 1,5 волта АА да стане 15V

чет окт 30, 2025 3:17 pmprasse написа:
15VAC на трафа е по паспорт ефективната стойност при номинален товар. При тази конструкция на празен ход, напрежението е от порядъка на 18-19VAC. Изправено и филтрирано VDC е още повече без товар (при двупътно изправяне е 25-27VDC). Нямаш и никаква стабилизация.

Много по-елегантно е решението от видеото на Хидразин.
Да и аз така смятам че е най разумно
hidrazin - майстор
чет окт 30, 2025 3:48 pmTofu написа:
Днес гледах тука https://proton-ms.com/product/8775/adap ... azmer.html ама трябва да видя поне презареждаеми да сложа или цяло ново гнездо с 10 батерии по 1,5 волта АА да стане 15V
Всичкото това дето съм го цитирал ВЕДНАГА да го забравиш!!!
Тотално неадекватно...
но ще стане в краен случай в картонена тръба :?
Вариант с тръба
Имай едно на ум че 5 батерии тип хапче/монета в пакет са "по-къси" от оригиналната батерия и ще трябва да удължаваш...
С дървеното трупче е най-лесно. Може пластмасово, може отлято от епоксидна смола...
Ако искаш мога да ти пратя файлове за да си отпечаташ на 3D принтер касета заместител?
И за батерии CR2032 и за CR2016
Ама ще трябва да и мислиш изводи. Иначе ако имаше стара батерия, можеше да използваш нейните изводи...

Да мислил съм го този вариант ама няма ли да се изтощят бързо?
Какво си мислил бре? Това въобще не трябваше да го пишеш... Особено преди да си чел и да си се запознал.

Оригиналната батерия е някакво НЕДОРАЗУМЕНИЕ. Била е БАТЕРИЯ ама преди 50-100 години.
Та оригиналната батерия (която още се продава но не и в БГ) има "умопомрачителния" капацитет от ... 40 mAh :shock:

Аз ти предложих замяна с литиеви батерии тип CR2032 или CR2016.
Примерно ТАЗИ CR2032 е с капацитет ... 220mAh.
Демек ще те изкара около 4-5 ПЪТИ повече време от оригиналното НЕДОРАЗУМЕНИЕ.
Дори два пъти по-тънките CR2016 ще те изкарат поне ДВА ПЪТИ повече от оригиналния боклук.

ПЛЮС че няма вероятност да протекат и окислят всичко наоколо...

Ми четете преди да пишете бре... :-D
P.S. Ай са като мислиш за бързо изтощаване да ми кажеш:
- Тая батерия 15V на кои обхвати се използва?
- Колко пъти/често ще използваш тези обхвати?

Хмммм...
Tofu - напреднал
чет окт 30, 2025 9:04 pmhidrazin написа:
Днес гледах тука https://proton-ms.com/product/8775/adap ... azmer.html ама трябва да видя поне презареждаеми да сложа или цяло ново гнездо с 10 батерии по 1,5 волта АА да стане 15V
Всичкото това дето съм го цитирал ВЕДНАГА да го забравиш!!!
Тотално неадекватно...
но ще стане в краен случай в картонена тръба :?
Вариант с тръба
Имай едно на ум че 5 батерии тип хапче/монета в пакет са "по-къси" от оригиналната батерия и ще трябва да удължаваш...
С дървеното трупче е най-лесно. Може пластмасово, може отлято от епоксидна смола...
Ако искаш мога да ти пратя файлове за да си отпечаташ на 3D принтер касета заместител?
И за батерии CR2032 и за CR2016
Ама ще трябва да и мислиш изводи. Иначе ако имаше стара батерия, можеше да използваш нейните изводи...

Да мислил съм го този вариант ама няма ли да се изтощят бързо?
Какво си мислил бре? Това въобще не трябваше да го пишеш... Особено преди да си чел и да си се запознал.

Оригиналната батерия е някакво НЕДОРАЗУМЕНИЕ. Била е БАТЕРИЯ ама преди 50-100 години.
Та оригиналната батерия (която още се продава но не и в БГ) има "умопомрачителния" капацитет от ... 40 mAh :shock:

Аз ти предложих замяна с литиеви батерии тип CR2032 или CR2016.
Примерно ТАЗИ CR2032 е с капацитет ... 220mAh.
Демек ще те изкара около 4-5 ПЪТИ повече време от оригиналното НЕДОРАЗУМЕНИЕ.
Дори два пъти по-тънките CR2016 ще те изкарат поне ДВА ПЪТИ повече от оригиналния боклук.

ПЛЮС че няма вероятност да протекат и окислят всичко наоколо...

Ми четете преди да пишете бре... :-D
P.S. Ай са като мислиш за бързо изтощаване да ми кажеш:
- Тая батерия 15V на кои обхвати се използва?
- Колко пъти/често ще използваш тези обхвати?

Хмммм...
Чай бре :-D Нещо не сме се разбрали. То не е като да не знам,но дадох предположение за 10-те батерии просто защото ми хрумна като гледах това нещо https://proton-ms.com/product/9491/f171 ... teria.html Целият пакет (10 клетки) има 15 V номинално,капацитетът остава 1.0-2.0–2.5 Ah,максимален непрекъснат ток: около 1–2 A е безопасен според мен де(в пикове може малко повече май,според мен това няма да повреди уреда, защото той сам си ограничава тока чрез вътрешни резистори)ся,за древната батерия 40мА явно е било изчислено за такива стари уреди защото знам че има такива мултицети които не консумират много а в кратковременен режим с омметъра :?: Но според мен е като low drain батерия — тоест за уреди, които черпят много малко ток.Поправете ме ако греша :?

Да ,може и да мина директно на споменатите от теб CR2032 или CR2016 както са започнали англичаните- https://www.vintage-radio.net/forum/sho ... p?p=933727
Дори можеше да му запоя жички и направо да я включа към мултицета ако беше налична но е скъпа дейба https://www.smallbattery.company.org.uk/sbc_a220.htm
Тази е налична но за друг модел авометър но може и с наставяне да стане но тая цена... https://glanfordelectronics.com/avo-battery-blr121.html

За този ли чертеж за държач на батерия ли искаш да кажеш да си го принтирам ? https://www.printables.com/model/112409 ... te/remixes

А за изтощаването на батериите....ами случвало ми се е бързо да ми се изтощят случайно купени батерии за разлика от купуваните в чужбина,не знам защо но е факт който съм забелязал в Бг :?
Ааа ами ще си ползвам омметъра за сверка на резистори за да видя дали ще съм в границите :)
vlax - майстор
Tofu не копирай целите постове на колегите,че четенето става досадно
hidrazin - майстор
пет окт 31, 2025 10:56 amTofu написа:
Целият пакет (10 клетки) има 15 V номинално,капацитетът остава 1.0-2.0–2.5 Ah,максимален непрекъснат ток: около 1–2 A е безопасен според мен де(в пикове може малко повече май,според мен това няма да повреди уреда
:shock: И ако захраниш уреда от например акумулатор 100Ah какво?
древната батерия 40мА
Каква е тая батерия "40мА" ?
Май нещо с електротехниката не си на ТИ ?
low drain
Такива думи в българския език няма. Така че не знам за какво говориш. :)
ами случвало ми се е бързо да ми се изтощят случайно купени батерии за разлика от купуваните в чужбина,не знам защо но е факт
Ами купувай си ги от чужбина както аз от Китай.
P.S. Между другото какъв ТОЧНО уред си купил? Оня дето чакаш да пристигне...
Tofu - напреднал
Наясно с електротехниката ама чак пък да се дебнем кой какви грешки допуска както исках да напиша с телефона ,,40 mAh,,ама карай.
Нека да изчакаме да дойде проклетото нещо и да не гадаем какви са отделенията му за кой тип батерия е че при тия англичани нямат нищо унифицирано.

За интересуващите се от авометри ето давам линк тук да се научи историята им- https://www.richardsradios.co.uk/avometersdata.html

А за low-drain батерия си има инфо в нета при първия сърч в Гугъл.Ето какво пише:
A low-drain battery is designed for devices that use a small, consistent amount of power over a long period, such as analog clocks, remote controls, and some LED lights. These devices are not suited for high-drain batteries, which deplete their charge too quickly. Alkaline batteries are a common and suitable choice for low-drain applications, while rechargeable batteries may not be ideal because their voltage can drop more unpredictably in such devices, leading to dimming lights or clocks that lose time

Батериите с ниско потребление на енергия са предназначени за устройства, които използват малко, постоянно количество енергия за дълъг период от време, като например аналогови часовници, дистанционни управления и някои LED лампи. Тези устройства не са подходящи за батерии с високо потребление на енергия, които изтощават заряда си твърде бързо. Алкалните батерии са често срещан и подходящ избор за приложения с ниско потребление на енергия, докато акумулаторните батерии може да не са идеални, защото напрежението им може да падне по-непредсказуемо в такива устройства, което води до затъмняване на осветлението или часовници, които губят време.

Та защо иначе ще проектират такава батерия 15V 40 mAh който дори няма нормално разположение в кутията който ще стои като някаква недомислица :?
hidrazin - майстор
пет окт 31, 2025 7:29 pmTofu написа:
Наясно с електротехниката ...
Кой? Ти - НЕ.
Нека да изчакаме да дойде проклетото нещо
НЕ ЗНАЕШ какво си поръчал или какво?
Щото си написал за поръчания уред май някакви небивалици...

А за low-drain батерия си има инфо в нета при първия сърч в Гугъл.Ето какво пише:
A low-drain battery is designed for devices that use a small,...
ТЪП AI за средно, ниско грамотни и напълно неграмотни. И първия ми "сърч - което е тъпня" го показва.
... Тези устройства не са подходящи за батерии с високо потребление на енергия, които изтощават заряда си твърде бързо.
Иииии... поредната тъпня. Батерии дето имали ... високо потребление на енергия. :lol:
Та защо иначе ще проектират такава батерия 15V 40 mAh който дори няма нормално разположение в кутията който ще стои като някаква недомислица :?
Мииии... щото е било преди 100 години. То тогава друго НЕ СА МОЖЕЛИ.
Кофтито е че тоя боклук са го произвеждали чак до 2008-ма. СМЯХ !!!

Ииии...да не забравя:
пон окт 27, 2025 8:57 pmTofu написа:
... са били правени по стандартите на НАТО в средата на 80-те години.
То ако НАТО разчитаха на такива тучове, то досега руснаците да са ги разпердушинили...
P.S. Има много учебници за средното по електрически измервания и измервания в електрониката.
Що не прочетеш някой? Ще ти е от полза. Мисля че имам някой и друг в електронен формат.
Да ти пратя ли?

Тема "Оригинал или негов заместител на телен резистор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: