съб ное 01, 2025 10:19 amBoxs написа: Ако нещо пак се прещака ще се взима ново и така!Сложи си филтърче преди казанчето и няма да се преЩрака...
- 1
- 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Трифон П.Трифонов
- майстор
20 мнения в "Казанче на 3 месеца не спира да пълни"
Трифон П.Трифонов
- майстор
- На линия
Не мога да си представя механизъм без цедка. Цялото ми казанче сигурно чини колкото механизма му само, обаче си е с цедка, заводска, хаха.
kozl
- майстор
съб ное 01, 2025 10:19 amBoxs написа: Благодаря на всички за обратната връзка!Не стана известно:
Разглобих всеки един елемент от пълнещия механизъм - имаше натрупване на някакви "отломки" предполагам от тръбите, не бяха кой знае какво, но то може би му трябва малко така да се каже. След почистването в момета "затваря" малко преди преливника, но е факт че работи коректно.
Ако нещо пак се прещака ще се взима ново и така! Отново благодаря
"Имаше ли Гюро глава или не
Т.е. има ли филтър към входа на този поплавков механизъм или не
Последния механизъм, който сменях имаше в опаковката и резервен филтър, но не помня къде го складирах
Обаче Никпласт предлага външен филтър в добавка.
В препратката има и клипче как се чисти заводски инсталирания филтър.
Аз по възможност монтирам на стената такова кранче с филтър.
Последна промяна от kozl на нед ное 02, 2025 12:36 pm, променено общо 1 път.
Трифон П.Трифонов
- майстор
- На линия
нед ное 02, 2025 9:52 amkozl написа:Има няма десетина години от как чистя предимно цедката в крана. Другата, в пълнещия механизъм, се почиства много рядко.
От тогава насам, от как монтирах и крана, подобен проблем с механизма не съм имал.
Веднъж е сменено уплътнението под изпразващия механизъм.

Най евтиното в железарията- 20 пари по спомен. Сега е къде 50.
kozl
- майстор
Такова казанче го преустроих за високо, като добавих синджир с ръкохватка и противотежест на кобилицата вътре в казанчето.
Тва е било преди повече от 20 г.
Два пъти сменях лостче на поплавковия механизъм и на третия смених целия механизъм с тези компактните дето са с механично-хидравлични клапани.
На старите поплавкови механизми, клапана е само механичен. При тях притискащата сила на затваряне е изцяло механична и се постига като лост от първи или втори род, а за да се осигури силата рамото на лоста към поплавъка е дълго и така старите механизми заемаха значително пространство.
Преди години конструирах модел на поплавков механизъм по подобие на тези старите за WC казанче от:
- пласмасов бидон 120л за поплавък
- винкел за лостова к-ция
- кеклов СК DN80 за затвор
- ролка от транспортна лента за въртяща опора на лоста.
Некои специалисти бяха изумени от ганьовското изпълнение и от това, че този ганьовски механизъм замени некво автоматично оборудване с електроника за поддържане на нивото.
Тва е било преди повече от 20 г.
Два пъти сменях лостче на поплавковия механизъм и на третия смених целия механизъм с тези компактните дето са с механично-хидравлични клапани.
На старите поплавкови механизми, клапана е само механичен. При тях притискащата сила на затваряне е изцяло механична и се постига като лост от първи или втори род, а за да се осигури силата рамото на лоста към поплавъка е дълго и така старите механизми заемаха значително пространство.
Преди години конструирах модел на поплавков механизъм по подобие на тези старите за WC казанче от:
- пласмасов бидон 120л за поплавък
- винкел за лостова к-ция
- кеклов СК DN80 за затвор
- ролка от транспортна лента за въртяща опора на лоста.
Некои специалисти бяха изумени от ганьовското изпълнение и от това, че този ганьовски механизъм замени некво автоматично оборудване с електроника за поддържане на нивото.
dragozow
- майстор
Едно подобно, но на моноблок му разглобих карантиите няколко пъти и вече бях пенясал от яд до като не се разходих до железарията и не купих по-хубав механизъм за 10 лв... Ако знаех че го има и е толкова пари нямаше да се занимавам, но пуста злоба че не може да не може.
hidrazin
- майстор
нед ное 02, 2025 3:32 pmdragozow написа: ...му разглобих карантиите няколко пъти и вече бях пенясал от яд до като не се разходих до железарията и не купих по-хубав механизъм за 10 лв... Ако знаех че го има и е толкова пари нямаше да се занимавам, но пуста злоба че не може да не може.Подобен цирк ама със същото казанче си спретнах и аз.
И то сравнително скоро - ЦЪК
Питах по телефона авера за механизъм (той продава такива "неща") - каза да съм отидел до магазина но него го било нямало там.
(събота беше)
В магазина ми натовариха ново казанче. За пари - казаха че трябва да черпя шефа с кафе.
ЖОКЕР - то тогава доставната цена му е била под 30 кинта... Или около 30 кинта.
Сега с тая огромна инфлация не знам колко е. При интерес мога да питам...
hidrazin
- майстор
нед ное 02, 2025 1:27 pmkozl написа: Преди години конструирах модел на поплавков механизъм по подобие на тези старите за WC казанче от:Може ли малко по-подробно?
- пласмасов бидон 120л за поплавък...
Някакъв евентуален чертеж (разбира се на на AutoCAD). Нещо с химикал/молив на лист хартия е достатъчно.
Никога не е късно човек да научи нещо ново и ... ПОЛЕЗНО.
(забравеното СТАРО често е по-добро от жендърското НОВО)
kozl
- майстор
Е това беше преди към 30 лета.
Ако тогава ползвах Аутокад щях да имам архив.
Даже не помня дали тогава съм имал цифров фотоапарат.
Всичко беше на бумаги, за които сега нямам спомени къде са.
Особеното е в размерите на спирателния кран и неговото разполагане. Площта на кеклата по макс.налягане дава силата на затваряне. Разстоянието на стъблото към кеклата до ролката по силата прави момента на затворено положение.
Следва моментово балансово уравнение за изчисляване на рамото на поплавъка, в което участва и тежестта на конструкцията.
Затварящата сила се постига от изместения обем (потопената част на бидона) по обемното тегло на течността.
Обаче помня, че бидона беше от някакъв химикал и дебелина на стената му беше 8 мм.
Та най-ценната част в този механизъм беше бидоня
Спирателните кранове тогава, блокираха масово и отиваха за скрап. А причината беше в стъблото и гайката към него. Гайката беш от неръждаема сплав, но стъблото от стомана с някаква покритие, вероятно с галванизация против корозия. И като се протрие покритието и ръжда.
По-предни серии от същите кранове бяха с гайка и стъбло от неръждаема сплав, но икономията - мамка на мизерията
Ако тогава ползвах Аутокад щях да имам архив.
Даже не помня дали тогава съм имал цифров фотоапарат.
Всичко беше на бумаги, за които сега нямам спомени къде са.
Особеното е в размерите на спирателния кран и неговото разполагане. Площта на кеклата по макс.налягане дава силата на затваряне. Разстоянието на стъблото към кеклата до ролката по силата прави момента на затворено положение.
Следва моментово балансово уравнение за изчисляване на рамото на поплавъка, в което участва и тежестта на конструкцията.
Затварящата сила се постига от изместения обем (потопената част на бидона) по обемното тегло на течността.
Обаче помня, че бидона беше от някакъв химикал и дебелина на стената му беше 8 мм.
Та най-ценната част в този механизъм беше бидоня
Спирателните кранове тогава, блокираха масово и отиваха за скрап. А причината беше в стъблото и гайката към него. Гайката беш от неръждаема сплав, но стъблото от стомана с някаква покритие, вероятно с галванизация против корозия. И като се протрие покритието и ръжда.
По-предни серии от същите кранове бяха с гайка и стъбло от неръждаема сплав, но икономията - мамка на мизерията
- 1
- 2
Тема "Казанче на 3 месеца не спира да пълни" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература