• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
илко илиев - специалист
най добре е всеки да си сложи помпа и да си я включва когато поиска
здравейте колеги неможе ли да се види коя е фазата и да се захрани помпата от една и съща фаза със по един ключ за двамата така няма да се получи сфазиране,но ключа трябва задължително да прекъсва фазата.според мен е най правилно така.
Johny - майстор
Aз пък предлагам да си изкопаят и отделен кладенец за всеки.
Какво ви пречи, че хората живеят добросъседки. Аз с моите съседи на етажа се разбирам отлично.
Човека го казва просто и ясно: живеят си хората добре, но не искат да им горят бушоните, когато включват помпата. И не искат да се набутват с излишни разходи.
И тук се почва една - ама не може ли така или не може ли иначе - само да си пишеме. Всякак може, дори с дистанционно управление и ел. задвижки.
Аман от умници!
mitko_rupite - специалист
Благодаря Колеги
Извинявам се за лошото качество на снимката :sad: /ще пробвам да направя нова /

.Изображение

Правилно ли съм разбрал :arrow:

СИТУАЦИЯ 1
Ключ 1 е ОТВОРЕН .... и контактор 1 е отворен
Помпата работи през КЛЮЧ 2 и контакктор 2 който си е нормално затворен ...

АКо в този момент СЪСЕД 1 пусне ФАЗА 1 -- Тока ще премине през Контактор 1 /който ще се затвори / .......... а пък Контактор 2 ще се ОТВОРИ --

Но пак нещо ме ТОРМОЗИ ----- ОТИ се получава така че в ЕДИН и СЪЩ момент ХЕМ се ЗАТВАРА К1...... хем се ОТВАРА К2 --- нема ли да се срещнат ФАЗИТЕ - макар и за мъничко ??????????

-------------
заб..
нулата и земното са ясни и затва не съм ги начертал ....
----
нема да се ползват ЩЕПСЕЛИ !!! а ще прекъсвам само ФАЗИТЕ с ключове

.

.
Последна промяна от mitko_rupite на ср фев 11, 2009 4:38 pm, променено общо 2 пъти.
Justy - майстор
Какъв е смисълът да си превключват контакторите, когато единият е включен? Нали затова Трифо слага взаимна блокировка :?
mitko_rupite - специалист
Justy написа:
Какъв е смисълът да си превключват контакторите, когато единият е включен? Нали затова Трифо слага взаимна блокировка :?

--------
ще ми трябват разсъждения по неговата схема -- пък явно немога да ги направя ..
немога да си обясня кой контактор КОГА е отворен и тн ....

ще ми трябва с по прости думи .... + това и други колеги се подведоха по ОЗНАЧЕНИЯ и т.н ...

- :?
Trifun - специалист
Митеее, мнооого бъркаш понятията. Нормално отворен контактор НЯМА. Контактора е задействан (включил) или не е задействан (изключил). Под нормално отворен контакт на контактора се разбира самият контакт да е прекъснал веригата (изключил) когато контактора не е под напрежение, т.е. не е включил. Когато на контактора му се подаде напрежение, контактите му превключват - и думичката "нормално" изчезва. Защото нормалното положение на един контактор е той да е без напрежение на намотката.
Оперативна верига се нарича веригата, по която се захранват намотките на контакторите - там тока е малък. Силова верига е веригата, по която се захранва помпата. Схемата, която съм начертал, е абсолютно пълна - има всичко, което е необходимо. Ще я постна и на тази страница, заедно с по-подробни обяснения към нея, за да не се налага да се връщате на предишната...
Относно изчертаването на контактите - има такива означения, имаааа - ела в БДЖ, сектор "Осигурителна техника" и ще видиш :razz: :lol:
И на мен отначало ми беше малко `криво`, но сега вече, след 15 години служба, свикнах и дори започна да ми харесва повече това изчертаване - някак по-прегледно е, с по-малко чертички. :wink:
Представете си проводника като път, а тока - като кола. Контакта е все едно бариера на пътя - ако `бариерата` пресича `пътя` - тока не може да мине от там - нормално прекъснат контакт. Ако `бариерата` само се допира до `пътя` - тока минава - нормално затворен контакт.
Сега за схемата за комшийската помпа :-D
Схемата е начертана в момента, в койно нито един комшия не си е натиснал ключа - и двата контактора са изключили и помпана не работи.
Когато единият комшия натисне ключа, неговият контактор се задейства и контактите му превключват в положение обратно на начертаното на схемата. Т.е. ако първият си натисне ключа, задейства контактор А. И навсякъде, където има негови контакти, те превключват в обратното на начертаното положение. Към помпата се подава напрежение, което се отчита от неговият електромер. Ако другият комшия реши и той да си натисне ключа - нищо няма да стане - неговият контактор няма да се задейства, тъй като първият му е прекъснал веригата. За да почне помпата да се захранва от втория комшия, първия трябва да изключи неговият ключ. Няма опасност да се срещнат фазите.
От всеки контактор се ползват по 2 контакта - един оперативен, нормално включен, който при задействане на контактора прекъсва веригата на другия, и един силов контакт - той подава съответната фаза към помпата.
А как ще разпределят водата към кого да върви докато помпата работи - това вече си е техен проблем :-D

Прикачен файл

Komshijska pompa.jpg
Komshijska pompa.jpg (45.2 KиБ) Видяна 3661 пъти

Прикачен файл

Kontakti.jpg
Kontakti.jpg (95.28 KиБ) Видяна 3661 пъти
Последна промяна от Trifun на ср фев 11, 2009 5:43 pm, променено общо 2 пъти.
shotik - майстор
Какво ще кажете ,ако се отървем от сложната автоматика и минем на механична пускаща система .
Имам впредвид от двете къщи прекараните кабели да се вържат на външните крачета на "ЦК" ключ /10 А /,монтирано на водоизточника,а от средните да се изведе кабела към помпата. Включва се ток в една от къщите,с дълъг конец ,жило или тел се дърпа и се включва ключа така ,че да захранва помпата от определената къща.При завършване на ползването се спира тока и крановете за водата .Ако другия ползва по същия начин включва.Вече самата механика трябва да намерят начин как да я направят,затова също имам материал,но сега мисля ,че не е време да пиша .Ако трябва по-нататък ще изложа идеята,която е употребявана за преместване на стрелките по ж.п.пътя,които може да се ползват и сега по някои второстепенни гари.
Justy - майстор
Мите, нормално отворените контакти А1 и В1 служат за включване на помпата, а нормално затворените А2 и В2 за взаимна блокировка / поради предположението, че двамата са на различни фази /.

Прикачен файл

komshijska_pompa_168.jpg
komshijska_pompa_168.jpg (21.23 KиБ) Видяна 3648 пъти
Trifun - специалист
Ееее, @Justy, защо ми осакати така творението ? :shock:
Аз толкова да се трепя, а ти - с лека ръка открадна нулата на единия комшия ... :razz:
Сега кво ще прави човека без нула ? :evil:

P.S. Шегуфкам се, ей ! :-D
Да не вземем сега да се изпотрепем заради шибаната помпа ? :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Включване на Водна Помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: