Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bmahob - майстор
ТОЯ РЕДАКТОР НА ТЕЛЕФОНА :-D
5.7кг, Честито аз съм 3та година, но си няма джипка, карам го ентусиаст, ако ти кажа с ко дърпам ще припаднеш..... Даже ми миналата година на границата с Гърция един граничен ме спира да сме пита дали верно тегля с тая кола... и то докато тегля, викам не кръгчета правя на кулата :-D
пон ное 10, 2025 11:22 ambmahob написа:
ТОЯ РЕДАКТОР НА ТЕЛЕФОНА :-D
5.7кг, Честито аз съм 3та година, но си няма джипка, карам го ентусиаст, ако ти кажа с ко дърпам ще припаднеш..... Даже ми миналата година на границата с Гърция един граничен ме спира да сме пита дали верно тегля с тая кола... и то докато тегля, викам не кръгчета правя на кулата :-D
Притеснява ме много малката мощност на SJ- "протосамурай". Перде съм, но не и когато бих застрашил/затруднил по някакъв начин трафика.
Състав с каравана е бавен и товари трафика, а ако теглещото е прекалено слабо, това вече е опасно. Новото Джимни няма този проблем, но дяда му......
mak12 - помощник
Някой сблъсквал ли се е със следния проблем..... Използвам пелетна камина Алфаплам commo 15 вече около 5-6 години, но две зими подред ми се самозапалва налепа в кюнците по веднъж. 4 - 5 зими не ми се беше случвало, макар, че може да се каже почти не съм чистил кюнците. Чистя си камината около два пъти в седмицата с прахосмукачка а периодично по около веднъж като месечно изваждам и коляното на изхода от камината и почиствам и с прахосмукачката насъбралата се пепел и там, защото лека полека се натрупва и стеснява отвора. Първия път като са се запалили докато ме нямаше в къщи, намирам камината изгасена, неръждаемите кюнци полилавели и силиконовите уплътнения на кюнците чак се бяха разтопили, което ме кара да си мисля, че е температурата в кюнците е стигнала над 200°. Четох доста и стигам до заключението, че се образува налеп креозот по стените на кюнците, който се самозапалва. Миналата зима, след второто самозапалване на всеки две седмици свалям кюнците и ги чистя механично с четка, защото яко си вкарах стрес да не запаля апартамента така. Оптимизирал съм си горенето така, че камината да не се гаси при достигане на температурата, а съм намалил дозирането на пелетите почти до минимум на най-малката степен за да гори 24 часа, без да се гаси и после пак да се пали. Старая се да задържам максимално и топлината в камината и да не изхвърлям висока температура чрез димните газове в комина. Температурата към комина според степените на горене варират от 70 до 100° мисля. Понеже четох, че креозота се образува при температура под 120°, тази година мисля, да завиша количеството въздух, като вдигна оборотите на вентилатора на всички степени за да опитам да вдигна тази температура на изход и да проследя дали ще се образува някакъв налеп. За информация - първия път като се самозапалиха кюнците бях с иглолистни пелети. Втория път бях със широколистни...някаква смес от бук и нещо си.... Някой имал ли е подобен проблем и дали е намерил някакво решение.
ср ное 12, 2025 8:23 ammak12 написа:
... тази година мисля, да завиша количеството въздух, като вдигна оборотите на вентилатора на всички степени за да опитам да вдигна тази температура на изход и да проследя дали ще се образува някакъв налеп. За информация - първия път като се самозапалиха кюнците бях с иглолистни пелети. Втория път бях със широколистни...някаква смес от бук и нещо си.... Някой имал ли е подобен проблем и дали е намерил някакво решение.
Решението е да вдигнеш минималната мощност. Само оборотите на вентилатора до нищо няма да доведат.
Поредният пример, че е по добре да гори по-интензивно и да се изгаси, вместо да гори с температура на димните газове 75-90 градуса.
Могат да се ползват и времевите графици, които предлагат контролерите.
Горните препоръки не отменят почистването на димоотвода.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср ное 12, 2025 9:49 amТрифон П.Трифонов написа:
А контролирано запалване ? Мисля си, от време на време, по-скоро често, вдигане на висока температура, за да изгори безопасно и да не се натрупва?

Тема "Настройка на пелетна камина Алфа плам 21" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: