Здравейте, някой има ли опит с тоя модел прахосмукачка? Взех я от брат ми, който след 1 издържан ремонт прецени, че му идвала много голяма за ежедневно ползване и я прибрал в гаража, където за 2г я пуснал веднъж. Та сега при мене няма сериозни оплаквания от работата - дърпа си стабилно (може би малко по-шумна от нормалното) но ми направи впечатление, че корпуса над мотора и отсрани се загрява докъм 40-50С дори при дребно натоварване от рода на килим за 2-3 минути. Това при сменен филтър и нова торбичка. Бях и отварял капака да погледна мотора - като чисто нова изглеждаше - никакъв прах въпре, четките добре, лагерите също. Има ли тук проблем или си е особеност на модела?
Ето малко повече информация относно загряването:
Нормално загряване
Отвеждане на топлина: Моторът на прахосмукачката генерира значително количество топлина по време на работа. Корпусът е проектиран да отвежда тази топлина навън, което означава, че докосването му ще създава усещане за затопляне.
Мощен мотор: Моделите WD 5 имат мощен мотор (обикновено 1100W или 1200W в зависимост от точния вариант). Колкото по-мощен е моторът, толкова повече топлина генерира.
Безопасност: Тези уреди са проектирани с вградена термична защита, която автоматично ще изключи прахосмукачката, ако температурата стане опасно висока (много над 40-50°C). Щом това не се случва, значи уредът работи в безопасни граници.
Потенциални причини за прекомерно загряване
Въпреки че 40-50°C е нормално, ето няколко неща, които биха причинили необичайно силно загряване (което би довело до автоматично изключване):
Запушвания: Въпреки че сте проверили мотора, уверете се, че няма запушвания в самите тръби, накрайници или смукателния маркуч, тъй като това затруднява въздушния поток и натоварва мотора.
Филтри и торбички: Винаги използвайте оригинални филтърни торбички и плоския нагънат филтър, предназначени за този модел. Уверете се, че филтърът е напълно сух, ако е бил мокрен.
Продължителна употреба: Както всеки електрически уред, продължителната непрекъсната работа може да повиши температурата повече.