Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zz_stefanov - майстор
съб апр 20, 2019 6:04 pmLazarGanev написа:
В кухня на панелен апартамент има няколко консуматора, вързани в разклонителна кутия, но връзките са лоши и отвреме на време преискрява и се губи връзката на консуматорите с нулата (а помежду си имат връзка). Става тъй, че при работеща пералня, като изчезне нулата, корпуса остава офазен и тази фаза се предава по нулевите кабели (които имат връзка помежду си, но нямат с нулата) към корпусите на всички включени в контактите консуматори - печка, хладилник, микровълнова - квот се сетиш!
Е след този масово срещан пример, как следва да се убедим, че трябва да се прекъсва нулата на бойлера.
Ми ако фазата в ключа залепне, какво ще правим при изключена нула. Е трябва да се разчита на твърдо вързаната земя или на директната нула до корпуса.
tzetz009 - специалист
:) Е все съм виждал , ама апартамент , в който цялата кухня плюс бойлер е на един бАшон още не съм ! Но това не е предтекст за наложително прекъсване на нулата от ключа .

:partyman: :partyman: :partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
Собственичката на апартамента е жена на възраст, ел. инженер, знаеше всяка кутия къде се намира, но живее на вилата, а в апартамента - дъщерята и зетя Левчо Ръков. Кутията естествено се оказа под мивкта, зад пералнята. Не беше на спайки, а по-зле - с едни кръгли керамични плочки и кабелите се пристягат с винтове :) . Е, намерихме и пристегнахме, ама...
Бойлера не беше към кухнята, ама обикновено към него все има нещо придадено и по същата схема може да се офази и бойлера
ve4er - напреднал
пет апр 19, 2019 7:45 pmhidrazin написа:
пет апр 19, 2019 12:53 pmve4er написа:
...Ако прекъснеш и нулата и по някаква причина - заял или износен контакт на контактора и я няма нулата на бойлера а той е включен - ще е доста неприятно къпането...
Що? А да беше прочел че въпросния бойлер е заземен и с трипроводна инсталация???
:partyman:
Ааа заземен, значи по-честичко да се пре....ва заземлението щом трябва да е сигурно :-D . Извинявам се, не съм допрочел.
Здравейте! Повдигам една стара тема за един въпрос.
Селска къща, изнесено ново табло от ЕВН, изграждане на нова трипроводна инсталация.
Бойлерът ми е с wifi 1.8кв и е пуснат СВТ 4кв, директно от бойлера до таблото без прекъсвания. Няма допълнителен ключ. Предлагат ми без ключ, с отделно ДТЗ и АП 25А.
Въпросът ми е задължителен ли е допълнителен ключ при така предложения вариант?
Благодаря!
MamaMy - майстор
Ключа не е задължителен
aleksnp - специалист
Но е препоръчителен...При проблем, много по-бързо можеш да изключиш захранването на бойлера, когато имаш прекъсвач до вратата на банята.
iliya_i - майстор
вт ное 18, 2025 12:35 pmaleksnp написа:
Но е препоръчителен...При проблем, много по-бързо можеш да изключиш захранването на бойлера, когато имаш прекъсвач до вратата на банята.
В стара селска къща не е задължително бойлера да е в банята :drinkers:
aleksnp - специалист
В стара селска къща и в нова селска къща, не е задължително да имаш бойлер.
MamaMy - майстор
Че ти всяка година ли се къпеш? Ще ти изтъней кожата да знаеш. Къпането по един път на високосна година лятос на реката.

Тема "Прекъсване само на фаза при инсталация на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: