Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
пет ное 21, 2025 12:05 amchapara написа:
Аз не съм приключил! Ще добавя че рабицата (неръждавейка може да я захванеш с дюбели и винтове с широки шайби за камъка, снощи ме подомързя с писането😊
След измазването можеш да направиш мазана хидроизолация на цим.основа до височина 50см над видимата влага в момента. Така, камъка поне при мен е с нула процента водопоглъщане и не пие вода, циментовата мазилка ако и добавиш по каталог импрегнатор против водопоглъщане ще седи след изсъхването непоглъщаща, а фугите ще действат като вертикален дренаж. Да добавя че дренажите изобщо не са задължително само външни. Могат да работят и под къщата добре изпълнени, но за много от вас ще изглежда абсурдно. Има колеги от форума които са виждали след мои съвети че това е работно. Лека вечер, а и на кака, чинка и шуролинка, безидейната😁👋
Не съм сигурен, че разбрах добре принципа с хидроизолацията. Първо почиствам камъка, полагам рабица, която фиксирам с помощта на топлоизолационни дюбели (тези за стиропор) и лепило (там, където ще е контактно с камъка, мога да грундирам камъка). След като е фиксирана рабицата, измазвам с варо-циментова мазилка с повечко цимент. Щом изсъхне - хидоризолирам отвън с мазана хидроизолация (може ли да дадеш пример за такава?) или директно добавям такъв импрегнатор към сместа, с която измазвам рабицата?
chapara - майстор
пет ное 21, 2025 10:08 amted0tw написа:
пет ное 21, 2025 12:05 amchapara написа:
Аз не съм приключил! Ще добавя че рабицата (неръждавейка може да я захванеш с дюбели и винтове с широки шайби за камъка, снощи ме подомързя с писането😊
След измазването можеш да направиш мазана хидроизолация на цим.основа до височина 50см над видимата влага в момента. Така, камъка поне при мен е с нула процента водопоглъщане и не пие вода, циментовата мазилка ако и добавиш по каталог импрегнатор против водопоглъщане ще седи след изсъхването непоглъщаща, а фугите ще действат като вертикален дренаж. Да добавя че дренажите изобщо не са задължително само външни. Могат да работят и под къщата добре изпълнени, но за много от вас ще изглежда абсурдно. Има колеги от форума които са виждали след мои съвети че това е работно. Лека вечер, а и на кака, чинка и шуролинка, безидейната😁👋
Не съм сигурен, че разбрах добре принципа с хидроизолацията. Първо почиствам камъка, полагам рабица, която фиксирам с помощта на топлоизолационни дюбели (тези за стиропор) и лепило (там, където ще е контактно с камъка, мога да грундирам камъка). След като е фиксирана рабицата, измазвам с варо-циментова мазилка с повечко цимент. Щом изсъхне - хидоризолирам отвън с мазана хидроизолация (може ли да дадеш пример за такава?) или директно добавям такъв импрегнатор към сместа, с която измазвам рабицата?

Никъде не става дума за дюбели за стиропор. Дюбел за бетон, метален винт и широка метална шайба за да задържи мрежата за камъка. Преди мрежата грундираш. След измазването и стягане на разтвора мажеш с:

https://tedceramica.bg/product/dvukompo ... cOgmLthdsE
hidrazin - майстор
Първо почиствам камъка, полагам рабица, която фиксирам с помощта на топлоизолационни дюбели (тези за стиропор) и лепило ...
Нищо вярно след почистването на камъка. Особено пък това с дюбелите за топлоизолация... :shock:
Дюбели слагаш в камъка - с пробиване на камъка. Размер 60х6 на дюбела е напълно достатъчен.
Но главата на винта е малка и трябват шайби...
КЛАСИКАТА е БИРЕНИ капачки или такива МЕТАЛНИ от безалкохолно.
Слагат се през 30-40 санта така че мрежата да не прави "кореми".
И трябва да сте двама - единия да опъва мрежата, а другия да навива винтовете в ПРЕДВАРИТЕЛНО пробитите отвори.
Следва "шприцоване" с цимент и пясък 1:1 рядък бъркоч - така че да минава през рабицата.
Това "шприцоване" си е мятане с канчока на горния разтвор през и по мрежата.
Чакаш да втвърди. Отгоре - каквото ти душа сака. Вече имаш основа.

Ама това САМО за ВЪНШНИ мазилки. За вътрешна рабицата по принцип не е необходима.
Но и тук е принципа на Мечо Пух - Колкото повече, толкова повече.
Та не е грешка рабица на вътрешна мазилка.
:partyman:
P.S. Не те тикам на 100% към моето писание. Просто пиша каквото съм виждал.
пет ное 21, 2025 9:38 pmhidrazin написа:
Първо почиствам камъка, полагам рабица, която фиксирам с помощта на топлоизолационни дюбели (тези за стиропор) и лепило ...
Нищо вярно след почистването на камъка. Особено пък това с дюбелите за топлоизолация... :shock:
Дюбели слагаш в камъка - с пробиване на камъка. Размер 60х6 на дюбела е напълно достатъчен.
Но главата на винта е малка и трябват шайби...
КЛАСИКАТА е БИРЕНИ капачки или такива МЕТАЛНИ от безалкохолно.
Слагат се през 30-40 санта така че мрежата да не прави "кореми".
И трябва да сте двама - единия да опъва мрежата, а другия да навива винтовете в ПРЕДВАРИТЕЛНО пробитите отвори.
Следва "шприцоване" с цимент и пясък 1:1 рядък бъркоч - така че да минава през рабицата.
Това "шприцоване" си е мятане с канчока на горния разтвор през и по мрежата.
Чакаш да втвърди. Отгоре - каквото ти душа сака. Вече имаш основа.

Ама това САМО за ВЪНШНИ мазилки. За вътрешна рабицата по принцип не е необходима.
Но и тук е принципа на Мечо Пух - Колкото повече, толкова повече.
Та не е грешка рабица на вътрешна мазилка.
P.S. Не те тикам на 100% към моето писание. Просто пиша каквото съм виждал.
Сега вече разбрах напълно процеса, благодаря ти за изчерпателния отговор.

Имам два допълнителни въпроса.

1. Почистването на камъка остава задължително въпреки полагането на рабица, нали така?
2. След като измажа, с какво да намажа мазилката или пък да добавя още по-време на измазването такъв хидрофобен импрегнатор (до сега не съм използвал) ?
hidrazin - майстор
пет ное 21, 2025 9:57 pmted0tw написа:
Имам два допълнителни въпроса.

1. Почистването на камъка остава задължително въпреки полагането на рабица, нали така?
2. След като измажа, с какво да намажа мазилката или пък да добавя още по-време на измазването такъв хидрофобен импрегнатор (до сега не съм използвал) ?
Мога да ти отговоря само на 1-вия въпрос.
Да, задължително е и колкото по-добре, толкова по-добре.
Демек е най-добре нов, не мазан с нищо камък. При теб няма как.
Все пак ти пиша какво съм виждал в "тъмните" времена на България. :-D Дето бяха по-светли от сегашните...
И правеното тогава още държи за разлика от новото дето де разпада пред очите...

Е, за Точка 2 нека някой друг да помогне.

Успех и да сложиш снимки на крайния резултат!
chapara - майстор
Съвсем се омазахте, пет, шест реда не можете да преразкажете. Ужас!🤢
Къде отиде грунда? Върху камък шприца не работи, трябва химияяяяя!!!
Грам мисъл няма, при все че ви е поднесено на тепсия.

И в тая тема се отказвам. Проверени, изпитани и доказани методи, а вие търсите топлата вода?🙄

Успех

И стига с тия капачки, че ми се гади, 21век. 5ст.шайба, никак сериозно.
пет ное 21, 2025 9:57 pmted0tw написа:
.........
Полимерна добавка за цимента или направо някакъв готов полимер-цимент.

Някога, когато пред някого стоеше такава задача, нямаше такива модерни методи/материали, както и толкова компетентни съветници. Нямаше и чак толкова тревога. Каменните къщи още си държат мазилките.
gogo7777 - майстор
Ще му кажете ли с какво да пробива дупките в камъка.....Да не го докарате накрая до нови основи. :)

До питащия.....измажи с кал (глина) и слама и не се занимавай с простотии. :wink:

:drinkers:
Baлepu - специалист
Грунт, та грунд ... Те чакълчетата в бетона изобщо не се спойват с цимента ако всяко камъче преди това не е грундирано прилежно с четка за рисуване ...
Това с канчока ... не го препоръчвам. Ще олееш пода стабилно. Майстор би могъл да го направи. Има специфично фитново врътване на ръката и изтегляне. Нещо като да обръщаш палачинка с подхвърляне. В смисъл - иска се практика. Може с машинка за пръскана мазилка. Може с метла. Топва се в кофата с разтвора и се чуква в тънко (кръгло) дърво за печка, държано с другата ръка. И все пак няма нужда от тази гимнастика. Камъкът е достатъчно грапав. С препоръчаното от мен грундиране с циментово мляко и с баданарката, фактически се решава проблема с останалият все пак прахоляк - запечатва се (омесва се) при мазането с баданарката.
Мрежата ... "рабицова" тук е употребено струва ми се повече като нарицателно. Днес има най-различни армиращи мрежи. Точно рабицата е за мазане на каратаван. Армировката изобщо в случая не я намирам за задължителна. Такава е когато ще се облепва с камък. Но не пречи да я има.
Хидро-... Първо - имаш ли влага, мухъл по принцип? За какво ще се ползва помещението? Надявам се - не за живеене? Ако имаш сериозен проблем с влагата, не мисля, че точно с мазилка можеш да го решиш. Каквото и да слагаш в материала, ако слагаш и вар - нищо не правиш. За нея няма химия, която да я откаже да просмуква влага. След като измажеш би могъл да направиш разни неща, ако изобщо се налага.
Прави каквото си решиш. Аз само споделям лично мнение от опит, без претенции, че е единственото вярно.
ср ное 19, 2025 10:51 pmchapara написа:
Който от даващите идея го е правил да чукне един такъв оалец...
иначе да замълчи. Аман от копи пейст или преразкази....
Може ли аз?! Палеца ми се схвана, но другите работят още.
Бърках, тати мааше с мистрията. Може да са минали 40г от тогава.
Не помня да размотавахме рабица, а капачките от варненско тати ги сгъваше и мяташе някъде. Камъните си останаха ненадупчени, от дюбели с метални винтове спестихме.
https://photos.app.goo.gl/NNApzxNCwwhFnUvD6
https://photos.app.goo.gl/HtsSGKxZEUjKEerH6
https://photos.app.goo.gl/sdupYbpGzoszL8sh7
https://photos.app.goo.gl/xKM8ZzXpznmSCDGr7
https://photos.app.goo.gl/BNVJcAKZED6z2315A

пп. Чапи, хастар, до метър и 50ст. го нафъргам с лопатата.

Тема "С какво да измажа каменна стена?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: