От мобилни телефони до цифрови камери
Lutchezar - майстор
Перфектно решение!
Точно се подготвих за лекция как в измервателен уред не се никак хубаво да се използва мрежово напрежение за захранване, като в главата си въртях някакви комбота от други типове батерии, без да съм гледал къде и какво трябва да се напъха де. Накратко точността отива по дяволите при простите и евтини решения, затова е по-смислено да се захранват с батерия, която е много по-предвидима като поведение и не внася една камара грешки в общата грешка на уреда.
iliya_i - майстор
съб ное 01, 2025 9:53 amLutchezar написа:
Перфектно решение!
Точно се подготвих за лекция как в измервателен уред не се никак хубаво да се използва мрежово напрежение за захранване, като в главата си въртях някакви комбота от други типове батерии, без да съм гледал къде и какво трябва да се напъха де. Накратко точността отива по дяволите при простите и евтини решения, затова е по-смислено да се захранват с батерия, която е много по-предвидима като поведение и не внася една камара грешки в общата грешка на уреда.
Те тези уреди имат само колекционерски стойност. Не и като средство за измерване. След толкова години най-малко механиката (пружини, лагери) не са като нови. Та каква точност очакваш?
Tofu - напреднал
Господа нека да изчакаме да пристигне артефакта и тогава ще умуваме. :) Всъщност още пътува с GGBG Тъй както забелязвам в голяма част от форумите в БГ че от една тема се стига до ,,пишкомерене,,в образование и разни квалификации което естествено ще се стремим да ги избягваме от типа: ,,ти си прост,аз съм умен,, или както оня виц-

Американски форум: питаш нещо и ти отговарят.
Руски форум: питаш нещо и теб те питат.
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.
:) :-D

Та по темата...ха, това се казва ,,high-drain,, реакция на тема Авометър :?:
Спокойно, хидразине, няма нужда да източваме заряда толкова бързо...
Иначе да, може и да не съм най-великият електро гуру, ама поне не горя предпазители от нерви
А за Гугъл – то ако всяко първо ,,сърч,, беше върхът на мъдростта, отдавна всички щяхме да сме професори...
Що се отнася до батериите отпреди 100 години –ти явно си ходил на практика при Едисон? :lol:
А НАТО... спокойно, ако някой ден ме викнат, ще им дам твоя контакт за старши консултант по заряд и разряд

Айде, без лоши чувства.Само да не стане късо съединение между нас

:partyman:
Tofu - напреднал
Те тези уреди имат само колекционерски стойност. Не и като средство за измерване. След толкова години най-малко механиката (пружини, лагери) не са като нови. Та каква точност очакваш?
Именно затова са с колекционерска стойност.Няма да се ползва за отговорни дейности :? Би трябвало повече да се притесняваме за стрелката дали е в ред и да не се окаже че има доста за оправяне по него :|
Tofu - напреднал
Попаднаха ми съветски поялник керамичен и добавъчно устройство П223 (към комплект мултицет Ц20). Намерих немалко инфо за него но някои казват че е много опасен за работа :? Няма веднага да го включвам но....погледнах че кондензатора му е странен и доста голям.Но също хората (руснаци)споделят че нямат проблем с него и даже били доволни.
Ще го почистя и ще избеля пластмасата му с перхидрол 12% ако намеря де.Сега няма слънце ама по -нататък :rock:
prasse - специалист
пет ное 21, 2025 9:06 pmTofu написа:
Попаднаха ми съветски поялник керамичен и добавъчно устройство П223 (към комплект мултицет Ц20). Намерих немалко инфо за него но някои казват че е много опасен за работа :? Няма веднага да го включвам но....погледнах че кондензатора му е странен и доста голям.Но също хората (руснаци)споделят че нямат проблем с него и даже били доволни.
Ще го почистя и ще избеля пластмасата му с перхидрол 12% ако намеря де.Сега няма слънце ама по -нататък :rock:
За колекционерската ти тръпка е идеален. В нашата захранваща мрежа, по-добре не го използвай, опасно е! Ако много ти е нужен, вариантите са много:

1. Разделителен траф (със съответстваща мощност, по-голяма от 30VA), коефициент на трансформация 1:1 + добавъчното устройство
2. Понижаващ траф (--------) 230VAC/36 VAC(rms) - без добавъчното устройство
3. Импулсно захранване (галванично разделено) 230VAC/36VDC - без добавъчното устройство
4. Линейно захранване (------) 230VAC/36VDC - без добавъчното устройство
5. Батериен стринг (примерно 3х12V, подходящ капацитет в Ah) - без добавъчното устройство
.
.
.
Безпредметно е!
Tofu - напреднал
Нямам ни най-малкото желание да го включвам в мрежата :-D Ще го почистя и ще го сложа в запечатана стъклена кутийка. Естествено ще прекъсна проводниците към добавъчното устройство. Ще е чудесен аксесоар за секцията
hidrazin - майстор
...но някои казват че е много опасен за работа ... Но също хората (руснаци)споделят че нямат проблем с него и даже били доволни.
Ми ... да си беше погледнал темата...
Още на 2-ра страница съм писал за Ц20 и поялника към него.
Това ми е ВТОРИЯ поялник който съм използвал в живота си за електроника - някъде в началото на 80-те - преди над 40 години.
Преди него използвах ... самоделен дето си го направих сам.

Опасен е дотолкова, доколкото има вероятност нагревателя да пробие към "корпус" - човката и металния "държач".
Но да, не е най-безопасното нещо защото е с гасащ кондензатор.
Но пък една камара съвременни, евроГейски устройства използват същия принцип... :)
...Ще го почистя и ще избеля пластмасата му с перхидрол 12% ако намеря де.Сега няма слънце ама по -нататък
Тези 12% не са точно перхидрол а "яка" кислородна вода. Перхидролът е към 30%...

За избелване защо ти е слънце? Свършиха ли се UV ламБите бре? :weedman:

:partyman:
P.S. ЖОКЕР:
За оня Ц20 - мисля че пазя оригиналната опаковка от стиропор.
Какво мога да ти предложа (разбира се като подарък) от Ц20 - ако е за идеята и ще го стопанисваш добре.
Самия Ц20 отдавна го няма. Вероятно и кабелите дето са със специфични "накрайници"...
Почти сигурно пазя захранването на поялника и няма нужда от избелване...
Абеее... при интерес - пиши.

Изображение
Tofu - напреднал
Ами защото не знам как ще реагира пожълтялата пластмаса,може да има неравномерни цветни шарки :? Затова ми се искаше леко да опитам.Нямам УВ ламБа
Иначе да,чел съм мнението ти в по предните коментари за поялника.Но все пак не бих си играл с него но виждам че има доста мераклии в коментарите да си го включват което си е лудост
https://www.youtube.com/watch?v=mwxBlsPexro&t=250s и друг някакъв който си е сложил с триак https://www.radionic.ru/node/11462
https://krsk.au.ru/8646575/
Изображение

Всъщност получих целия комплект със Ц20 но са в лошо състояние.Мисля че мултицета не е оригинален от 63-та а тази комплекти ги пускат в началото на 70-те години
Имам и сондите и всичко и добавъчното устройство за транзистори П222(само трябва да пръсна потенциометрите със DeoxIT D5 и да сложа допълнително копче да не се вадят батериите за обръщане на полярността ). Само трябва да сменя стъклото на мултицета и като имам време ще избеля и корпуса на мултицета че е пожълтял.
Стиропора е в ужасно състояние,мръсен и не подлежащ на реставрация и трябваше да се изхвърли #-o :cry:
Ще пиша за стиропора след като завърша реставрацията им и мисля че ми е достатъчно само долната част защото мисля да ги вкарам в голяма каса със предно стъкло и да я окача на стената

Но си е хубаво да се знае с какво са работили хората в онази епоха че днешната младеж няма и най-малка представа защото те едва ли знаят друго нещо освен тик-ток
Последна промяна от Tofu на съб ное 22, 2025 2:40 pm, променено общо 2 пъти.
zz_stefanov - майстор
Самият Ц20 съм го виждал в два дизайна. Този който е на предната снимка беше по новия, редил съм се на опашка за него в Млад техник. :) Старият беше по заоблен и скалата беше друга. Интересно че с това 'опасно' захранване се продаваше за ползване от деца. :wink:

Тема "Оригинал или негов заместител на телен резистор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: