От мобилни телефони до цифрови камери
Baлepu - специалист
пон ное 24, 2025 12:21 pmТрифон П.Трифонов написа:
Някой да изясни, ако след контактора има само две фази, при свързан трифазен електромотор ще се наблюдават ли по който и да е начин три фази?
Изводът с липсващата фаза на клемореда на двигателя се явява делител на напрежение/средна точка на намотка ... Така че на него и спрямо другите две фази (изводи в клемореда) напрежението ще е наполовина - 200V. Ако мери спрямо "нулата", ще отчете 3Х230V през намотките на двигателя.
aleksnp - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Някой да изясни
Трите фази, не винаги са "истински", може две от тях да са всъщност една.....и тогава мотора бучи и не върти.
пон ное 24, 2025 3:38 pmaleksnp написа:
Някой да изясни
Трите фази, не винаги са "истински", може две от тях да са всъщност една.....и тогава мотора бучи и не върти.
В този случай, не би трябвало да има наличие на три фази, при измерване, а Тундрата греши с твърдението си.
нед ное 23, 2025 7:31 pmtundrata93 написа:
Мерил съм между всяка от фазите показва 420волта...
Така ли е?
aleksnp - специалист
Според мен е грешно измерване. Не е невъзможно и да се заблуди човек.
prasse - специалист
пон ное 24, 2025 3:33 pmBaлepu написа:
Изводът с липсващата фаза на клемореда на двигателя се явява делител на напрежение/средна точка на намотка ... Така че на него и спрямо другите две фази (изводи в клемореда) напрежението ще е наполовина - 200V. Ако мери спрямо "нулата", ще отчете 3Х230V през намотките на двигателя.
Я пак... :? За последното изречение, това в червеното... :? Когато липсва фаза, де... :?
tundrata93 - специалист
пон ное 24, 2025 4:37 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон ное 24, 2025 3:38 pmaleksnp написа:
Някой да изясни
В този случай, не би трябвало да има наличие на три фази, при измерване, а Тундрата греши с твърдението си.
нед ное 23, 2025 7:31 pmtundrata93 написа:
Мерил съм между всяка от фазите показва 420волта...
Така ли е?
Не меря спрямо нула,когато откачих 3 проводника от мотора между всяка от фазите измерих напрежение и ми показва 420волта,натискам пускателя бучи и не тръгва.Смених контактора и всичко потръгна.
Baлepu - специалист
Може. Истината често е в подробностите. В случая - че си разкачил изводите на клемореда към двигателя. Имал си "омов контакт" на една от фазите в контактора, т.е. - лош контакт. Уредът ти е високоомен. Съотношението на неговото вътрешно съпротивление и това на пъпките на контактора е твърде голямо. Протича достатъчно ток, за да сработи уреда, а падът на напрежение върху контакта в контактора е нищожен. Да речем, че е 1V. Основният пад е върху уреда (да речем 399B от 400-те)
Прасе, направи си труда да направиш постановка, да измериш на практика и пак заповядай да коментираме резултатите.
prasse - специалист
вт ное 25, 2025 6:20 amBaлepu написа:
Прасе, направи си труда да направиш постановка, да измериш на практика и пак заповядай да коментираме резултатите.
Ето, съгласно твоята постановка. При липса на фаза 3, какво ще покаже волтметър 3?
И не забравяй, че докато мериш моторът бучи!

Прикачен файл

IMG_20251125_121215320.jpg
aleksnp - специалист
Не съм сигурен, дали звездният център е занулен...
Baлepu - специалист
Прасе, показваш частен случай "звезда". Дори и на "звезда" звездния център рядко се свързва с нулата. За такава проверка на теб ти стига "фазомер". Трябва да си чувал, че професионалистите не вярват на този уред.

Тема "Ярмомелка Пускател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: