Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tianos777 - напреднал
Здравейте, след като смених смених горивната камера от 30 кв. на 20 кв. се появи проблем . През фланеца, който обхваща горивната камера прозира огъня от горелката . При получаването на горивната камера забелязах, че липсва уплътняващото въже на фланеца. Поради което взех от стария фланец въжето и го монтирах на новия . Някой който се е сблъсквал с този проблем може ли да съдейства .
p.s. Опитвам се да кача снимки , но не ми разрешава, излиза съобщение, че файла е прекалено голям .
don.nasco - специалист
чет ное 27, 2025 12:33 pmtianos777 написа:
Здравейте, след като смених смених горивната камера от 30 кв. на 20 кв. се появи проблем . През фланеца, който обхваща горивната камера прозира огъня от горелката . При получаването на горивната камера забелязах, че липсва уплътняващото въже на фланеца. Поради което взех от стария фланец въжето и го монтирах на новия . Някой който се е сблъсквал с този проблем може ли да съдейства .
p.s. Опитвам се да кача снимки , но не ми разрешава, излиза съобщение, че файла е прекалено голям .
Снимките може да ги качиш някъде другаде и тук просто да споделиш линк към тях.
Тези ли са?

Прикачен файл

1763831930382.jpg

Прикачен файл

1763831930367.jpg
tianos777 - напреднал
чет ное 27, 2025 12:54 pmТрифон П.Трифонов написа:
Тези ли са?
Да Трифоне, благодаря че ги качи !
Здравей те колеги и весели празници.Горелка грейко rb 30,редовно почиствана всяка седмица,и отвора на малкия шнек.Днес забелязах,че сериозно се е скъсил.На какво се дължи това.И откъде мога да закупя такъв.Търсих но не намирам.Ако има някой нека се свърже с мен.0898789909
Последна промяна от krumbg на вт дек 30, 2025 7:26 pm, променено общо 1 път.
вт дек 30, 2025 7:20 pmkrumbg написа:
...малкия шнек. Днес забелязах,че сериозно се е скъсил...
Не думай!
Вероятно ти е достатъчна 15 иловатова камина, а може би 10?!!!

search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keyw ... 0%B8%D0%BB
Да голяма е горелката.Толкова съм разбирал.Пък инсталатора каза,че се намалят киловатите.После разбрах от тук,че е голяма.Реално в студовете е 18 кв.Но шнека е проблем.Търсил съм и горивна камера 18 и нея не намерих.И за нея търся насоки от къде да закупя'
Прикачен файл:
ххх.jpg
Здравейте, искам да споделя проблема си и да потърся съвет за инсталация с комплект грейко 20, 10 радиатора и полипропиленови тръби в неизолирана къща. Днес беше първото пускане от сервизен техник за гаранцията, но резултатите са отчайващи и не виждам как ще мога да ползвам системата пълноценно по този начин.

Техникът първоначално зададе 60 градуса на котела и 50 градуса за старт на помпата. Когато му казах, че имам трипътен вентил ESBE VTC511 на 60 градуса, той ми отговори, че такъв изобщо не ми е необходим и неговите настройки са подходящи. След като попълни документите и си тръгна, системата работи близо час без никакъв успех – само 2-3 радиатора най-близките до котела започнаха едва-едва да загряват.

Виждайки, че така няма да стане, сам промених настройките: вдигнах котела на 78 градуса, а помпата на 60 градуса.В менюто модулация зададох на 6 3 0.Промянях стойноста на подаване и вентилатора според мощностите p3p2p1. Имам работна температура в настройките от мин. 50 до макс. 80 и ме беше страх да не задам 80, за да не се изключи котела принудително. При тези нови настройки (78/60) и другите радиатори почнаха да се затоплят, но само наполовина – отдолу стояха ледени. Реших да спра първите 3 по-затоплени радиатора, за да принудя водата да отиде към останалите. Помпата ми е Grundfos 25-40 и я превключих на 3-та степен. Чак след няколко часа (общо около 4 часа от паленето в 10:30) радиаторите започнаха да се затоплят равномерно и по-късно вечерта пък започнах да отварям леко спрените радиатори от термоглавите. За този период изгорих близо 30 кг пелети (при зареден 100 кг бункер).Обезвъздушавах и радиаторите няколко пъти, но въздух не излезе само вода.

Тъй като бях нощна смяна, преди работа намалих котела от 78 на 70 градуса (помпата остана на 60), за да падне разходът, защото дотогава гореше само на мощност 3. Котелът веднага влезе в режим Мощност 1 и закова на 69 градуса. Прибирайки се от работа обаче, видях, че радиаторите пак са започнали да изстиват отдолу нагоре, а тръбата на връщащата вода преди трипътния вентил отново е хладна. Очевидно на мощност 1 котелът не успява да държи вентила отворен.

Големият ми проблем е, че искаме през седмицата котелът да работи на таймер, а събота и неделя, като сме си вкъщи – постоянно. Но ако всеки път, щом котелът изгасне и после запали по таймера, трябва да ме чака този 4-часов кошмар с тичане по стаите, затваряне и отваряне на радиатори, просто не виждам как ще я ползваме тази система. Ние сме на работа и няма как да се занимаваме с това по цял ден.

Човекът инсталирал системата сега ме съветва направо да махнем трипътния вентил и да работи без него. Аз обаче не искам да го махам – първо, вече съм дал пари за него, и второ, искам котелът ми да има някаква защита. Въпросът ми е – всеки път ли ще е такава мъка при всяко палене и използването на таймер изобщо възможно ли е при мен, или има начин системата да се регулира правилно с вентила?

Прикачен файл

1234.jpg
Крановете защо са затворени? Кое наложи това?
Температурата на помещенията колко градуса достигна?
kalin72 - майстор
Аз си мисля, че искате с трици маймуни да ловите - няма как да имате икономия, при положение, че къщата не е темперирана, и не е изолирана - Трифон правилно пита каква е температурата в стаите, но и факта, че радиаторите са студени от половината надолу значи недостатъчна циркулация. Също така, да разбираме ли, че всичко е ново - цялата система, радиатори, тръби, помпи? Или вече е работила на друг източник на топлина?
Оставете котела на 80 градуса, помпата на 65 градуса. Оставете настройките на 10-5-0. Сложете си и стаен термостат, за по-голям комфорт.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: