• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте!

Казвам се Александър, на 40г, от ПД и наскоро се сдобих с една панелка, 99 м2, която смятам да направя свой дом.
Огромната част от нещата пробвам да направя сам и използвам възможността да се науча на нови неща.
Ще имам нужда тук-таме от малко акъл, ако има кой да деде- ще съм благодарен. Ако сте от ПД можем и да пием по бира :drinkers:
Бих се радвал, ако мога да мина само с тая тема и да питам разни работи в нея, без да досаждам...
Първото питане е, тия пукнатини м/у стена и таван как да ги оправя/ скрия?
В първия случай стена и таван са с вътрешна изолация, в кухнята, докато втората снимка е от пералното помещение.

Изображение
Изображение

Убеден съм, че ако просто ги запълня с гипс след някоя година положението ще е много подобно.

В главата ми са следните варианти:
Санитарен силикон след като боядисам или някакъв специален акрилен уплътнител;
XPS корниз, дали няма да се напука?
hidrazin - майстор
съб ное 29, 2025 11:46 pmangry написа:
Огромната част от нещата пробвам да направя сам и използвам възможността да се науча на нови неща.
Похвално че ще пробваш "Направи си Сам".
Сега остава и да отделиш време за "Почети сам".
На огромната част от въпросите ти има отговор във форума.
И търсачка има във форума и даже ... работи.
Почети, помисли и ако нещо остане неясно - тогава питай.
Успех!
:partyman:
MamaMy - майстор
Тези пукнатини са с подвижни фуги и май нямат спиране. В един мой бивш началник, апартамент пакето повдигащ, имаше такава между стена и таван която за една година се изместваше над 15см. Тогава единственото решение се оказа стиропорен корниз залепен само към стената. Спрямо тавана приплъзва и единствено се нуждае от боядисване с латекс на 2-3 години защото си личи къде е приплъзвал.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Запълваш с акрил. Акрил може да се боядисва
нед ное 30, 2025 12:57 amMamaMy написа:
за една година се изместваше над 15см
15см не означава ли, че сградата пада :sad:

Ще пробвам и двата варианта, първо просто ще боядисам, след това някакъв акрилен уплътнител за фугата, виждам Sikacryl® S.
Ако се напука, тогава ще играя с корниз, лепнат само за едната равнина.
Ще използвам и търсачката на форума..
Благодаря ви!
нед ное 30, 2025 11:49 amangry написа:
нед ное 30, 2025 12:57 amMamaMy написа:
за една година се изместваше над 15см
15см не означава ли, че сградата пада :sad:
...
Неделя сутрин е, не се притеснявай!
MamaMy - майстор
Не съм чул да е паднал някой от тези блокове. 3 еднакви са по 8 етажа и са първите построени по тази технология. Факта, че имат сходни проблеми говори за нещо куцо в технологията. И в трите има такова движение като най-силно изразено е на последните етажи. Пролетта започва да се измества плочата спрямо стената в едната посока, а есента започва в обратната. Измерването е съвсем елементарно. По една черта с молива на тавана всеки месец като се водиш от стената. Като си направи цикъла мериш между двете крайни. Първоначално оплакванията били, че се къса постоянно тапета горе.
chapara - майстор
нед ное 30, 2025 12:06 amhidrazin написа:
съб ное 29, 2025 11:46 pmangry написа:
Похвално че ще пробваш "Направи си Сам".
Сега остава и да отделиш време за "Почети сам".
На огромната част от въпросите ти има отговор във форума.
И търсачка има във форума и даже ... работи.
Почети, помисли и ако нещо остане неясно - тогава питай.
Успех!
+1👍
hidrazin - майстор
нед ное 30, 2025 4:24 pmMamaMy написа:
Не съм чул да е паднал някой от тези блокове. 3 еднакви са по 8 етажа и са първите построени по тази технология. Факта, че имат сходни проблеми говори за нещо куцо в технологията. И в трите има такова движение като най-силно изразено е на последните етажи.
АЗ живея в такъв блок. На 7-ми, предпоследен етаж. На етаж са 4 жилища.
Два еднакви блока (почти, входовете на двата са на 180 градуса - на единия от северната страна, на другия от южната на блока).
Двете средни жилища са мои. В едното живея, другото е ... склад. :-D
Подобни Д'ЕФЕКТИ не се наблюдават. Тъй като съм "среден" то всички стаи имат външна стена от панел.
(без баня/тоалетна и коридорите)

Преди мноооого години кога сменях тапети за първи път, в едната стая видях следния ЕФЕКТ...
Като махнах тапета на външната стена до вратата на балкона и ... видях съседния блок. :lol:
Просто на около 50 сната разстояние имаше фуга която не беше запълнена с нищо и я криел само тапета.
Но НИКЪДЕ ДРУГАДЕ каквито и да са пукнатини и още по-малко - движещи се.

Това при мен и от лични наблюдения. За другаде може да е ... друго. :?
P.S. Тези два блока където живея се водят и противо земетръсни.
Реално носещи стени НЯМА, изключая стълбищната клетка.
Избите са два етажа и единия етаж е изцяло под земята.
Там са и противоатомните убежища със стоманени, дебели тръби и вентилационна система.
Естествено всичко отдавна зас...рано и приватизирано.

Изображение
  • 1
  • 2

Тема "панелка в Пловдив :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: