Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
YELLOW-trouble - помощник
Блок, старите тръби са каменинови с външен диаметър май към 200мм, текат и взе да пропада пода на мазето, предложиха да ги заменим с РЕ. Едните предлагат Ф160, другите 200.
Трасето е дълго около 35м и разликата в цената е към 150лв за двата диаметъра.
Уплашиха ни, че наклоните са много малки и за да се постигне минималната скорост, за да няма задръстване трябва да са 200мм.
Дайте мнение, че положението е …………
P.S.
Намерих един калкулатор, при наклон от 0.5% при Ф200 скоростта е 0.75м/с. При Ф160 е 0.64м/с.
Колко трябва да е тази скорост, за да няма затлачване.
Някой, който разбира да изясни картинката, излишно е да казвам, че няма пари за ВиК инженер-консултант.
Svetoslavoff1 - майстор
А използването на ф160 вместо ф200 няма ли да даде възможност за леко, но достатъчно, може би, увеличение на наклона?
chapara - майстор
Не знам какъв калкулатор си гледал, но скоростта е по голяма при по малката тръба. Зависи от дебита. За жил.сграда е дори преоразмерена фи 160. Обсъждано е тук. Освен това при малък наклон има вероятност с фо200 ,,нещата'' да се натрупват в тръбата. Кога реката тече по бързо? В тясното корито.
Калкулатор, .....ха,ха. Вятър!
YELLOW-trouble - помощник
Препоръчайте тръби и фитинги за под пода на мазето на блок. Има ли готови шахти или ще се ползват старите?
Имаме кран на тротоарнато водопроводно отклонение и след това до водомера, после кранове за вертикалните щрангове. Не трябва ли да има и кран след влизане в мазето, защото до водомерния кран са 20 метра и ако нещо се спука сме на милостта на апапите от софийска вода да дойдат и да спрат тротоарния кран, ако изобщо работи.
chapara - майстор
нед ное 30, 2025 12:44 pmYELLOW-trouble написа:
Не трябва ли да има и кран след влизане в мазето, защото до водомерния кран са 20 метра и ако нещо се спука сме на милостта на апапите от софийска вода да дойдат и да спрат тротоарния кран, ако изобщо работи.
Първо си сбъркал заглавието, водопреносни тръби.
Фитинги и тръби, в някой голям спецялизиран магазин ще ти предложат.
Кран в сградата задължителни, а също и на всички вертикали.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед ное 30, 2025 1:25 pmchapara написа:
нед ное 30, 2025 12:44 pmYELLOW-trouble написа:
Не трябва ли да има и кран след влизане в мазето, защото до водомерния кран са 20 метра и ако нещо се спука сме на милостта на апапите от софийска вода да дойдат и да спрат тротоарния кран, ако изобщо работи.
Първо си сбъркал заглавието, водопреносни тръби.
Фитинги и тръби, в някой голям спецялизиран магазин ще ти предложат.
Кран в сградата задължителни, а също и на всички вертикали.
След водомер си е ваша работа какво имате. Сложете си кранове. Препоръвам да ги извикате тях (софийска вода), на частно, да ви монтират първия кран, няма да се налага да източвате системата, имат си начини :-) за някакви пари, за нула време (в работно време)...
chapara - майстор
Корупционен метод. Преди водомера, задължително има кран. Ако няма такъв пломбиран от ,,Соф.вода'' са длъжни да поставят без рушвети. Пуска се имейл до концесионера, който е офицялен документ и трябва да получите входящ номер. В четиринадесет дневен срок са длъжни да отговорят и да дадат становище. То е редно да бъде положително, което дава възможност на концесионера да подменя само той водомера (пломбата). Нека мислим за законовия ред.

Тази година играх ситуация с енерго дружество по същия ред, за изваждане на стълб от ел.преносната мрежа от имота ми. За протокола. Изтърваха стълба и нанесоха матерялни щети. Тъй като всичко беше по законовия ред се стигна до двустранно споразумение аз да си оправя щетите и да ми заплатят щетите със сумата която аз прецених. Всичко приключи за 24часа.

Тема "Смяна на канализационни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: