• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Здравейте, имам нужда от малко съвети.

Сменям покрив на къща и разкарах стария каратаван като на негово място се заковаха дъски/ламперия.
Ще пускам окачвачи директно на гредите отдолу за гипскартон.

Въпросът ми е следния - как най-удачно да изолирам тавана и с какво?
Иска ми се това да стане отгоре, тоест да изолирам пода на подпокривното пространство, а отдолу директно да си накова картона без вата, пароизолация и прочее.

Приемам всякакви съвети!

Благодаря предварително!
ср дек 17, 2025 9:57 pmmbojkov написа:
Здравейте, имам нужда от малко съвети.

Сменям покрив на къща и разкарах стария каратаван като на негово място се заковаха дъски/ламперия.
Ще пускам окачвачи директно на гредите отдолу за гипскартон.

Въпросът ми е следния - как най-удачно да изолирам тавана и с какво?
Иска ми се това да стане отгоре, тоест да изолирам пода на подпокривното geometry dash lite, а отдолу директно да си накова картона без вата, пароизолация и прочее.

Приемам всякакви съвети!

Благодаря предварително!
Здрасти,
идеята ти е напълно ок – изолираш отгоре и оставяш тавана студен, а отдолу си редиш гипсокартона спокойно
Най-лесно и евтино
слагаш вата на пода на тавана (колкото повече – толкова по-добре, минимум 10 см)
ако ще се качваш горе – нареждаш дъски или OSB върху ватата
Lutchezar - майстор
10 см за таван е доста малко, 20-30, дори 50 го даваха за пасивните къщи, и то преди повече от 15-20 години. Зависи и от плътността на вратата естествено.
mrsch66 - специалист
То си има технология на изпълнението който се прави на гявол научава че е направил грешка по трудния начин. Ползването на вата без парозабрана изпълнена без пропуски в помещение в което се живее е имаш имаш ама нямаш изолация. :-D
chapara - майстор
И от горна и долна страна на ватата, че когато дойде времето да потече покрива :shock:
То идеята ми да изолирам таван отгоре беше, за да избегна галимацията с пароизолацията.

Тоест дори и така изолиран тавана отгоре пак има риск от конденз?

Вариант ли е пароизолацията да се лепи на пода на подпокривното пространство и отгоре да се реди вата?
stst - напреднал
Смяна на покрив с последващи чуденки за изолиране - нещо сте сбъркали концепцията изначално.
Предполагам говорите за дървения, керемиди - масовият студен мишкарник.
На подобно съоръжение аз изолация не бих сложил, а заделил парите за наближаващият следващ ремонт.
chapara - майстор
пет дек 19, 2025 7:30 pmmbojkov написа:
То идеята ми да изолирам таван отгоре беше, за да избегна галимацията с пароизолацията.

Тоест дори и така изолиран тавана отгоре пак има риск от конденз?

Вариант ли е пароизолацията да се лепи на пода на подпокривното пространство и отгоре да се реди вата?
Коцепция ти трябва, без лоши намерения.
Каква концепция? За какво?

Аз ли нещо съм тъп и не разбирам за какво говорите. Какви мишкарници и концепции и наближаващи ремонти, все едно съм пуснал темата в раздел философия.

Ако бях намерил къде да прочета как се прави това, което ме интересува нямаше да пускам теми. Уви не и всеки "майстор" ти казва различно.

п.п Благодаря за конкретните отговори по-рано!
ФибранТ, колкото ти е на сърце/джоб.
Не бих лепил върху дъските- няма да литне, ни шах ще играе. Когато лепя върху бетон, лепя листите и странично. Може в последствие да уплътниш с пяна. Забравих да уточня - лепя с пяна.
Ако тавана се ползва, редиш някакви плоскости върху му. Иначе просто го шпакловаш с мрежичка.
Някой философ ще се досети (хипотетично) къде остава конденза.
На мен кокалите ми изгниха докато мисля дали ще изкара 100 години, или само 99.
Докато мислех как да правя нов покрив, наследството реши- тази къща не ми трябва. А лепих само 10см. с идеята за тавански жилищен, хахааааа!
  • 1
  • 2

Тема "Изолиране на таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: