Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
съб дек 20, 2025 10:02 pmFredfred7171 написа:
Навих ги от сметките, който ми излизат оттук:...
ПЪРВО - По сметките които си използвал - нищо общо с истината.
Трансформатора от MW не е стандартен трансформатор... Както и магнитопровода му.
ВТОРО - Хайде да започнем по правилния начин - За КАКВО мислиш да го използваш?
Напрежение, ток, време за използване ...
ЧАК след това може да се говори конкретно и да се дадат работещи съвети.
:partyman:
prasse - специалист
съб дек 20, 2025 10:00 pmFredfred7171 написа:
И двете навих по рецепта около 600 и нещо на първичната и 60-70 на вторичната
Защо, изобщо си развил първичната?
Fredfred7171 - специалист
съб дек 20, 2025 4:51 pmESPACE написа:
Tи последно какво си навивал, първична, вторична или и двете?
Няма да гръмне, включвай го без лампа.
Благодаря ти, не гръмна, пробвах с предпазителче първо, и сега си изкарва 21волта и не грее на празен ход и не шуми много, в рамките на нормалното.
Благодаря, жив и здрав!
ESPACE - майстор
Дръж го включен поне 20-30мин на празен ход и тогава виж дали грее. Да затопли е нормално, да па́ри не е. :)
gogo7777 - майстор
Малко са тия 600 навивки ако трафа ще се ползва за продължително време. Ще се загрее доста.
Моята рецепта е според сечението на магнитопровода и търсената мощност. Всичко друго ми е на око......сечение на проводника, брой навивки и др.
Навивам 3 навивки на волт и включвам. Тогава ползвам и ухото. Меря и тока на празен ход. Ако ми хареса донавивам още 100-на навивки ако има място на макарата като оставям още един междинен извод.....получават се три извода. След това навивам и вторичната.
:drinkers:
prasse - специалист
нед дек 21, 2025 11:30 amgogo7777 написа:
Малко са тия 600 навивки ако трафа ще се ползва за продължително време. Ще се загрее доста.
Моята рецепта е според сечението на магнитопровода и търсената мощност. Всичко друго ми е на око......сечение на проводника, брой навивки и др.
Навивам 3 навивки на волт и включвам. Тогава ползвам и ухото. Меря и тока на празен ход. Ако ми хареса донавивам още 100-на навивки ако има място на макарата като оставям още един междинен извод.....получават се три извода. След това навивам и вторичната.
Сечението на магнитопровода може да ти служи за основа да определиш габаритната мощност на трафа. Грешна ти е рецептата.
Това с 3-те навивки на волт го пробвай на някой мощен топуз и пак същото на маломощно трафче, пък да видим как ще ти се получи #-o . Волт на навивка не е константа!
ПРАВИЛНОТО проектиране и изчисляване на трансформатора започва ВИНАГИ от стойността на допустимата индукция в сърцевината. Тя зависи от типа и марката на ламарината - горещовалцована и насечена на ламели за ламелните магнитопроводи или студеновалцована и разкроена на ленти за навитите, демек - тороидален, вит и разрязан, R-Core и т.н. Изборът на индукцията в магнитопровода не зависи от зададените параметри на трафа - мощност, напражения, токове. Тя е водещият параметър, с нея се започва и всякакви там "изчисления наум" често водят до едно голямо нищо. Някои изчисляват, без дори да са чували за нея.
За да започнеш подобни сметки, трябва да знаеш аджеба, каква ефективна (RMS) стойност на индукцията в сърцевината трябва да възбудиш за да не влиза трафа в режим на насищане на магнитопровода, но и в същото време да е с оптималното вложено количество меден проводник. 1,2Т - 1,7Т... колко??
Последна промяна от prasse на пон дек 22, 2025 10:24 am, променено общо 1 път.
вт ное 11, 2025 4:34 pmgogo7777 написа:
... аз му казвам "поставяне на мястото"...
Може да остане нещо в главата, демек полза ще извлечеш.
За мен има.
нед дек 21, 2025 6:57 amESPACE написа:
Дръж го включен поне 20-30мин на празен ход и тогава виж дали грее. Да затопли е нормално, да па́ри не е. :)
Да, топли но малко, така че май е ок..бръмчи малко щото сигурно като го рязах и ламелите някъде, но не е много ... :tonqe:
Незная под товар как ще е това напрежение като се изправи ще стане към 30 и нямам какво да включа, искам да направя регул. захранване евентуално..
нед дек 21, 2025 11:30 amgogo7777 написа:
Ами навивките са не 600 а 660-680 горе долу, така че по 3 се пада.., мерси за съвета!!
Трябва да видя под товар как ще е.
Интересно за мен е с този голям магнитопровод, относително голям може би каква мощност, големит магнитопровод предпоагам дава повече ток..
Николов Н. - специалист
Зависомст на мощноста от сечението на магнитопровода : P=k x S2 Р-мощност,S - сечението на квадрат, к-коефицент 1-1,5 за 50Hz.
По спомен това беше формулата.

Тема "Навит трансформатор ръчно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: