• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
съб юни 16, 2018 2:45 pmkrasi92 написа:
...пък ти с лимонтозо а пък и опит нямаш.Голяма дилема :?
За белината и лимонтозуто, го чух от една колежка. Има някаква логика, ама като не съм го правил нищо не мога да кажа. Но препарати за почистване на перални със сигурност има. Ето една статия за почистване (http://ezine.bg/tips/a-453-%D0%9A%D0%B0 ... %82%D0%B0?). Там съветват на 90 C и повечко прах веднъж на 2 месеца.
След смяната на кръстачката с такава 2-ра ръка преди 8 години пак дойде време за същия ремонт. Този път намирането се оказа доста по-проблематично. Нови кръстачки отдавна не се произвеждат, а пералните втора употреба и за части са все със счупени кръстачки. Само да отбележа, че пералнята вече е на 26 години. Ретро демек. Външния вид е безупречен. Имам и много други резервни части останали от предишния ремонт. Отдавна си е избила парите, но исках да я запазя. Да кажеш, след време, че имаш пералня на 40 години и все още работи...ехеее. Иначе си харесах Бош произведена в Полша. Тези от Германия бяха по-скъпи и с едни големи дисплеи и сума ти друга безсмислена електроника, дето няма да надживее механиката, а смяната им е много скъпа.
Тъй като не намерих кръстачка, реших да заваря сегашната. Заварката стана много здрава, но цялата кръстачка беше корозирала. Както и подозирах скоро се счупи на друго място. За да е възможно пре използването и трябва цялостно укрепване с алуминиеви пръти/ленти, които да се наварят. Много работа е и не си струва. Бях си дал срок след, който да купя Боша. Дойде време да взимам новата пералня. Кръстачки йок. По едно време излезе комплект барабан с кръстачка от по-нов модел WA 543, при това на доста изгодна цена. Знаех, че барабана е с 2 см по-голям диаметър, но не бях сигурен за другите размери. По-важното е, че обявата беше от същия квартал, където живея. Обадих се на човека и той се съгласи да я купя и ако не става да я върна. Да отбележа, че кръстачката беше като нова. Направо не е за вярване. Това е много важно, защото ако се купи здрава, но корозирала не е голям келепир. Пробвах я и о чудо, влезе в казана без зор. Оста също пасваше напълно. Единствения проблем беше, че опира в нагревателя. След кратко проучване установих, че има 2 вида нагреватели. Разликата е във формата. Другия вид е с по-рязка чупка и за да освободи място за по-голям барабан. Купих и нагревателя от същия човек и всичко си пасна. Сега пералнята пере та се кине, както казват шопите.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт дек 23, 2025 12:30 pmchocho007 написа:
... всичко си пасна. Сега пералнята пере та се кине, както казват шопите.
Браво и честито... Новите, каквито и да са, са някак краткотрайни. Особено електронните. А аз още си страдам по програмите на Перла 05 :-)
MamaMy - майстор
Имам кака едно Зануси. Програмите са му буквени като на Перлата. Ако толкоз ти е мъчно, ще ти го дам евтино защото не го ползвам. :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт дек 23, 2025 3:33 pmMamaMy написа:
Имам кака едно Зануси. Програмите са му буквени като на Перлата. Ако толкоз ти е мъчно, ще ти го дам евтино защото не го ползвам. :-D
:shock:

На Перлата избирах време, температура, центрофуга. Имаше отделно изплакване, за 3 мин. - пълни, интензивно върти със смяна на посоките, източва, центрофуга по избор. Всичко това са плюсове за който знае какво прави и си пести времето.
Ах, спомних си още убавини. Пълнеше вода колкото искам и въртеше и на сухо :-)
ESPACE - майстор
вт дек 23, 2025 6:14 pmn_a написа:
На Перлата избирах време, температура, центрофуга.
А как точно го правеше номера с времето?
fbr - майстор
вт дек 23, 2025 3:33 pmMamaMy написа:
Такова Зануси, истинско италианско и аз имам, ползва се чат-пат през лятото.
kr1100 - майстор
вт дек 23, 2025 8:01 pmESPACE написа:
вт дек 23, 2025 6:14 pmn_a написа:
На Перлата избирах време, температура, центрофуга.
А как точно го правеше номера с времето?
върти копчелъка на програматора :mrgreen:
  • 1
  • 2

Тема "Нова кръстачка за пералня GORENJE WA 513. От къде?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: