Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
batkoce - специалист
Интегралната схема lm317 има изходен ток 1,5 ампера, така че трафът вероятно има голямо презапасяване.
Направи схемата, като предвидиш възможно най добро охлаждане. В някои случаи lm317 ще загрява доста.

Теоретично такъв трансформатор трябва да даде над 13 А, ако фабрично е указано, че е 300 вата. Дори при навиването да се е получил с 60% по лош от оригинала, пак трябва да е предостатъчен за lm317...
gogo7777 - майстор
Идва момента, колко ток ще се консумира. При обявения диапазон 0-30V, без транзистори няма как да се мине.
.....прословутата "печка", за която многократно ми бе напомняно на мен :wink:
Baлepu - специалист
вт дек 23, 2025 2:11 pmbatkoce написа:
Може да погледнете с осцилоскоп формата на токовете в един такъв изправител...
Интересно предложение ... Но малко късничко ... Представи си, правил съм го в час по лаборатория и съм писал протоколи преди повече от 40 години :-D В часовете по практика правехме захранващите блокове на "Правец" и трафовете ги навивахме ръчно, броейки всяка навивка.
Не стана ясно как "капацитивният товар"(филтров кондензатор), влияе (отрицателно) на ефективната консумирана мощност? Или на коя мощност влияе отрицателно?
prasse - специалист
Колегата batkoce, вероятно има предвид "комплексен" товар. Защото товарът в случая изобщо не е чисто капацитивен, де...
Baлepu - специалист
Вероятно нещо е имал предвид ... Да речем, включваме поялник на 24V. Кога отдадената енергия от вторичната на трафа ще е повече - със или без филтров кондензатор след изправителя? Кога върху поялника ще се отдаде повече мощност?
gogo7777 - майстор
На поялника не му е нужно DC за да работи. Ще консумира толкова, колкото му отпусне Георг Ом и трансформатора разбира се..... :)
batkoce - специалист
вт дек 23, 2025 8:11 pmBaлepu написа:

Не стана ясно как "капацитивният товар"(филтров кондензатор), влияе (отрицателно) на ефективната консумирана мощност? Или на коя мощност влияе отрицателно?
Капацитивният товар е много неблагоприятен за системата трансформатор-изправител. Най-просто казано, проводниците и диодите се нагряват ненужно. Това не е някакво мое хрумване. Бил съм в екипи, където това се е наблюдавало и изучавало от много по-учени хора от мен. В книгите по токозахранване също има глава "Работа на токоизправител при капацитивен товар"...

За авторът на тази тема това сега не е толкова важно. Той няма да излиза на пазара с това устройство, освен това вероятно първото му устройство няма да е с голяма мощност...
...включваме поялник на 24V. Кога отдадената енергия от вторичната на трафа ще е повече - със или без филтров кондензатор след изправителя? Кога върху поялника ще се отдаде повече мощност?
Ако осигурим ефективно напрежение на поялника 24 волта и в двата случая мощността, отделена в поялника, естествено ще е една и съща. Но ако захраним поялника от изправител без никакъв филтър, то диодите и проводниците в трафа ще греят по малко. Аз това съм го наблюдавал и за мен няма съмнение. Може лесно да се провери...
gogo7777 - майстор
Научих нещо ново за мен.
batkoce :supz: :partyman:
Baлepu - специалист
Ще ти пратя едни идиоти дето правят ККУ-та, да ги светнеш колко вредни са устройствата им :supz:
Той трафът иначе си е чисто активен консуматор/преобразовател. И слагането на кондери бава маамата на косинуса :idea: или на синуса ...
Но ако захраним поялника от изправител без никакъв филтър, то диодите и проводниците в трафа ще греят по малко.
А ако го захраниш и без изправител, ще греят още по-малко. Вервай ми. Ама и поялникът ще грее по-малко :wink:
batkoce - специалист
вт дек 23, 2025 9:59 pmBaлepu написа:
Ще ти пратя едни идиоти дето правят ККУ-та, да ги светнеш колко вредни са устройствата им :supz:
Това не разбирам каква връзка има с тази дискусия. Споменатите хора сигурно правят уредби, които се прилагат в промишлеността, където има индуктивни товари. По предприятията, където се произвеждат токозахранващи устройства, има и други идиоти, които произвеждат PFC-та . Тези са много подобни на другите, дето правят ККУ-та и целта им е една и съща...

Освен това не е нужно да се вярва сляпо на моите приказки. Проверете. На мен се е наложило и съм проверил и не съм проверявал само аз. Участвали са и други, по-учени от мен...

Тема "Навит трансформатор ръчно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: