• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
Няма да ти каже никой. Форума да си отгледа свои специалисти, които да казват :wink:
prasse - специалист
чет дек 25, 2025 3:40 pmТрифон П.Трифонов написа:
...схема, с която всичи да са съгласни.
За да се случи това са необходими точни и ясни правила, описани в съответни нормативни документи. Към момента, не успявам да намеря в България или в EU стандарт, правилник или нарадба за безопасност при аварийно захранване на домове с преносими генератори.
Ако някой намери подобни нормативни актове, моля да сподели.

P.S. В оператора, където работя всичките (стотици) генератори, без изключение са свързани към обектите през АВР и са по схема с изолиран от земя звезден център и изведена комутируема работна неутрала. Единствено са заземени само корпусите.
Не че е едно и също по темата, де...
Последна промяна от prasse на чет дек 25, 2025 5:20 pm, променено общо 3 пъти.
Николов Н. - специалист
чет дек 25, 2025 4:47 pmgogo7777 написа:
Няма да ти каже никой. Форума да си отгледа свои специалисти, които да казват :wink:
Честито Рождество Христово.
Винаги ме е учудвал въпроса: "...не разбирам нищо от електротехника,но ми кажете как...".
Добре,някой казва,дава схема ,упътване. Оня с двете леви прави нещо е...изхода летален!
И кой е виновен,питат близките му? Самият той или далия съвета? Защото съвета може да е правилен, а може и да е неправилен.
Лично аз съм свързвал битов генератор и съм правил схема / Контакторна / с автоматично пускане и спиране ,при възстановяване на напрежението в мрежата.
Собственика извика човек от Енергото - демонстрирах му действието. Написа протокол с моите данни,подписахме го и тримата
Преди това ми поиска сертификата за правоспособност, разбира се. Въпреки ,че е не е за битови инстлации,се съгласи.
Е, още си работи тази система ,от преди някъде 20-на години.
чет дек 25, 2025 5:13 pmНиколов Н. написа:
Винаги ме е учудвал въпроса: "...не разбирам нищо от електротехника,но ми кажете как...".
Добре,някой казва,дава схема ,упътване. Оня с двете леви прави нещо е...изхода летален!
И кой е виновен,питат близките му? Самият той или далия съвета? Защото съвета може да е правилен, а може и да е неправилен.
Лично аз съм свързвал битов генератор и съм правил схема / Контакторна / с автоматично пускане и спиране ,при възстановяване на напрежението в мрежата.
Собственика извика човек от Енергото - демонстрирах му действието. Написа протокол с моите данни,подписахме го и тримата
Преди това ми поиска сертификата за правоспособност, разбира се. Въпреки ,че е не е за битови инстлации,се съгласи.
Ти си човека- чертай схемата и посочи норматвната база въз основа на която си я сътворил!
Въпросът, всъщност, е конретно за нулата в схемата.

Инструктора по стрелба не носи отговорност за пияния водолаз гръмнал съседа погрешка. Всеки със своя си кръст.
Николов Н. - специалист
Защо се чустваш задължен да изтърсиш по някоя тъпотия,след всеки мой пост? То,не че нещо нормално можеш да напишеш,разбира се!
silent - майстор
чет дек 25, 2025 5:13 pmНиколов Н. написа:
Уф само това с отговорноста за съвет даден в интернет ми иде в повече. В държавата населена с безотговорни индивиди се оказва че същите за сметка на това са свръх интернет отговорни дотам че да говорят празни приказки със съмнителни оправдания вместо да споделят решението с което се гордеят че някога са решили подобен казус.
gogo7777 - майстор
чет дек 25, 2025 5:38 pmНиколов Н. написа:
Защо се чустваш задължен да изтърсиш по някоя тъпотия,след всеки мой пост? То,не че нещо нормално можеш да напишеш,разбира се!

Амиииии, любимец си му :-D
Иначе, да,......вре се навсякъде :wink:
чет дек 25, 2025 5:38 pmНиколов Н. написа:
Защо се чуВстваш задължен да изтърсиш по някоя тъпотия,след всеки мой пост? То,не че нещо нормално можеш да напишеш,разбира се!
Ясно. Знаех, че си безполезен и сам не зная на какво се надявах.
Тръскаш тук- аз така, аз онака, а на мегданя нищо.

Гоша, пустата схема чакам, белким един юнак електричар я сподели.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет дек 25, 2025 5:53 pm, променено общо 1 път.
Николов Н. - специалист
Гого, предавам ти общият ни "приятел" - дръж! А на другия-не си заслужава отговора. Въпрос на гледна точка..
gogo7777 - майстор
Прикачен файл:
20251225_180503.jpg
Ето бре.
Ако някой не е съгласен да каже СЕГА.....или да замълчи ЗАВИНАГИ

ПП.....брейййй, вече мога да побликувам снимки :supz:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Свързване на монофазен генератор към къща,помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: