• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
prasse - специалист
Ай, че късно...
Ще чета утре... :rolleyes:
Baлepu - специалист
пет дек 26, 2025 12:44 amhidrazin написа:
... колкото повече чета, толкова повече излизат нови неща за четене... :)
С други думи "разбирам, че още страшно много неща не съм знаел" :) Сам Айнщайн в един момент бил казал: "аз знам, че нищо не знам". Казва го и днес всеки честен и любознателен човек. Потвърждавам го и аз. Даже леко се ужасявам след всяко ново научено нещо, колко малко знам ... Все пак това не ме отчайва да попивам нови знания (макар че вече малко трудно става "записването на информацията"). Споделям само за себе си. И разбирам, че някои са родени знаейки всичко :)
aleksnp - специалист
Така по-разбираемо ли е?

Прикачен файл

генератор (1).jpg
генератор (1).jpg (67.55 KиБ) Видяна 83 пъти
Последна промяна от aleksnp на съб дек 27, 2025 2:27 pm, променено общо 1 път.
Точно така съм го направил, но вчера откачих нулата. Докато не се реши как е правилно няма да я вържа.
silent - майстор
Консенсусно от неспециалист четящ общи приказки и правилна, но противоречива информация.Предлагам: Набивате си собствено земно мерите сертифицирате узаконявате . Заземявате на него контакти и генератор и се откачате от нула и фаза от енергото на генератор. Един извод оставяте и за жената за когато хвърля гръм и мълнии.
Забравих да кажа накрая пускате анкета във форума и ако няма поне квалифицирано одобрение изхвърляте генератора и стоите на свещи. Искрено се надявам след търсачите на СХЕМАТА да няма хора с лабилна психика да посегнат къю въжето.
prasse - специалист
чет дек 25, 2025 6:11 pmgogo7777 написа:
20251225_180503.jpg

Ето бре.
Ако някой не е съгласен да каже СЕГА.....или да замълчи ЗАВИНАГИ

ПП.....брейййй, вече мога да побликувам снимки :supz:
Не така бе, Гога... Ще утрепем някое човече с това свързване.
По твоята картинка, в случай на отпаднала неутрала откъм стълба на Енергото (авария) потенциалът на проводника не е привързан към нищо. Ако в същото време в къщата например е включен бойлер с пробит нагревател (класически случай!) получаваш нежелан контакт към земя през тръбите и водата в мястото на пробива. Ако пробивът е близо до това което си набедил за фаза на генератора, то този полюс ще получи потенциала на земята, а на другият край - свободния нулев проводник ще се получи опасно напрежение. Не ми се мисли, ако там работи човек в момента и иска да оправи аварията. Ако има пък оплетени жици, то този потенциал може по фазовите проводници да се появи като обратно напрежение в трафа.
Опитах се няколко пъти да го обясня на Алекс.
Не си свързвайте ГЕНЕРИРАЩИТЕ машини към PEN-проводника на Енергото!

Това са вариантите на топология на свързване при двете TN-системи при заземена къща. Първоначално приемаме заземителя за идеален. Умишлено не давам PEN-проводника на Енергото! За него трябват много размишления и обсъждане. ВНИМАНИЕ - разединяването от заземител на PEN-проводника, идващ от Енергото е много, много опасна работа и може да се получи даже смъртоносна!!!!!!
Също не са отразени и апаратите за превключване и защита. Първо да оправим топологията и контурите:

Прикачен файл

20251226_103333.jpg
gogo7777 - майстор
Стълбовете нали са заземени и занулени.
prasse - специалист
пет дек 26, 2025 10:50 amgogo7777 написа:
Стълбовете нали са заземени и занулени.
Трябва да се вземе предвид всичко. Допуснахме, че има авария - накъсани жици от вятъра, паднали клони, пиян шИфИор се е забил и съборил стълб на улицата, багер е копал някъде... Нашият проводник е скъсан, виси свободно, а другият край на въжето е паднало на земята #-o
Пък и колко от стълбовете, мислиш че са заземени? Я ела у наше село да ги броим :) :)
Baлepu - специалист
Би ли обяснил как заземяването пази в тези случаи и по-конкретно на скицата в дясно? Не от мълнии. Сложи една точка на пробив където и да е и покажи опасния и спасителния път на тока.
prasse - специалист
пет дек 26, 2025 11:33 amBaлepu написа:
Би ли обяснил как заземяването пази в тези случаи и по-конкретно на скицата в дясно? Не от мълнии. Сложи една точка на пробив където и да е и покажи опасния и спасителния път на тока.
Там е работата... :yawinkle: Никак! Спрямо точката на заземителя, този контур е "примка" :)
Казах вече в по-горните постове, ако някой очаква да протече ток на земно при авария - няма да стане!
ср дек 24, 2025 9:55 amprasse написа:
...където разстоянието от генератора до къщата е от порядъка на не повече от 10 метра и поради това нищожно разстояние всичко е заземено в една точка, а цялата система е в един затворен проводников контур? Какво се очаква в такава схема? Някога, еветнуално да протече ток на земно през заземителя ли? Никога!

Тук, освен за изравняване на потенциалите, друга защитна функция тази шина във веригата с генератора няма :)

P.S. Но спокойно можеш да разчиташ на защитните апарати в затворения контур - АП в сл. А и ДТЗ в сл. Б, както и на у-во за контрол на изолацията с функция за изключване при IT (скъпо).
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17

Тема "Свързване на монофазен генератор към къща,помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: