• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
prasse - специалист
Ясно. ОК!
Lux Æterna - специалист
съб дек 27, 2025 10:49 amgogo7777 написа:
Заземителното болтче е свързано с шукото на контакта на генератора фабрично. Жълтия проводник при щепсела е излишен.
:drinkers:
Твоята теория (за икономии) казва едно, но моята практика казва точно обратното. И ще се подкова с реален пример. На познат съм му забил повторен заземител(един единствен кол), към който бях свързал агрегата му. Но той в един момент се бил изнервил от шума и го замъкнал на края на дворното си място. Връзката направил чрез един надежден(Слава Богу) удължител. Разбира се повторния заземител е бил разкачен и си стои на мястото, но за сметка на това агрегата разполагаше с акустичен екран от две "пачки" стиропор, предвидени за изолация на къщата :wink: !

Поздрави
Baлepu - специалист
Някой би ли обяснил как това земно допринася за безопасността? Какво би могло да стане ако се прекъсне, ако не е качествено, ако го няма? Защо като "полеви" няма проблем да работи без "зануляване/заземяване" и никой не казва, че е много опасно. Как е решена безопасността на корабите и самолетите? Моля само за сериозни, конкретни отговори! Моля, който няма какво конкретно да отговори, да се въздържи от включване!
prasse - специалист
съб дек 27, 2025 1:29 pmBaлepu написа:
Някой би ли обяснил как това земно допринася за безопасността? Какво би могло да стане ако се прекъсне, ако не е качествено, ако го няма? Защо като "полеви" няма проблем да работи без "зануляване/заземяване" и никой не казва, че е много опасно. Как е решена безопасността на корабите и самолетите? Моля само за сериозни, конкретни отговори! Моля, който няма какво конкретно да отговори, да се въздържи от включване!
В тази тема: viewtopic.php?f=11&t=73356&start=100 копирах от нета една простичка картинка за което бях оплют и едва ли не предложен за разстрел, че не заземявам полюса на намотката на генератора и предлагам системата IT (сякаш съм и рекламно лице #-o ръйш ли).

Въпросът ти е правилен и е много важен!

Днес навсякъде се бият колове, заземява се, но едва ли всеки си дава сметка, че може да си докара и беля.

Ще следя с интерес!
aleksnp - специалист
Аз, земно у дома не слагам. При прекъсване на неутралата от трафопоста, комшиите се зануляват през земното и се пали захранващия кабел. Нямаше да е така, ако земните по стълбовете бяха изрядни, но не са. Лично съм присъствал, като се отрязва с флекса 2/3-ти от кола и с пет удара, земното е готово. А пък ако е отделен земен контур още по-зле - със сигурност трябва да е в норми, изпитване и т.н.т.
Последна промяна от aleksnp на съб дек 27, 2025 4:09 pm, променено общо 1 път.
mika - специалист
съб дек 27, 2025 2:30 pmprasse написа:
Въпросът ти е правилен и е много важен!
чет дек 25, 2025 10:38 pmmika написа:
чет дек 25, 2025 9:54 pmprasse написа:
Лака - полека, ще стане... :)
Ако целта е да стигнем до две фази, а дано, ама надали :wink:
Е, явно пак натам сме тръгнали.
prasse - специалист
съб дек 27, 2025 3:45 pmmika написа:
Е, явно пак натам сме тръгнали.
Колега, mika
Разбирам тънкия Ви намек и искрено се надявам той да не съдържа подигравателни нотки :)
Очевидно сте запознат с моята теза, както и аз с Вашата (от друга тема :wink: ).

Позволих си да нарисувам елементарна схема, съгласно Вашата концепция в два варианта - със заземление на къщата и без такова (да речем, че някой го е прекъснал умишлено). Свързваме го директно и с въпроса на Валери.
Според Вас (за разлика от мен), намотката на генератора трябва да се заземи - правим го на момента! Ако смятате, че нещо не е ОК за Вас на първата картинка, моля споделете го за да сме точни по-нататък в разсъжденията си.
На този етап не ни интересуват нито захранващата мрежа на ЕРП (интересува ни само и единствено генераторът), нито защитните апарати в инсталацията - приемаме, че си ги има и си вършат чудесно работата. АП-та, Релета, ДТЗ-та (за трипроводната), AFDD-та и т.н. - оборудвани сме до дупка и всичко бачка, та се къса.

И така, условието на задачата е максимално просто - имаме З неща: КЪЩА, ГЕНЕРАТОР, ЗАЗЕМИТЕЛ. Запомнете, САМО ТЕЗИ ТРИ НЕЩА са началните данни в условието на задачата и можете да творите върху тяхна основа, кавото си пожелаете. Двупроводно, трипроводно - разглеждаме ги паралелно. Трябва да захраним БЕЗОПАСНО къщата с генератора!

Можете ли да споделите, разглеждайки двете картинки, каква е разликата в степента на защита от индиректен допир при двата случая - със заземление и ТОТАЛНО без заземление?

Прикачен файл

СЪС ЗАЗЕМИТЕЛ.jpg

Прикачен файл

БЕЗ ЗАЗЕМИТЕЛ.jpg
Последна промяна от prasse на нед дек 28, 2025 12:59 am, променено общо 1 път.
MamaMy - майстор
Все пак да ти отговоря. Аз как качвам? Влизам си в профила, изтривам част от прикачените файлове и се отваря място. Просто за всеки потребител има заделено определено място от харда на сървъра.
prasse - специалист
нед дек 28, 2025 12:26 amMamaMy написа:
Все пак да ти отговоря. Аз как качвам? Влизам си в профила, изтривам част от прикачените файлове и се отваря място. Просто за всеки потребител има заделено определено място от харда на сървъра.
Много Благодаря! =D>
Коригирах поста си :)
mika - специалист
нед дек 28, 2025 12:04 amprasse написа:
Разбирам тънкия Ви намек и искрено се надявам той да не съдържа подигравателни нотки :)
Опит за шега, но явно неумесна, за което се извинявам!
нед дек 28, 2025 12:04 amprasse написа:
Ако смятате, че нещо не е ОК за Вас на първата картинка, моля споделете го за да сме точни по-нататък в разсъжденията си.
Не мисля че съм достатъчно компетентен за да се впускам в расъждения, но според мен е редно, когато се предлага система IT да не се спестяват изискванията към нея - скъпи устройства за постоянен контрол на изолацията и квалифициран персонал, който да открие първа повреда и да я отстрани.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 17

Тема "Свързване на монофазен генератор към къща,помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: