• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Baлepu - специалист
съб дек 27, 2025 3:45 pmmika написа:
чет дек 25, 2025 10:38 pmmika написа:
Ако целта е да стигнем до две фази, а дано, ама надали :wink:
Е, явно пак натам сме тръгнали.
Някой би ли обяснил основния недостатък на "двете фази"? Ще подчертая, че "фазите" са си същите - двата края на намотката на трафа/генератора са в противофаза. Разликата е, че в новото решение/правило свързваме единия край към земя. Така всичко каквото има съприкосновение със земята, придобива потенциал спрямо другия край. До тази ситуацията при "двуфазния" вариант е стига едва след евентуален пробив. Ако този пробив може да се отчете на мига и да се изключи захранването до отстраняването му, защо го правим изкуствено, нарочно, живеем с него и трупаме мерки за обезопасяване? Скъпо ... колко скъп да е уреда за контрол на изолацията пред човешкия живот? Та дори и само пред километрите мед, ДТЗ-та, колове, измервания, ненадеждни връзки ... Ако приложението стане повсеместно, търсенето - голямо, цената ще падне много бързо :idea: А лично на мен ми се струва доста елементарно решението. Свързват се и "двете фази" към корпус през достатъчно високо съпротивление. При пробив, през едното от тях ще започне да протича по-голям ток, който ще е достатъчен да задейства изключване или поне индикиране. Може да бъде въведено дублиране с друг подобен метод. В крайна сметка битуваме с "постоянен пробив" ...
prasse - специалист
нед дек 28, 2025 8:28 ammika написа:
нед дек 28, 2025 12:04 amprasse написа:
Разбирам тънкия Ви намек и искрено се надявам той да не съдържа подигравателни нотки :)
Опит за шега, но явно неумесна, за което се извинявам!
нед дек 28, 2025 12:04 amprasse написа:
Ако смятате, че нещо не е ОК за Вас на първата картинка, моля споделете го за да сме точни по-нататък в разсъжденията си.
Не мисля че съм достатъчно компетентен за да се впускам в расъждения, но според мен е редно, когато се предлага система IT да не се спестяват изискванията към нея - скъпи устройства за постоянен контрол на изолацията и квалифициран персонал, който да открие първа повреда и да я отстрани.
Благодаря, Ви! Не се смятайте за недостатъчно компетен. :)
Относно устройствата за контрола на изолацията, има такива с функция за изключване на линията. Скъпи са, за съжаление, но - Сейфти Фърст!
Между другото, гледам ги в България за около 750лв. - https://vikiwat.com/userfiles/productim ... 117155.jpg (да не се счита за реклама!!!). Мисля, че подобна цена не е толкова събаряща. Хората дават по 15 бона за плочки в банята...
mika - специалист
нед дек 28, 2025 9:05 amBaлepu написа:
:idea: А лично на мен ми се струва доста елементарно решението.
Точно това избягвам да правя. Работата ми е да спазвам установените правила, а не да си измислям свои.
Иначе всеки път ще откриваме топлата вода като в тази тема, където не може да се реши как безопасно да се свърже генератор за резервно захранване към сграда, и това при положение, че има милиони работещи генератори по света.
Baлepu - специалист
Добре, правилният начин според правилата се каза, както и в много от другите теми. Желанието ми беше да поразсъждаваме абстрактно от въпросните правила. Това нали не е забранено? Помолих ако някой може да обясни технически как заземяването пази, да го стори и всеки, който не знае, не може или не иска, да си замълчи! Няма нужда от това циклене. Хайде грамотни техници - напънете разсъдъка си и обяснете процеса, моля! Или поне не преливайте от пусто в празно с обяснението, "защото е написано така да се прави".
MamaMy - майстор
Ами помисли сам бе Валери! Като влизаш в банята нали не влизаш с гумени ботуши. Влизаш бос и стъпваш по мокрия под. Това означава, че си получил потенциала на земята. Значи всичко различно от този потенциал ако допре до тялото ти е опасно за здравето ти. Няма как като влизаш да се къпеш да се връзваш към защитен проводник, но вече си "закачен" към земята. Значи най-сигурно е всичкото до което можеш да се докоснеш да е защитено с този потенциал. По тази причина заземяват всички метални корпуси. Така при евентуална утечка ще протече ток на късо и ще прекъсне предпазителя. Елементарна логика при дву проводна инсталация. Значи късото съединение е за предпочитане пред евентуална утечка и умрял човек. При три проводната инсталация логиката е същата. Само където защитния проводник е свързан с корпусите на уредите, но не им задава потенциала, а го следи. При най-малка разлика спрямо земята изключва ДТЗ. По същата причина се следи и за протичане на ток между фаза и земно. Получава се потенциална разлика между нула и земно и ДТЗ прекъсва.
нед дек 28, 2025 5:56 pmMamaMy написа:
... По тази причина заземяват всички метални корпуси. Така при евентуална утечка ще протече ток на късо и ще прекъсне предпазителя. Елементарна логика при дву проводна инсталация...
Колко голяма, евентуалната утечка, и колко голям ток?

Да речем- иде реч за бойлера, понеже упомена баня. АП е 16А, като по учебник.
Хипотетично тока е много под 16 ампера. АП не излключва. Ще убие ли човек?
prasse - специалист
Той пита с какво ни пази заземяването точно в този случай (два дни се мъчих да качвам рисунки във форума по темата, моля погледнете ги по-горе)?
В нашият случай на затворен контур (омагьосан кръг) при авария, спасителен ток през заземителя няма да потече никога! Нооо, въпреки това, апаратите за защита при КС към корпус ще сработят.
Baлepu - специалист
MamaMy, при двупроводна инсталация казваш, че идейно се свързват всички метални части с "нулата". Аз пък не съм виждал никой, колкото и страхлив и стриктен да е да си занулява душа или батерията. Защо все пак е важно да заземим повторно при наличието на агрегат? Кога потенциалът на "нулата се повдига спрямо земя? Май при несиметрично натоварване на мрежата? В случая мрежата е разтоварена на 100%. Нейната "нула" е заземена многократно до трафото. Ток по нея не тече. Дай пример как би могъл да ѝ се повдигне потенциала спрямо пода (на баняна).
За ДТЗ ... нещо ти е убягнала идеята ... Тя следи за разлика в токове (по закона на Кирхоф). Как го измисли това с потенциалите? Да ако част от тока (повече от 30mA) тръгне към земя ... Но не поради наличие на потенциал, а поради пробив. Факт е, че почти винаги (при наличие на някакъв товар) има достатъчно (макар и нищожен) потенциал между "нула" и земя, поради което при даване на късо (като тест), ДТЗ изключва. Но не това ѝ е принципа/задачата.
На същия принцип няма проблем ДТЗ да изключи при свързан генератор и триповодна система на къща, без допълнително заземяване. Или не?
Хайде опитай пак да ме убедиш в необходимостта от "местно" заземяване при свързване на генератор.
prasse - специалист
Абсолютно против съм за заземаване на намотката!
Не разбрах, мен ли питаш?
Baлepu - специалист
Поправих се, извинявай. Ама това май не трябваше да го казваш :cool:
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Свързване на монофазен генератор към къща,помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: