съб дек 27, 2025 3:45 pmmika написа:Някой би ли обяснил основния недостатък на "двете фази"? Ще подчертая, че "фазите" са си същите - двата края на намотката на трафа/генератора са в противофаза. Разликата е, че в новото решение/правило свързваме единия край към земя. Така всичко каквото има съприкосновение със земята, придобива потенциал спрямо другия край. До тази ситуацията при "двуфазния" вариант е стига едва след евентуален пробив. Ако този пробив може да се отчете на мига и да се изключи захранването до отстраняването му, защо го правим изкуствено, нарочно, живеем с него и трупаме мерки за обезопасяване? Скъпо ... колко скъп да е уреда за контрол на изолацията пред човешкия живот? Та дори и само пред километрите мед, ДТЗ-та, колове, измервания, ненадеждни връзки ... Ако приложението стане повсеместно, търсенето - голямо, цената ще падне много бързочет дек 25, 2025 10:38 pmmika написа: Ако целта е да стигнем до две фази, а дано, ама надалиЕ, явно пак натам сме тръгнали.![]()
нед дек 28, 2025 8:28 ammika написа:Благодаря, Ви! Не се смятайте за недостатъчно компетен.нед дек 28, 2025 12:04 amprasse написа: Разбирам тънкия Ви намек и искрено се надявам той да не съдържа подигравателни ноткиОпит за шега, но явно неумесна, за което се извинявам!нед дек 28, 2025 12:04 amprasse написа: Ако смятате, че нещо не е ОК за Вас на първата картинка, моля споделете го за да сме точни по-нататък в разсъжденията си.Не мисля че съм достатъчно компетентен за да се впускам в расъждения, но според мен е редно, когато се предлага система IT да не се спестяват изискванията към нея - скъпи устройства за постоянен контрол на изолацията и квалифициран персонал, който да открие първа повреда и да я отстрани.
Относно устройствата за контрола на изолацията, има такива с функция за изключване на линията. Скъпи са, за съжаление, но - Сейфти Фърст!
Между другото, гледам ги в България за около 750лв. - https://vikiwat.com/userfiles/productim ... 117155.jpg (да не се счита за реклама!!!). Мисля, че подобна цена не е толкова събаряща. Хората дават по 15 бона за плочки в банята...