Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MamaMy - майстор
Аз повечето устройства ги ползвам като дистанционно управление. Единствено дворното осветление ми е със сценарии. Датчиците на вратите ги ползвам като безшумна аларма. Пращат ми съобщения. Иначе имам датчици за температура и влажност. Следя ги основно на телефона. Пускам една печка духалка и ел. одеало малко преди да си легна без да се качвам до спалнята. Гася и пускам всички телевизори и приемници с един преходен контакт. Мога да си включа електрическия бойлер без да се прибирам и да го чакам, както и мога да изключа почти на цялата къща тока дистанционно ако съм забравил нещо включено. Изключение ми е само осветлението и няколко контакта където е хладилника. Едното Дин е регулируем автоматичен предпазител от 1-63А с вграден мониторинг, термодатчик, реле време и защита. Отделно имам напреженова защита за цялото табло. Имам и един АП 40А на който са вързани всички външни контакти. Тях ги включвам само когато има нужда. Косачка, електрожен, циркуляр, дърворезачка. Не си позволявам много смарт екстри защото съм зависим от интернета а аз ползвам такъв 4Г от А1 и той не е много стабилен и постоянен. Няма начин да остана като в клипа. Алекса-та я мразя. Не обичам да си говоря с машинки.
floydogi - специалист
Имам Home assistant от няколко години. Работи в Proxmox на HP T610 thin client, на който имам и 2 файлови сървъра и PiHole. Почти всичко вкъщи ми е локално в Zigbee мрежа, ESPHome мрежа, като ползвам Tuya за джаджи на вилата, в мазето, и в другия ми апартамент, които не са критични. Автоматизирал съм осветление, термостатите на парното, и една ролетъчна щора за лятото, че сме с южно изложение. Предстои ми да автоматизирам алармата, и вентилацията в банята и тоалетната. За присъствие ползвам PIR датчици и mmWave сензори. Интегрирал съм и Tapo камери, както и Reolink видеозвънец.
Преди 2-3 седмици си взех рутер с Wireguard и успях да свържа с ESPHome соларната батерия на вилата през VPN, та лека полека Tuya може и да отпадне и всичко да е локално.
Та ако имате въпроси, ще помагам.

Честита Нова година!
cvetomir_77 - специалист
чет яну 01, 2026 11:34 amfloydogi написа:
Имам Home assistant от няколко години. Работи в Proxmox на HP T610 thin client, на който имам и 2 файлови сървъра и PiHole. Почти всичко вкъщи ми е локално в Zigbee мрежа, ESPHome мрежа, като ползвам Tuya за джаджи на вилата, в мазето, и в другия ми апартамент, които не са критични. Автоматизирал съм осветление, термостатите на парното, и една ролетъчна щора за лятото, че сме с южно изложение. Предстои ми да автоматизирам алармата, и вентилацията в банята и тоалетната. За присъствие ползвам PIR датчици и mmWave сензори. Интегрирал съм и Tapo камери, както и Reolink видеозвънец.
Преди 2-3 седмици си взех рутер с Wireguard и успях да свържа с ESPHome соларната батерия на вилата през VPN, та лека полека Tuya може и да отпадне и всичко да е локално.
Та ако имате въпроси, ще помагам.

Честита Нова година!
Много добро решение! Аз съм с Home Assistant също в Zigbee мрежа с контролер SLZB-06. Имам нужда от информация за ESP Home - изобщо не ми е ясно дори какво точно представлява и какъв е принципа на работа и т.н.
zz_stefanov - майстор
Със Сонофф съм, понеже с тях съм почнал.. Горе долу идеята е като при мама му., но къщата е по малка.
Ползвам сценарии на два контролера за фасадно/дворно осветление, по изгрев/залез, а за единия и ден от седмицата. Лошото е, че понякога не се изпълняват заради прекъсване на нета. Та съм им задал и изключване по час. Ще го сменям тоя доставчик, полазил ни е един друг с оптика. Устройствата са в режим на локална мрежа, но рутерът я разпада когато няма интернет. Ще му ровя настройките през лаптопа.
Казвайте дали тези могат да се управляват от локален сървър, за да не завися изцяло от наличие н нет.
Последна промяна от zz_stefanov на чет яну 01, 2026 5:15 pm, променено общо 1 път.
cvetomir_77 - специалист
чет яну 01, 2026 4:25 pmzz_stefanov написа:
Със Сонофф съм, понеже с тях съм почнал.. Горе долу идеята е като при мама му., но къщата е по малка.
Ползвам сценарии на два контролера за фасадно/дворно осветление, по изгрев/залез, а за единия и ден от седмицата. Лошото е, че понякога не се изпълняват заради прекъсване на нета. Та съм им задал и изключване по час. Ще го сменям тоя доставчик, полазил ни е един друг с оптика.
Казвайте дали тези могат да се управляват от локален сървър, за да не завися изцяло от наличие н нет.
Сподели какви са ти устройствата на Sonoff (модели), за да можем да ти дадем точни насоки. Но със сигурност за да можеш да ги управляваш локално ще трябва да инвестираш в локален сървър.

ето това с 4GB RAM например би ти свършило добра работа:

https://www.ebay.de/itm/354824321987?ch ... xMQAvD_BwE
zz_stefanov - майстор
- S60TPF преходен контакт;
- MINI2 - 2 бр.
- TH16 - с термометър и влагомер

Разполагам с UPS за около половин час работа на дребни консуматори.

Горе съм добавил че ми се разпада LAN при липса на интернет но казвате че без локален сървър няма да мине дори и да го оправя.
cvetomir_77 - специалист
чет яну 01, 2026 5:26 pmzz_stefanov написа:
- S60TPF преходен контакт;
- MINI2 - 2 бр.
- TH16 - с термометър и влагомер

Разполагам с UPS за около половин час работа на дребни консуматори.

Горе съм добавил че ми се разпада LAN при липса на интернет но казвате че без локален сървър няма да мине дори и да го оправя.
Ако използваш приложението eWelink, винаги ще имаш проблеми при прекъсване на интернета!
MamaMy - майстор
https://www.emag.bg/hyb-za-lokalno-upra ... ario_ID=52

Това няма ли да стане? Не съм голям разбирач. Ползвател съм и само добавям каквото ми трябва и се сетя.
cvetomir_77 - специалист
чет яну 01, 2026 7:00 pmMamaMy написа:
https://www.emag.bg/hyb-za-lokalno-upra ... ario_ID=52

Това няма ли да стане? Не съм голям разбирач. Ползвател съм и само добавям каквото ми трябва и се сетя.
До колкото съм запознат става, но работи основно с продукти на Sonoff. Всъщност работи и с продукти на други марки, но преди да ги закупиш трябва да потърсиш информация с кои продукти е съвместим.
floydogi - специалист
чет яну 01, 2026 1:06 pmcvetomir_77 написа:
Много добро решение! Аз съм с Home Assistant също в Zigbee мрежа с контролер SLZB-06. Имам нужда от информация за ESP Home - изобщо не ми е ясно дори какво точно представлява и какъв е принципа на работа и т.н.
[/quote]

Ами общо взето ESPHome е като операционна система за ESP8266 и ESP32 микроконтролери. Евтини са и с тях си правиш собствени сензори. Нещо като Arduino, ама не баш. Щом си се захванал с Home assistant задължително попрочети.
Повечето Sonoff устройства използват ESP и могат да се флашнат и да работят през ESPHome локално.
ESPHome може да работи и самостоятелно, но по-често се използва като добавка към Home assistant.
Още преди да се захвана с Home assistant ползвах ESP микроконтролери за датчици за температура, влажност, атмосферно налягане и т.н. Даже температурата и влажността на вилата отпреди 4 години все още я меря с едно ESP8266, което е на гола платка на открито ( под навеса де, не на дъжда ). Още работи гадта. Предава данните по MQTT на Thingspeak.com, и оттам впоследствие го направих да си ги дърпа Home assistant.
Имам климатик Panasonic Etherea (голям боклук между другото) и с едно ESP32 съм го вързал за локално управление, без това да влияе на управлението през приложението.
Имам няколко mmWave сензори LD2410, които пак с ESPHome са вързани към Home assistant. Използвам ги за сензори за присъствие вместо стандартни PIR датчици, щото в тоалетната като се закротиш съсредоточавайки се и PIRа изключва лампата.
Чета си показанията на водомерите пак с ESP32.
Както писах и преди, ползвам ESP32 за връзка по BLE с BMS на соларната батерия на вилата. Така мога да чета данните и да променям настройките от вкъщи.
Ааа, да - ESP32 има Bluetooth и го ползвам и като Bluetooth Proxy - така Home assistant чете данните от няколко Xiaomi датчици за температура и влажност, и един кантар Xiaomi.
Общо взето възможностите са стотици.

Тема "Smart Home / Home Assistant" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: