Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Djack - специалист
Не е ли рано бре? Аз още ям домати...!
ср дек 03, 2025 7:56 pmDjack написа:
Не е ли рано бре? Аз още ям домати...!
Гледай клипчето, па го и преслушай! В линка е.
hidrazin - майстор
нед яну 04, 2026 9:41 pmvlax написа:
https://trafficnews.bg/bulgaria/v-hasko ... va-365926/
Пише ... микробус. Тия няма да са карали по една опаковка за лична употреба...
:partyman:
EDIT: Установено е, че 1357 броя препарати са с произход от Турция, а количествената им стойност е 1100 литра и 100 кг.
rossenboy - специалист
За много години колеги градинари. Така и така няма какво да се прави по това време, да взема да питам като един не много работен градинар - въпреки направеното проучване не можах да се ориентирам за подходящият уред - шредер за бурени (не за трева) - поради голямо усърдие всяка година ми се получават доста добре отгледани бурени в градината (малки дървенца направо, 1 до 2 см стебла, доста твърди), които като сколасам да изкореня и разчистя и се натрупват едни камари, които няма къде да завирам вече. Изгарянето започна да става проблем (съседите се сърдят, стигало се е и до посещения от пожарната). Идеята ми е да ги смилам и разхвърлям из градината в момента на скубането и разхвърляне из градината. Четох, че нормалните шредери се задръствали с тревата и бурените и не стават. Гледах и разни импровизации с коасачки за трева използвани за нарязване на подобни треви/бурени, но ми се иска все пак нещо по-истинско ако може. Ако е и проверено в практиката , още по-добре.
MamaMy - майстор
вт яну 06, 2026 11:38 amrossenboy написа:
...Идеята ми е да ги смилам и разхвърлям из градината в момента на скубането и разхвърляне из градината.
Това по-добре не го прави. Така сам си ги разсаждаш. По-добре си направи компостер. Другия вариант е естествен шредер. Вземи си прасенце. :)
Допълвам с кокошки и кози. С първте имам невероятен опит- работят по въпроса и в момента.
С две ръце за компостера- каквото съм натрупал в него вече е на пръст и нова трева никне от него.
Последното идва да подскаже колко безмилостно жестока е борбата, както и кураж да вдъхне.
rossenboy - специалист
Компостер имам - 2/2 м, напълних го миналата година (гадните бурени не щат да се компостират, стърчат едни чекори от компостера), тази година трупам на открит компостер - бунище, ама взе да става голяма купчината вече, ще ми затрупа нужника.
Биологичните компостери не са вариант, имота е ваканционен - през повечето време ходим събота и неделя само, то и затова не смогвам да овладея плевелите - доматите и пипера са на зебло и е добре, но картофите ми таковат таковата, а всичко е на поливка и тревата расте яко.
MamaMy - майстор
Факт е, че семената на бурените са много устойчиви. Дори преминали през хранителната система на животно продължават да запазват кълняемост. Не случайно се препоръчва наторяване с угнил оборски тор. Тогава е гаранция, че каквото е имало да пониква вече е поникнало.
Това бурените не са като култивираните растения. На култивираното ти се претрепваш да му създаваш добри условия. Правиш разсад, държиш го на светло и на топло. Ториш го, поливаш го, плевиш го да не му взимат други от манджата и накрая 70% кълняемост. Бурена една семка изсрана от гарга на гол камък и се хваща задължително. Направо се чудя на тези генетици защо не направят троскот раждащ домати , краставици, пипер... Ще стане супер. Ще се налага да се коси постоянно тревата край пътя защото накъдето да се обърнеш, салата. На някой хора постоянно ще им се пие :lol:

Трябва да завъдиш в компостера калифорнийски червеи! Хем ще ускорят процеса, хем ще имаш винаги под ръка стръв :lol:
Студена стая, светлина... Надявам се да не са повреди докато дойде време да излиза навън, някъде към средата на Март. Даже пресаждах, тези които са в саксиите.
Докато се обърнем, Коледа, Нова година, празници и дошъл ред да се посяват новите семена.
Ей го Февруари къде е.

Прикачен файл

viber_изображение_2026-01-03_10-49-18-524.jpg

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: