Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
cvetomir_77 - специалист
пет яну 02, 2026 9:09 pmLisko написа:
Моля споделяйте идеи за автоматизации в къщи. Дори да не сте ги правили.
Чета темата и засега не мога да измисля какво бих искал да автоматизирам.
Ето ти няколко примера и от мен:

При отваряне на прозорец или врата за проветряване (повече от 30 сек) автоматично се изключват термостатите на радиаторите.
При натискане на бутона на звънеца получавам съобщение на телефона придружено със снимка на човека който чака пред вратата (предстои да го направя в скоро време).
Сензора за движение в коридора ми задейства осветлението само от залез до изгрев.
LED осветлението в хола се включва автоматично 15 мин след залез и изключва в 23:00 часа.
Всички коледни лампички в двора се включват 30 мин след залез и изключват 30 мин преди изгрев и това само от 01.12. до 31.01.
При падане на влажността на земята в градината под 65% се включва определена помпа в зависимост през деня или през нощта трябва да се полива - топла вода от цистерната или студена вода от кладенеца и капковото полива градината 3 часа.
Българин изобрети „смарт“ бидон за кисело зеле – TechNews.bg https://share.google/E4544nboceAJFK9C7
zz_stefanov - майстор
Че то в нашия форум имаше колега дето се хвалеше, че си контролира процеса на втасване с контролер и нагревател за рибки.
cvetomir_77 - специалист
пон яну 05, 2026 12:59 pmТрифон П.Трифонов написа:
Българин изобрети „смарт“ бидон за кисело зеле – TechNews.bg https://share.google/E4544nboceAJFK9C7
Малко не го е доизпипал :-D. Забравил е да добави помпа със смарт контакт и автоматизация за претакане на зелето :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
inspo - майстор
И аз ползвам smart life(tuya) и освен контакти, термометри,датчици за врати, пожар, наводнения
. Имам и една много полезна въшка която се командва през интернет. Дистанционно за уреди без wifi.
Освен, че може да се пускат телевизори, климатици и др. с инфрачервени дистанционни. Самото смарт дистанционно чете кодовете на дистанционните и примерно ако имаш устройство което искаш да командваш отдалечено през интернет, но то липсва в списъка с устройствата които поддържа tuya. Може да му се сканират кодовете и да се добави в tuya

Прикачен файл

Screenshot_2026-01-05-19-23-14-156_com.alibaba.aliexpresshd.png
resistbody - майстор
Аз карам НА на мини компютър с Proxmox (linux сървър), много по-добре е от малинката която ползвах преди...
Основно ползвам устройства на шели, но имам и други китайци... реално не съм автоматизирал нищо, просто го ползвам за мониторинг на темопомпата, бойлера и температури, защото записва през 10 секунди ли колкото е там, не средно за час както е на приложението на шели...

Тема "Smart Home / Home Assistant" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: