Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
jelo - помощник
Благодаря много! Нахлуха ми разни неще в главата :)
Master_Kenobi - V.I.P.
jelo написа:
Благодаря много! Нахлуха ми разни неще в главата :)
Дано едно от тях е това да се откажеш овреме от идеята за тавана. фани молива и смятай малко...

Изолирай си стените и друго не ти трябва.
panalov - специалист
Между другото съм живял в подобен апартамент и не мисля че се отплява трудно.Като се има предвид че дограмата беше много захабена.Усещането е по различно така ,че падкрепям Мастера
Petyr - специалист
И аз съм за запазване на височината. Етажа над теб отоплява ли се? Ако искаш икономия на енергия може да го свалиш до 3 метра, като сложиш над гипсокартона пароизолация, а над нея 20 см вата.
С новата дограма си намалил инфилтрацията (обмяната на въздух), и е добре помещението да е с по-голям обем, а да не говорим, че 3 метра отварят много стаята.
Takezo Sensey - модератор
Master_Kenobi написа:
Дано едно от тях е това да се откажеш овреме от идеята за тавана. фани молива и смятай малко...

Изолирай си стените и друго не ти трябва.
Ще си позволя да ползвам цитата на Кеноби :-D

Въпреки всичко все пак темата е в "Окачени тавани", и питането бе за таван...

С'я откъдето и да го 'фане молива, лицето на четирите стени сумарно ще е поне 2-3-4 пъти го голямо от площа на тавана :wink: дори и при една или две външни стени стени, на които се препоръчва да има изолация . :wink:
При цени на квадрат като себестойност на излолация с :
вътрешна, от картон и вата 5 см. - 10-11-12 лв.
външна, EPS с 5 см. ( друга тема е, че минимума е 8 см) 17-18 лв. квадрат, кое е по изгодно ( не ми отговаряйте, че съсипахме темата )

Пък и пича може да си иска таван и от естетическа гледна точка !
Petyr написа:
И аз съм за запазване на височината. Етажа над теб отоплява ли се? Ако искаш икономия на енергия може да го свалиш до 3 метра, като сложиш над гипсокартона пароизолация, а над нея 20 см вата.
С новата дограма си намалил инфилтрацията (обмяната на въздух), и е добре помещението да е с по-голям обем, а да не говорим, че 3 метра отварят много стаята.
Т'ва с прословутата пароизолация може и да го пропуснеш ...попитай картонджиите в сайта колко от тях са слагали...не повече от 2%...

А тези 20 сантима вата :shock: ...са си нЕк'во супер презастваховане , ама откъдето и да го погледнеш :roll:

С другото в поста на Petyr съм съгласен .
Master_Kenobi - V.I.P.
takezo написа:
Въпреки всичко все пак темата е в "Окачени тавани", и питането бе за таван...
Да, питането е за таван, но като видиш, че някои неща се правят самоцелно, без смисъл, по заблуда и приличат повече на глупости (мое мнение), няма как да не дадеш и друго мнение, нали. За това е форум.

Освен това, не сравнявай стойността на изолацията с тая на тавана, защото човека каза, че така или иначе изолация на стените е предвидена да се прави. Не го ли прочете горе?
После питах за естетическите мотиви, но се каза само за отоплението. Аз съм живял в апартамент висок 300 см. и дори в помещение 3 х 3,5 м усещането е добро - простор... Но това са индивидулни усещения...

Предложих му хване молива и да сметне (още на първа страница) за колко сезона ще му се изплати "инвестицията" от снижения таван.
Е, да сметката е сложна и относителна, но нека грубо я направим:
16 кв.м х 3,25 м = 52 куб.м. Снижения таван ще намали кубатурата, преко сили със 7-8 кубика, което е 13-15% от общия обем.
Дори да приемам, че с толкова процента ще се намали и сметката (а аз мисля, че тя ще се намали по-малко от 13-15%)... колко да е тая сметка за отоплението на стаята? 50-60 лв./мес.?! Или?! Толко ше някъде на макс...
Тва прави по 7-8 лв. на месец или 20-30 лв. на сезон... Нататък друг да смята!
Дори и тези числа в момента да не са верни, ще станат верни, ако се изолират стените.

Е, аз разбира се не мога да спра никой, който е решил да са кара по системата Набутай се сам. Но реших да му кажа и друго мнение...
Matchless - специалист
Ако приемем,че външните стени са по 4 метра то квадратурата им е 2*4*3,25=26 кв.м .От общата квадратура като извадим прозорците остават 20 кв. м външни стени който ще се изолират.Тавана ако падне с 25 см имаме 4 стени по 4 метра грубо казано или освен 16кв.м. изолиран таван има и 4кв. м изолирани стени и около 4 кубика въздушен слой който не топли.В високите помещения най много се губи топлина от тавана и горната част от стените ,защото там е и най-топлия въздушен слой.Освен това с тавана по бързо ще се затопля помещението,ако не е постоянно обитаемо,спалня да кажем,може да предпочете по бързо да се стопля отколкото да има малко по малко топлинни загуби.Освен това takezo е прав...щом човека има контретно питане как да го направи,значи е обмислил вариантите и вече се е спрял на този,с други думи едва ли ще си промени решението:)
Takezo Sensey - модератор
По повод сметките на Кеноби ...
jelo написа:
Прозорците ги поръчахме такива, защото трябваше да остане фасона на къщата, която е построена през 1927 г. и искам да запаза архитектурата.
Предложението ти за външна изолация "на парче" ( с'я очаквам да чуя "кой е казал на парче") , едва ли е с по нисък бюджет от един окачен таван за 16 квадрата и груба цена от 350-400 лв. при това с труд !Все пак става дума за къща и изолация на парче ще има същия ефект колкото и без нея :roll:

Каква изолация ще има външно за 350-400 лв. :? 8-10 квадрата или да мине само около прозорците :idea:

Да не говорим, че за запазване на архитектурата ще му изисква пъти повече средства !
Последна промяна от Takezo Sensey на чет фев 12, 2009 8:13 pm, променено общо 1 път.
Master_Kenobi - V.I.P.
По съжденията на takezo...
Че кой е казал ВЪНШНА изолация?! :? Вътрешната не я харесвам, ама като е неизбежна...

Освен това, кой знае защо, пак си пропуснал тоя диалог:
Master_Kenobi написа:
Втори път: Има ли топлоизолация на стените?
jelo написа:
Все още няма, но е предвидено и това.
Изолация така или иначе ще се прави и не знам защо поставяш въпроса или - или? Или таван, или изолация...
jelo - помощник
Благодаря на всички
Домсъвета ще се събере и ще умува по въпросите :)

Тема "Съвет за окачен таван на две нива" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: