• 1
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон яну 20, 2025 11:34 pmRado76 написа:
Здравейте, имам изградена отоплителна система с един цол тръби и искам да добавя буферен съд. Имам един стар бойлер който е на половин цол. Ще повлияе ли значително на потока в системата ако го включа последователно?
Не
шоп - майстор
Здравейте, имам изградена отоплителна система с един цол тръби и искам да добавя буферен съд. Имам един стар бойлер който е на половин цол. Ще повлияе ли значително на потока в системата ако го включа последователно?
Да!

Завари му два нипела или две муфи на 1" и си го ползвай.
Rado76 - помощник
вт яну 21, 2025 6:17 amшоп написа:
Да!

Завари му два нипела или две муфи на 1" и си го ползвай.
Да ме насочиш кой може да ги завари, от София съм.
шоп - майстор
[/quote]
[/quote]

Има много заварчици в Сф, отвори базар.бг или олх и потърси.
Аз преди да си купя аргон ползвах услуги от заварчици на Ботевградско шосе, в Абдовица и на територията на ВиК на академик Белов между Горубляне и Младост 3.
Rado76 - помощник
вт яну 21, 2025 11:01 amшоп написа:
[/quote]

Има много заварчици в Сф, отвори базар.бг или олх и потърси.
Аз преди да си купя аргон ползвах услуги от заварчици на Ботевградско шосе, в Абдовица и на територията на ВиК на академик Белов между Горубляне и Младост 3.
[/quote]

Питам защото това ми се струва по-сложно малко и някой заварчик който го е правил и има опит.
шоп - майстор
Пратих ти телефон на лично съобщение.
Rakeem - напреднал
Да разлая кучетата с една схема за два буфера в нещо като серия.
Идеята е проста, освен хидравлично разделяне, да се постигне и термично(стратификация), и до някаква степен по-директен топлообмен между ТП и инсталацията, байпасът ще изравнява евентуални разлики в дебитите на помпите и в двете посоки. Освен това, нагревател само в горния буфер ще работи по-ефективно.
Пък и времето е лошо и какво друго да прави човек в неделя, освен да мисли схеми. :roll:
Прикачен файл:
буфер.jpg
буфер.jpg (54.23 KиБ) Видяна 98 пъти
Нагревател и ефективно в система с термопомпа?!!!

Който иска да лае, хаха- неделя, ден за.......
Rakeem - напреднал
Нагревателят е неминуема часто от инсталацията с ТП.
Все пак е хубаво да имаш някакъв бекъп при екстремно ниски температури или евентуален проблем с ТП.
Имаш ли да кажеш нещо смислено по идеята или просто отчиташ точки(не знам да се плаща за брой мнения).
нед яну 11, 2026 5:28 pmRakeem написа:
Нагревателят е неминуема часто от инсталацията с ТП....
Няма такова нещо, къде го прочете? Възможна, но чак неминуема!
нед яну 11, 2026 5:28 pmRakeem написа:
...Имаш ли да кажеш нещо смислено по идеята или просто отчиташ точки(не знам да се плаща за брой мнения).
Може да приемеш че ми плащат, независимо дали ти харесват мненията ми.

Бекъп, при липсата на същият енергоизточник е......

Подсказвам- газов котел (прекрасно работи с инверторен UPS, или малък генератор), кюмбе...Пелетарника също, с подходящ акумулатор, естествено.
  • 1
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: