Най - вълнуващия въпрос зимно време.
За крановете на снимката – те са затворени, защото снимките са правени в момента, в който откачихме първия котел (с него имахме проблем и до палене така и не се стигна). Сега всичко е свързано и крановете са отворени.
Относно температурата – за 12-15 часа работа в стаите стана добре и се стопли. Големият ми проблем не е в това дали котелът може да стопли къщата, а във факта, че вентилът отваря към радиаторите чак след 4 часа работа. Притеснява ме това огромно забавяне при старта. Нормално ли е да отнема толкова време, докато завърти водата към системата, и защо щом котелът намали мощността, радиаторите започват да изстиват долу, а тръбата към тях става хладна?

Благодаря за съветите Калин. Наясно съм, че без изолация и при нетемперирана къща разходът ще е голям – не очаквам чудеса, а по-скоро търся начин системата да заработи автономно.
За циркулацията: Точно това ме притеснява – че радиаторите изстиват долу. Помпата е Grundfos 25-40 (4 метра напор)откачена е от стара система преди време, само нея не съм купувал нова. Възможно ли е тя да е малка за 10 радиатора и дебели тръби и затова да няма сила да превърти водата бързо?
За системата: Всичко е чисто ново – котел, горелка, радиатори и тръби. Не са работили на друг източник преди това,освен помпата.

За настройките: Ще пробвам предложените 10-5-0 и ще вдигна котела на 80, а помпата на 65. Въпросът ми е, при тези 80 градуса на котела, няма ли опасност той да влезе в прегряване и да изгасне принудително, ако достигне зададената граница?
До тук "виждам" само един проблем- инсталацията не е балансирана, тоест, не са монтирани секретни вентили, вероятно, а ако са, то никой не си е направил трудът да ги понагласи. Едва ли?! По скоро ги няма.
А термоглави има ли монтирани, или ?!
Напълно нормално е радиаторите да изстиват отдолу нагоре, както и да се загреят само на педя, в горната част........'сякак може.

Основно "проблемите" са поради незнание кое как работи и излишни притеснение. Това разбирам от дългото но оскъдно описание.

Отопление с котел на твърдо гориво е тромаво като парен локомотив. Не може да очакваш, че като запалиш за два часа, при изстинал дом, нещата ще са цветя и рози.
Ако вече къщата е поела топлина, да, може да се ползват часовите графици, но при една адекватна на топлозагубите отоплителна инсталация точно в разгара на сезона, при такива отрицателни температури........не го разбирам това.

пп. Не, не отваря след 4ч работа, залагам си едната глава!
След 4ч се е позатоплила къщата, термоглавите са попритворили, радиаторите съвсем нормално са започнали престъпно да охладняват, а към котела се е върнала вече по топла вода.

Всички притеснения са от незнание!
вт яну 13, 2026 10:42 amkalin72 написа:
Аз си мисля, че искате с трици маймуни да ловите - няма как да имате икономия, при положение, че къщата не е темперирана, и не е изолирана - Трифон правилно пита каква е температурата в стаите, но и факта, че радиаторите са студени от половината надолу значи недостатъчна циркулация. Също така, да разбираме ли, че всичко е ново - цялата система, радиатори, тръби, помпи? Или вече е работила на друг източник на топлина?
Оставете котела на 80 градуса, помпата на 65 градуса. Оставете настройките на 10-5-0. Сложете си и стаен термостат, за по-голям комфорт.
Позволявам си корекция.
Помпата настроена малко под температурата на трипътния. Инак ще "подскача" горкия като кенгуру!
58 градуса примерно.
kalin72 - майстор
Ами да обясня как е при мен. Термостата гаси котела в 00:00, ама той така или иначе си е спрял по температура на помещението още в 23 часа. От тогава до 5:00 сутрин няма топло - температурата в къщата е паднала от 23-24 градуса на 21-22 градуса, това е сега, в тези студове, вън от седмица време сутрин е минус 10, минус 6 градуса. В 5:00 пали, и моят Ладомат, което е като твоя термовинтил трипътник, ама с помпа, пуска топлината към радиаторите в 5:30. Та, както и Трифон отбеляза, няма начин да са 4 часа....по-скоро настройките на горелката оправи, и там квото каза Трифон.
Трипътният антикондензен вентил отваря точно в момента в който котела се затопли до температура на сработване на термоелемента- 60 градуса в този случай.
Отваря съвсем малко, защото навлязлата студена вода го охлажда- напълно естествено е.
Ще отвори напълно чак тогава, котато връщащата се вода, от радиаторите към котела, стане 60 градуса!
Кога ще стане това бре 'ора?!!!
При -67 градуса навън вероятно! Чак тогава ще се наложи подаване 80 градуса, връщане 60, при съвсем коректно оразмерена, спрямо къщата, отоплителна инсталация като цяло- сметнати топлозагуби, мощност котел, размер/мощност отоплителни тела......
n.ganev - майстор
Я виж ти каква темичка се е заформила!!! Много се е появило за четене баси
вт яну 13, 2026 11:45 amn.ganev написа:
Я виж ти каква темичка се е заформила!!! Много се е появило за четене баси
Скрихте се спецовете и мат'ряла се е понатрупал.
За много години, Брат Ганев!
n.ganev - майстор
Да сме здрави!
вт яну 13, 2026 11:51 amn.ganev написа:
Да сме здрави!
Дай боже!
Благодаря за коментара, макар и малко критичен. Искам да уточня за описанието – може да е оскъдно откъм технически термини, защото наистина нямам опит с тези системи, но се опитах да опиша ситуацията както я видях, за да ме разберете правилно.

Секретни вентили,има ги на всеки радиатор (както на снимката), но са отворени докрай.
Прикачен файл:
вентил.jpg
вентил.jpg (106.95 KиБ) Видяна 45 пъти

Има и термоглави.От общо 10 радиатора, 8 са с термоглави и 2 са без (в банята и коридора). При вчерашното палене бях отворил всички термоглави докрай още от самото начало.

Забавянето при тръгване.Основното ми притеснение е, че през тези 4 часа не всички радиаторите реално започнаха да загряват. Тръбата, която връща водата от стаите към трипътния вентил, стоеше напълно хладна през цялото това време. Помпата работеше на 3-та степен, но изглеждаше така, сякаш топлата вода просто не напуска котела, за да отиде към къщата. Не ми прилича на бавно стопляне на стаите, а по-скоро на това, че водата изобщо не тръгва по тръбите с часове.

Пиша тук точно затова – да разбера от хора с опит дали това е нормално поведение за нова система или има нещо, което трябва да се нагласи по помпата или байпаса, за да не се чака толкова.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: