• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valmar.2 - напреднал
Здравейте на всички.Имам едно питане.В КЪЩА НА СЕЛО ИСКАМ ДА ПУСНА НОВА ЕЛ.ИНСТАЛАЦИЯ.До старото табло идва кабел 4 мм2. и има само 2 бушона.,като единия е главен ,а на другия е вързано всичко . ИМАМ изкаран кабел от единия бушон който е 4мм2.
Може ли да сложа друго табло с поне 4 предпазителя ,който да вържа на изкарания от старото табло кабел и какви ампери предпазители да сложа .
rendo - специалист
Нека не измисляме - измисленото

Ел мрежата в дома се разделя на кръгове - най често те са такива:
Главен прекъсвач
контакти
осветление
осилени контатки
бойлер

........................................
За текущата ти мрежа нищо не може да се каже - трябва да се прозвъни кабела да се види къде ходи и какво храни.
Следователно ще можеш да разбереш какво имаш и какво още трябва да направиш
zoro1 - специалист
При условие че са ти разделени кръговете да както е постнал колегата
Иначе на село е една каша...Има отделни 2 бр предпазители за силови инструменти -циркуляр ,ярмомелачка,за работилиницата/електрожен флекс,компресор/и другия за бойлера и готварската печка.
valmar.2 - напреднал
Старата инсталация ще я прекъсна и няма да я използвам . ЩЕ пусна нови кабели.Въпроса ми беше дали мога на изх.кабел 4 мм2 да сложа ново табло,на което да сложа главен предпазител42 А или 50А и 3 бр 25А и за осветление един 16А .Дали ще издържи натоварване от 7-8kw
plamen6100 - специалист
Ако имаш възможност смени си 4мм2. Ако ти е късо трасето 6мм2 ти е достатъчен, в др.случай си пусни 10мм2, и използвай 3-жилни кабели -
няма да ти се ускапи кой-знай колко, правиш го за себе си все пак
valmar.2 - напреднал
[quote="plamen6100"]Ако имаш възможност смени си 4мм2. Ако ти е късо трасето 6мм2 ти е достатъчен, в др.случай си пусни 10мм2, и използвай 3-жилни кабели -
няма да ти се ускапи кой-знай колко, правиш го за себе си все пак[/q

uote]

ДА ,но за да го сменя трябва да викна енергото да ми пуснат по дебел.
ТАКА,ЧЕ ОСТАВА 4ММ2.ЩЕ ИЗДЪРЖИ ЛИ
todor_velikov - специалист
да 4 кв ще издържи ,можеш за главен да сложиш 63А,и другите 3 -да са по 25А,
sasooooooooo - "специалист"
Е, нека да не палим на човека инсталацията! 4мм2 за 8кВ мощност си е направо престъпление. Тук не говорим за метър, а предполагаеми поне 10м. Пламен го каза вече - минимум 6мм2.
4мм2 би издържал до 5-6кВ, при 10 метра.
plamen6100 - специалист
8 kW si e 36-37A /при 220V/
4мм2 до 32 - 34А при нормална вътрешна и работна температура на проводника, ти сам си реши дали да го оставиш.
Що се отнася зя енергото - кабела си го пускаш ти а не те, попълваш си една молба само и идват да те скачат/най-много да си платиш някоя символична измислена от тях таксичка/
Justy - майстор
valmar.2 първо дай товарите, после ще даваме акъл :wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "подмяна на ел.табло в селска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: