Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
galin56 - специалист
Същия проблем имам. Долен награвател сменян няколко пъти, горен нито веднъж. И стигнах до извода, че точно изолацията на ламарината под награвателя е причината. Горния си е свободно монтиран вътре във фурната и си работи без проблем. Долния най-вероятно се задушава от разпадналата се вата, на места леко се допира в нея, там се задушава, вдига много висока темперетура и прегаря. Сега ровя в нета за някаква нова изолационна подложка, че пък хептем без никаква може да се стопи шкафа вероятно, въпреки че на места вече няма парчета от нея и проблем няма. Сега идеята ми е да изрина всичката вата, която се е разпиляла заради разпадналото се фолио и да търся някаква подложка. Някой ако се сеща от какво може да се направи подложка може да предложи. Защото ако и сега не се получи отива на нова фурна, въпреки, че тази освен този проблем с долния нагревател и изолацията под него, всичко друго си е в добро състояние и си работи.
chapara - майстор
Така стават пожарите. За другото се сещаш. Нямаш нужда да ти четат ,,конско".
kr1100 - майстор
пон яну 12, 2026 11:35 amgalin56 написа:
... Сега идеята ми е да изрина всичката вата, която се е разпиляла заради разпадналото се фолио и да търся някаква подложка. Някой ако се сеща от какво може да се направи подложка може да предложи. Защото ако и сега не се получи отива на нова фурна, въпреки, че тази освен този проблем с долния нагревател и изолацията под него, всичко друго си е в добро състояние и си работи.
Долна изолация - твърд картон керамичен / започва от 800 гр.Ц испански, френски, до 1150 сръбски, но май го спряха. Има от 2-10 мм дебелина 1х1м .1 картон 3 или 4мм дебелина ье е достатъчен за двойно/тройна изолация.Реже се с макетен нож.
Инфо за тел на лични./ аз не съм в играта/
Ако беше от Варна щях да ти подаря базалтови твърди картони/
galin56 - специалист
вт яну 13, 2026 7:12 pmkr1100 написа:
пон яну 12, 2026 11:35 amgalin56 написа:
... Сега идеята ми е да изрина всичката вата, която се е разпиляла заради разпадналото се фолио и да търся някаква подложка. Някой ако се сеща от какво може да се направи подложка може да предложи. Защото ако и сега не се получи отива на нова фурна, въпреки, че тази освен този проблем с долния нагревател и изолацията под него, всичко друго си е в добро състояние и си работи.
Долна изолация - твърд картон керамичен / започва от 800 гр.Ц испански, френски, до 1150 сръбски, но май го спряха. Има от 2-10 мм дебелина 1х1м .1 картон 3 или 4мм дебелина ье е достатъчен за двойно/тройна изолация.Реже се с макетен нож.
Инфо за тел на лични./ аз не съм в играта/
Ако беше от Варна щях да ти подаря базалтови твърди картони/
Купих вата за камина, изринах всичката вата около нагревателя и между него и долната ламарина сега е свободно. Сложих фурната върху ватата за камината, отстрани изолацията на фурната си е непокътната. Оня ден пекох 3 часа с новия долен нагревател, пипах постоянно плота под фурната дали се е нагрял, не мина 35-40 градуса на пипане, не съм пипал преди, но според мен си е ОК. Сега остава да видим колко време ще изкара в работещ режим. Надявам се по този начин да поработи поне година, че ако пак изгори долен нагревател след няколко печения отивам и купувам направо нова фурна.
kozl - майстор
Съдейки по собствени фурни и подмяна на нагреватели, пренебрегвам причината за повреда на нагревател да е от термо изолацията.
По-вероятно според мен е от качеството на материала на нагревателя.
galin56 - специалист
пон яну 19, 2026 7:55 amkozl написа:
Съдейки по собствени фурни и подмяна на нагреватели, пренебрегвам причината за повреда на нагревател да е от термо изолацията.
По-вероятно според мен е от качеството на материала на нагревателя.
Ми не знам , така си го обяснявам аз, че горяха заради ватата. То буквално ватата беше разпиляна около и върху него. Сменях 2-3 пъти нагревателя и след няколко печения жената вика, че пак отдолу не пече. Сега направих последен опит да я спася тази вградена фурна с още един нагревател за 30 лв и вата за камина за 10лв. Сега около нагревателя си има нормален въздушен джоб, плота отдолу си е изолиран, не се напича. Остава да видим по този начин колко ще изкара. Зарекъл съм се ако пак бързо изгори повече да не се занимавам с нея.
pipilica - майстор
На моята фурна също съм сменил ватата щото като сменях нагревателите и се разпадна та сложих е такава
https://www.masterhaus.bg/bg/product/20 ... 0-h-1200mm
Линка е информативен, не помня от къде я взех.
Вече няколко години няма проблеми.

Тема "Изолация на фурна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: