Най - вълнуващия въпрос зимно време.
r3spawn - напреднал
Не знаех, че този колектор е от такова значение, затова не съм го споменавал досега. Човекът, който инсталира системата, се занимава с това от 20 години тук в района. Репутацията му е много добра – правил е отопление на поне 10 души, които познавам лично, и досега никой не се е оплаквал от проблеми. Явно при мен комбинацията от 10 радиатора, термоглави и трипътен вентил се оказа по-специфична.

Майсторът предложи да махаме вентила точно с идеята да „отпуши“ помпата, но аз не искам да рискувам живота на котела с конденз. Затова се спряхме на варианта на Лазар. Според теб, при тези несъразмерни тръби и този импровизиран колектор, една втора помпа (Wilo 25/40 или Grundfos 25/40 ако ги разменя двете) ще успее ли да създаде нужния дебит? Ще свърши ли работа това разделяне на кръговете, за да започнат радиаторите най-накрая да топлят и долу и да стане по-бързо затолянето в къщата, а не само в горната част първите няколко часа от запалването.
Прикачен файл:
колектори1.jpg
Прикачен файл:
колектори2.jpg
Прикачен файл:
колектори3.jpg
Прикачен файл:
колектори4.jpg
speka_rs - майстор
[/quote]
Колега, как ще коментираш ситуацията когато термостатния патрон го няма (вече отработено), крана на байпаса е затворен и въпреки всичко подобрение няма?
Обясни това! Беше основното, пропусна го, избра да пишеш по другото. Така ще ти е по-лесно.
[/quote]

Малка (уморена) помпа и тънки тръби около котела и колектора, което съм и написал преди да почнем разговора с теб.
r3spawn - напреднал
Дано водопроводчика се е досетил като махат патрона да затвори крана над трипътния термовентил!
[/quote]

След като извадихме патрона и запалихме без него,отначало беше полупритворен,по едно време го затворихме и накрая го отворихме напълно,без патрона може би с 1-2 часа се затопли по-бързо от колкото с него.Не мога да кажа точно със сигурност колко време как е работил,но знам че беше напълно отворен.На другия ден като реших да го върна на мястото патрона във вентила,помня завъртях крана,за да спра водата към вентила.
r3spawn - напреднал
пет яну 16, 2026 4:57 pmr3spawn написа:
Дано водопроводчика се е досетил като махат патрона да затвори крана над трипътния термовентил!
След като извадихме патрона и запалихме без него,отначало беше полупритворен,по едно време го затворихме и накрая го отворихме напълно,без патрона може би с 1-2 часа се затопли по-бързо от колкото с него.Не мога да кажа точно със сигурност колко време как е работил,но знам че беше напълно отворен.На другия ден като реших да го върна на мястото патрона във вентила,помня завъртях крана,за да спра водата към вентила.
[/quote]

Момчета, искам да направя една корекция и да ви помоля за извинение, че ви подведох в предния пост. Допуснах грешка, като казах, че кранът на байпаса е бил отворен – всъщност той си беше затворен през цялото време. Спрях само другите два крана (на входа и изхода), за да мога да върна термопатрона на мястото му
пет яну 16, 2026 4:54 pmspeka_rs написа:

Малка (уморена) помпа и тънки тръби около котела и колектора, което съм и написал преди да почнем разговора с теб.
"Колега" Тази помпа, на първа скорост- 1, е повече от достатъчна да "разтовари" котел 20 kW.
Прилича ми да е съвсем свежа.
Не го пиша заради теб а за другите които четат.
fbr - майстор
Тази помпа не може да осигури нужния поток през радиаторите, тъй като, първо: няма нужния напор, и второ: част от напора се байпасира през постоянноотворения малък кръг на трипътния вентил. Термопатрона на колко градуса е на този вентил. На какви градуси е настроен котела.
gogo7777 - майстор
пет яну 16, 2026 4:44 pmТрифон П.Трифонов написа:
- "колекторът" не е проблем.
- тръбите са несъразмерни защото така трябва.
- изводите са толкова, колкото са необходими за съответният брой кръгове/консуматори.

Колектора е проблем, както и тръболяка обслужващ помпата. За да има циркулация трябва тези три неща да се максилизират.

ПП....тези помпи са циркулационни, не са напорни :wink:
Последна промяна от gogo7777 на пет яну 16, 2026 5:47 pm, променено общо 1 път.
пет яну 16, 2026 5:38 pmgogo7777 написа:

Колектора е проблем, както и тръболяка обслужващ помпата. За да има циркулация трябва тези три неща да се максилизират.
Колко?

Какъв трябва да е дебита през водната риза и диаметър тръби които ще го осигурят?
r3spawn - напреднал
пет яну 16, 2026 5:35 pmfbr написа:
Тази помпа не може да осигури нужния поток през радиаторите, тъй като, първо: няма нужния напор, и второ: част от напора се байпасира през постоянноотворения малък кръг на трипътния вентил. Термопатрона на колко градуса е на този вентил. На какви градуси е настроен котела.
Термопатронът е на 60. Изчетох доста теми и се консултирах с хора от форума, затова прецених, че това е по-добрият вариант от по-нискотемпературните патрони, за да пазя котела.Самият котел е настроен да поддържа 77, а помпата е нагласена да тръгва на 65.

Гого какво предлагаш :/
gogo7777 - майстор
пет яну 16, 2026 5:45 pmТрифон П.Трифонов написа:
Колко?

Какъв трябва да е дебита през водната риза и диаметър тръби които ще го осигурят?
Зависи от котела

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: