• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
molt - специалист
Здравейте имам камина Грейко бижу дизайн 16.От нея до комина има 1 метър неръждавейка и две дъги.От там зидан с единични вътрешен комин на двуетажна къща.С вътрешен отвор около 30х40см. .
От тази зима имам камината 02.10.2025г. е първият пуск и температура в комина на 3 степен беше до 120 ама максимум обикновенно 100 градуса..на поддръжка даже падаше до 80 градуса.
Сега и на поддръжка в момента 20.01.2026г. е 100 градуса като започна да пали преди 1 час стигна до 138 градуса.Не съм свикнал да са толкова високи.Заради това че навън е минус 5 градуса ли е или.....не чистя и се е запушила?
На 2 -3 дни чистя огнище.Двата кръгли отвора чистя в месеца 3-4 пъти.И отгоре един път в месеца. Кюнеца 1 метър до входа за комина днес го свалих да имаше налепи около 2-5 мм отвсякъде.Днес чистих всичко това без капака отгоре , но него го чистих преди няма 10 дни.Катонтетгна да пали на 3 степен 138 градуса.
Комина проверих визуално от долу се вижда небето.
Нормални ли са тези градуса.
molt - специалист
Притеснява ме най-вече промяната на цвета на кюнеца точно преди входа за комина .
Ето няколко снимки предишни след чистенето на кюнците .Изгорени 1.2 тона пелети до сега.Кюнци не бях чистил.
https://photos.app.goo.gl/rCN9KmZnawvQqYXr5 имами видео от вътрешността на комина .Комина е чист.В момента и кюнците са чисти.Значи проблема ако е проблем е вътре в камината.
А това на изхода на камината е датчик за температурата нали?Почиства ли се датчика.
https://photos.app.goo.gl/5d8b1818cSo4P5B4A това е от днес .На 3 степен е 12.8 киловата.На 67 максимална температура.. Поддържането е 20 Мин ...обикновенно работи на 1 степен по цяла нощ.През деня 2 часа работи после 2 почива.
Извинявам се за двойния пост
Последна промяна от molt на вт яну 20, 2026 5:50 pm, променено общо 1 път.
С падането на външната температура тягата на комина се увеличава.
Намали вентилатора и проверявай по-често димогарните тръби!

Температурата в димохода е супер. Няма да имаш проблеми с комина. Недей да се стремиш към много ниски температури!

пп. Колкото по-студено става, толкова повече пелети се горят и толкова по-често трябва да почистваш.
bigdragon - майстор
Изображение
Този комин е достигал температури над 350...400 градуса...
molt - специалист
Благодаря Трифонов.
Да точно това ме притесни.Ако е над 200 градуса камината ще изключи.Значи от камината до входа на комина прави проблема ...и по точно в дъгата висока температура.Силната тягата и отрицателната температура ли правят голяма температура там?

п.с. ...да намаля вентилатор с 2 единици на всяка степен ..добре ли е ?
Възможно е да се е палил димохода, или ниски температури и бурен вятър, което води до интензивно горене. Чисти по-често!

пп. Не мога да кажа с Колко единици. Наблюдавай огъня да не е много буен!
molt - специалист
Ще намаля вентилатор и ще пробвам....стъклото ми го черни за един ден , но през нощта е на 1 степен и поддържане.Като стане топло ще вдигам вентилатор.Друго е да пусна гофре димоход през комина за догодина.Да не завихря така.
И да чистене по често!Дали са се запалили кюнците !Възможно е но нямаше ли да изгори всичко в тях.А като ги махах днес имаше още нагар, но не толкова колкото и в сниманите отвори на розетката за комина си има доста повече сажди.Също и на изхода на камината има сажди ..толкова нямаше в кюнците.
Доста противоречиви факти, а в една отоплителна система се случва и това и онова.
Комина има голяма тяга, затова препоръчвам такава клапа.
Изображение

Имам клипчета и снимки, но не мога да ги намеря в момента.

пп. След кратко размишление (учудващо, нали бат Кемал?!!) съм склонен да допусна, че димоходът е горял.
Натрупването на сажди е следствие на непълно горене- споделяш дори поддържане.
Дошъл е моментът, когато при засилена печка саждите (неизгоряло гориво) се палят.
Пепелта не гори, нея трябва да я почистиш.
molt - специалист
намерих за нагледност.Намерих и сайт за купуване.Ще се мисли в тая насока.
И да всичко води към запалване ..,но поради късия кюнец и силната тяга е минало без поражения.Огъня е минал в зидания комина и се е охладил.Тук силната тяга е била полезна.
И къде е причината ....причината съм АЗ не съм чистил навреме ...е и лоши пелети.
  • 1
  • 2

Тема "Висока температура в комина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: