Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
пералня Ariston aqxl 109 eu - не стартира
Здравейте, на посочената пералня при включване всичко свети нормално. Избира програмите и копчето за старт примигва бавно в зелено, но когато го натсна, нищо не се случва. Пералнята не тръгва, старт копчето продължава да примигва по същия начин.
единствено разглобих предния панел и замерих микроключето за пуска. мени си съпротивлението но в определени позиции на натиска си дава късо.
Моля дайте съвет.
pipilica - майстор
Все едно чака да затвориш люка, ми вземи провери и контакта на блокировката.
ср яну 21, 2026 8:31 pmpipilica написа:
Все едно чака да затвориш люка, ми вземи провери и контакта на блокировката.
После пробвахме една подобна пералня с бутон пуск и пауза. дори да не е затворен люка, стартира но след 5-6 секунди започва да мига ключето в червено - казва че не затворено, а тази не го прави това. Но мерси. За да проверя този контакт май трябва да махна гумата на ратата нали?
pipilica - майстор
Мисля че ако махнеш горния капак ще е по-лесно, но няма гаранция че е от контакта.
Аз имам пералня със същите симптоми и проверих всичко което може да се провери, даже и схема намерих в нета, и не тръгва. И щото се насъбра пране докато проверявам за по-лесно купих нова, пък тая някога ще я мъча пак.
Бързия вариант е да я носиш на сервиз, но там пък искат половин нова за ремонт, та всеки сам си преценя.
Съдейки по въпроса ти явно не си много в час с тока, та те съветвам да не чоплиш ако не си сигурен кво ще стане, има голяма вероятност от дребен проблем да стане по-голям и скъп.
чет яну 22, 2026 8:57 ampipilica написа:
Мисля че ако махнеш горния капак ще е по-лесно, но няма гаранция че е от контакта.
Аз имам пералня със същите симптоми и проверих всичко което може да се провери, даже и схема намерих в нета, и не тръгва. И щото се насъбра пране докато проверявам за по-лесно купих нова, пък тая някога ще я мъча пак.
Бързия вариант е да я носиш на сервиз, но там пък искат половин нова за ремонт, та всеки сам си преценя.
Съдейки по въпроса ти явно не си много в час с тока, та те съветвам да не чоплиш ако не си сигурен кво ще стане, има голяма вероятност от дребен проблем да стане по-голям и скъп.
Тая пералня трябва да я направим за в работата. Има разни по силни капацитети в тока от мен при нас, та ще я мъчим поне имаме време един колега ще смени бутончето защото друг голям капацитет каза че командите са по съпротивление и ако даде различно съпротивление, бъркало процесора.

Тема "пералня Ariston aqxl 109 eu - не стартира" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: