Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Virtex - майстор
Някои може ли да препоръча адекватна динамометрична отвертка без да се налага човек да си продаде някои орган, за да я купи ?

Оглеждам се не точно за електротехника, а за всякакви цели. Wera имат фиксирани стойности (2/3/4 или примерно 2.2 / 2.4 / 2.6) и няма много избор ако човек иска специфична стойност. А се надявам да има по-универсален модел някакъв.

Има и доста "китайци", но нямам идея там как е положението.

Понеже избора е И за други цели, освен електротехника, ако прецени, модератора може да премести темата в правилното място :-D
mika - специалист
Имам три отвертки на Wera, които обхващат от 0,3 до 6,0 Nm: 0,3-1,2 Nm, 1,2-3,0 Nm и 3,0-6,0 Nm.
Навремето ги купих отделно защото излизаха по-евтино, но се продават и като комплект в пластмасова кутия с битове.
Ползвам ги за ел. табла и вършат отлична работа.
Единствената ми забележка е, че най-голямата отвертка се настройва с ключ, който стои в дръжката и понякога изпада, защото не се закрепва добре.
Да, не са евтини, но според мен цената си заслужава. Моделът е WERA 05074739001.
пишман_майстор - майстор
Качествените не са евтини. На проксон са примерно м/у 50 и 60 евро + - според зависи обхватите.
В амазон цени.
hidrazin - майстор
:? И къде ги използвате тези динамометрични отвертки дето са до към 5-6 Nm ? :shock:
Да, mika каза че ги бил използвал при табла….
То при табла и аз използвам, ама използвам динамометричен ключ.
Но само там където трябва и това не са неща предназначени да се завиват с отвертка…. :)
:partyman:
mika - специалист
пон яну 26, 2026 11:48 pmhidrazin написа:
:? И къде ги използвате тези динамометрични отвертки дето са до към 5-6 Nm ? :shock:
Използвам ги при монтажа на цялата апаратура в таблото.
Като примери АП iC60N до 25А включително се затягат с 2,0 Nm, а от 32А до 63А с 3,5 Nm, товаров прекъсвач iSW 20A - 1,2 Nm, светлинен индикато iIL - 1,0 Nm, модулен контактор iCT 25A - 0,8 Nm и т.н.
Също така спазвам и посоченият от производителите на таблата момент на затягане на заземителната и нулевите шини.
kozl - майстор
Техниците от ЕРП стягат с винтоврът. Син Бош по спомени, но не съм сигурен.
Винтовръта също има степени за регулиране на затягащия момент, но се налага да се знае коя степен на какъв момент отговаря.
Т.е. винтовръта трябва да се тарира.

А то и за контактите трябва да има ограничител на стягане, че аз с неква евтина шнайдерска серия се "наиграх", че стягах "на ръка" с WERA отвертка.
mika - специалист
Да, Бош имат специална серия винтоверти, INDUSTRIAL EXACT ION, но там цените са фантастични и много ме съмнява ЕРП да ползват такива.
За ключове и контакти има фиксирани по въртящ момент адаптери подходящи за работа с винтоверт.
kozl - майстор
Аз мисля, че за моите нужди бих се справил с тариране на винтоврът по метода "направи сам" :?
Не съм профи и ми се случва тук там.
Въпросът за добри отвертки ми е актуален. Моите наличности са WERA и ВАНСО.

Изображение

От скоро имам комплект BGS, но още нямам почни никакъв стаж с него , но има "-", pH, pZ и Torx.
пишман_майстор - майстор
BGS са добър тайвански ( и понякога китайски) инструмент. Надали са на ниво с Вера, но знае ли се .... Имам техни инструменти, но не и отвертки.
Щом Вера-та се е одъвкала така , въпреки, че това от снимките да е на Вера....
Освен да е по-стара серия . Дизайна се смени по някое време, та не споря.
И Вера ползвам , и на Виха, и на Фело, и на Хаупа. Вероятно на едно ниво. Някои купувани на бройка, каквото ми е потрябвало и която марка се случи под ръка- нея. На Виха клещите , резачки и т.н. спрямо на Книпекс, са по-хубави. Спец клещаците вече избягвам на книпекс.
Отверките им ( на Виха) са на кантар с тия на Вера. На фело са ми отскоро в употреба ( отпреди няма и две седмици) . Правих една корекция на съществуваша инсталация в гаража, нови доп.линии, контакти, осветление и т.н. Напъвах с тях , не мръднаха. Но е още рано за констатации.
На Хаупа имам едни с кръстати/прави върхове PZ/FL .
Най-масово ползваните ми по ел. Тия отвертки трудно пропускат, рядко повреждат главата/шлица. Любимите ми отвертки, от години ги ползвам ( с този вид връх) . Разбира се и те не са вечни, подменям си ги периодично.
kozl - майстор
вт яну 27, 2026 10:31 amпишман_майстор написа:
въпреки, че това от снимките да е на Вера....
На снмката е Bahco - то. По-удобни са в ръкохватката и позволяват по-яко стягане.

Тема "Избор на динамометрична отвертка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: