• 1
  • 2
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
SLX
Здравейте,
В обичайната ситуация съм, в която шпакловчикът смята, че картонаджията не е направил нещата преди него правилно.
Въпросът е дали действително е така.
Според единия гипсокартонът се поставя по дължината на профила, тоест фугите трябва да лежат върху профил и да са надежно захванати от двете страни. В нашия случай фабричните краища на гипсокартона са перпендикулярни на профилите, което според шпакловчика крие риск от напукване по фугите при термично разширение.
Днес си говориха двете бригади и се скараха :)
Вие ще сте арбитър.
Видео на картона, който "мърда"
https://youtube.com/shorts/wA3m3vxaNJY? ... lDB_5M3Hvz

Според картонаджиите всичко е изпълнено по спецификацията на Knauf.
Та, вие сте предпоследната инстанция преди Кнауф. Понеже на тавана ще има декоративна мазилка близо 100 кв. м хич не ми се иска да рискуваме цепнатини по фугите.
Ще съм благодарен на мнения.

Прикачен файл

гипсокартон.jpg
гипсокартон.jpg (36.24 KиБ) Видяна 89 пъти
MamaMy - майстор
Шпакловчиците са прави. Дори да се скосят краищата на картона и да се сложи мрежа за целта пак има риск от напукване.
chapara - майстор
На 1000 х 1000% картонджиите са си свършили перфектно работата!
Дори са си засекли по късата страна на 45*,там където картона е хванат за ЦД то. Там не се поставят ленти, поставят се по дължината, където няма профил. Това е по спецификации на Кнауф и Ригипс при едноредова скара. Имам така изпълнени тавани, дори в дома ми на по 30години +, никакви проблеми. Спазвай за подмазването да е с оригиналния Фюгенфюлер и си свиркай. Разкарай безнадеждните, добре че не са ти правили те картона.
Прави са шпакловчиците. Под снадките трябва да има профил.
chapara - майстор
Струва ми се че има хора които не са прочели и един ред литература по въпроса, раздават ъкъл на килограм.
Явно има нещо което и аз не съм чел😁😄😁
,, Булгаронауф''🤣
chapara - майстор
вт яну 27, 2026 11:10 pmgedj написа:
Прави са шпакловчиците. Под снадките трябва да има профил.
Ти да не си от бандата на шпакловчиците😄?
SLX
вт яну 27, 2026 11:06 pmchapara написа:
На 1000 х 1000% картонджиите са си свършили перфектно работата!
Дори са си засекли по късата страна на 45*,там където картона е хванат за ЦД то. Там не се поставят ленти, поставят се по дължината, където няма профил. Това е по спецификации на Кнауф и Ригипс при едноредова скара. Имам така изпълнени тавани, дори в дома ми на по 30години +, никакви проблеми. Спазвай за подмазването да е с оригиналния Фюгенфюлер и си свиркай. Разкарай безнадеждните, добре че не са ти правили те картона.
Имате ли линк към тези спецификации подръка. Да попрочета. Че тук стана малко като сделка или не. Иначе ще питам и Кнауф, както казах.
chapara - майстор
Последна промяна от chapara на вт яну 27, 2026 11:45 pm, променено общо 1 път.
пишман_майстор - майстор
Надали и напречното полагане ще е чак проблематично, просто по дължина когато се монтира, "празните" пространства спадат драстично. Аз лично не бих го допуснал , т.е. бих го монтирал по дължина на профилите, както и винаги съм практикувал.
Виждал съм напречно монтирани листи, на скара правена от мен. Просто аз бях направил конструкцията и се наложи по спешност да спра/отложа по-нататъшната работа, а след мен майсторът ( съсед на собствениците) ги е нашляпал напречно листите. По-точно както му дойде , рязал слагал. Направо грозна картинка. Още ми е пред очите. Ще ги питам собствениците ( приятелско семейство) , дали пазят някакви снимки от него време.
Имахме дори малко разговор на повишен тон с мастера след това.
Но и до ден днешен тавана не мръдна, нито напука. Минимум 10-12г минаха оттогава
MamaMy - майстор
вт яну 27, 2026 11:12 pmchapara написа:
Струва ми се че има хора които не са прочели и един ред литература по въпроса, раздават ъкъл на килограм.
Явно има нещо което и аз не съм чел😁😄😁
,, Булгаронауф''🤣

10:39 минута вече има клипове чичи. Не е нужно да се напрягаш толкова, а и се излагаш по-малко публично. :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Правилно ли е поставен този гиспокартон на тавана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: